přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
1.11.2018

Nová vyhláška zpřehlední orientaci v širokém sortimentu piv

Tisková zpráva - Změny v názvosloví piva přináší nová vyhláška o požadavcích pro nápoje, kvasný ocet a droždí, kterou připravilo Ministerstvo zemědělství. Jasně například odlišuje piva typu „ležák“ od nově nazvaných „plných piv“. U nealkoholických nápojů jsou nově definovány ovocné a zeleninové šťávy, upřesňuje rovněž označování medoviny.



26.9.2018

Zpráva o činosti systému RASFF v ČR za rok 2017

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2017.


10.9.2018

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2017

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2017.


31.8.2018

Národní doporučení pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách

Národní doporučení k problematice označování nezáměrného výskytu stopového množství látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách.


28.8.2018

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2018) PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

V pořadí již 4. příručka pro provozovatele potravinářských podniků, tentokrát se zaměřením na potraviny živočišného původu.


Datum konání: 26.8.2018  9:00 – 18:00

Den zdraví pro rodiny s dětmi na výstavě Země živitelka 2018


Datum konání: 19.6.2018  13:00 – 20.6.2018  13:00

Mezinárodní konference o nových potravinách

Konference o nových potravinách se koná 19. – 20. června 2018. Nové nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…


28.5.2018

Doplňky stravy

Pravidla pro uvádění na trh a splnění informační povinnosti (ze dne 10.11.2016)


4.4.2018

Cascara – lze ji uvádět na trh jako potravinu?

Informace Ministerstva zemědělství o tzv. "cascaře" a postupu pro její legální uvedení na trh.


2.3.2018

Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Ministerstvo zemědělství zpracovalo Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu. Zájemci se z nich dozvědí, jaké náležitosti a pravidla musí splnit, aby mohli chovat jedlý hmyz nebo z něj vyrábět jídlo.


6.12.2017

Příručka pro faremní a řemeslné zpracování mléka

Praktická pomůcka pro provozovatele faremních mlékáren a sektor řemeslného zpracování mléka v České republice.


27.9.2017

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2016

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2016.


15.9.2017

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2016

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2016.


29.8.2017

Doporučení pro nákup potravin a stravovacích služeb v režimu veřejné zakázky

Produktový list pro zadávání ekologických veřejných zakázek (GPP)


17.2.2017

Kde najdu na vejcích zemi původu?

Připravili jsme pro Vás jednoduchý návod, jak číst informace na vejcích a jejich obalech ve vztahu k určení země původu vajec. Tato problematika je často diskutována v médiích a ne vždy jsou poskytnuté informace zcela pravdivé.



25.10.2016

Rozdíl mezi "datem spotřeby" a "datem minimální trvanlivosti"

V přiloženém dokumentu naleznete vysvětlení pojmů "datum spotřeby" a "datum minimální trvanlivosti". Porozumění těmto výrazům je nezbytné pro všechny spotřebitele obecně, zvláště pro ty, kteří se snaží omezit plýtvání potravinami. Samozřejmostí je jejich znalost provozovateli potravinářských podniků na všech úrovních (výrobci, distributoři, majitelé obchodů, restaurací atp.).


13.10.2016

Panorama potravinářského průmyslu 2015 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 1 MB)

Tato zpráva má odborné i širší veřejnosti poskytnout celkový pohled na aktuální situaci a rámcový stav potravinářského průmyslu v ČR. Délka časových řad a výběr indikátorů k tomu dává potřebný základ. Komentáře jsou stručné, při snaze na základě dat a kvalitativních zjištění interpretovat dosažené výsledky. Jednotlivé části zprávy uzavírá shrnutí a další perspektiva hodnocených odvětví, resp. oborů.


14.9.2016

Kontaminace potravin a krmiv cizorodými látkami byla v ČR nízká i v roce 2015

Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2015.


13.9.2016

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2015

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Výroční zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2015.


6.9.2016

GMO BEZ OBALU, 4. aktualizované vydání PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 6 MB)

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal 4. aktualizované vydání publikace "GMO bez obalu".


Datum konání: 26.8.2016  13:00 – 15:00

Diskuzní seminář "Budoucnost potravinářství do roku 2030"

Diskuzní seminář "Budoucnost potravinářství do roku 2030" se bude konat v rámci odborného doprovodného programu výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. …



16.6.2016

Nové potravinářské předpisy EU – duben 2016

Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.


Datum konání: 2.6.2016  10:00 – 15:00

Den otevřených dveří se zaměřením na bezlepkové potraviny ve výživě

Chcete se dozvědět, jak to je s bezlepkovou stravou a proč ji (ne)zařadit do svého jídelníčku? Právě vám je určen den otevřených dveří Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Program je…


Datum konání: 1.6.2016  9:00 – 16:30

Konference From Farm to Fork

Spolupráce zainteresovaných stran v potravinovém řetězci ve prospěch spotřebitelů Konference From Farm to Fork je určena odborné veřejnosti, zástupcům zemědělských i…


Datum konání: 28.5.2016  9:00 – 29.5.2016  17:00

"Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?" - akce pro rodiny s dětmi se koná 28. a 29. května

Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha pořádají poslední květnový víkend, 28. a 29. května 2016, od 9 do 17…


Datum konání: 19.5.2016  10:00 – 16:00

Konference k problematice pesticidů

Ministerstvo zemědělství pořádá společně s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským Konferenci…


9.5.2016

EK vyzývá organizace soukromého sektoru, aby se staly členy EU Platformy - Potravinový odpad a potravinové ztráty

Evropská Komise a Ministerstvo zemědělství vyzývají k účasti na EU Platformě – Potravinový odpad a potravinové ztráty.


9.3.2016

Pravidla pro dobrovolné označování „Česká potravina“ a použití loga

Ministerstvo zemědělství vydalo Pravidla pro dobrovolné označování „Česká potravina“ a použití loga. Cílem tohoto materiálu je vymezení jednotných pravidel pro používání termínu „Česká potravina“ včetně konkrétního grafického znázornění a dále termínu „vyrobeno v České republice“.


Datum konání: 18.2.2016  13:00 – 15:00

Seminář „Dotační a proexportní politika českého potravinářství“ - SALIMA 2016

Ministerstvo zemědělství a Potravinářská komora ČR pořádají v průběhu oborové výstavy SALIMA 2016 odborný seminář na téma: „Dotační a…


Datum konání: 17.2.2016  14:30 – 16:30

Mezinárodní konference FOOD FORUM 2016

Ministerstvo zemědělství a Potravinářská komora ČR pořádají dne 17. února 2016, v den zahájení Mezinárodního potravinářského veletrhu SALIMA 2016, mezinárodní konferenci FOOD FORUM…


16.2.2016

Informační leták "Bezpečnost geneticky modifikovaných potravin a krmiv"

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal informační leták týkající se bezpečnosti geneticky modifikovaných potravin a krmiv.


9.2.2016

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018, ČR

Ministerstvo zdravotnictví České republiky vypracovalo „Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018".


15.12.2015

Video "Pět klíčů k bezpečnému stravování"

Video názorně vysvětluje základní hygienická pravidla při manipulaci s potravinami.


30.11.2015

Panorama potravinářského průmyslu 2014 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Studii "Panorama potravinářského průmyslu 2014" vypracoval, pod gescí Ministerstva zemědělství - Odboru potravinářského, Ústav zemědělské ekonomiky a informací.


Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2014

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2014.


Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2014

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti systému Rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2014.


30.6.2015

5. ročník naučné stezky PŘÍBĚH POTRAVIN

Zpráva pro Odbor výzkumu, vzdělávání a poradenství Ministerstvo zemědělství z 5. ročníku vzdělávací a popularizační akce – naučné stezky „Věda na polích a ve stájích“ s podtitulem PŘÍBĚH POTRAVIN.


21.4.2015

Seminář "Pěstování GM rostlin" 28.5.2015 na MZe

Seminář "Pěstování GM rostlin" se koná pod záštitou ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky dne 28. května 2015, od 13:00 hodin, sál č. 400, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1 - Nové Město.


8.12.2014

Panorama potravinářského průmyslu 2013 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 1 MB)

Studii "Panorama potravinářského průmyslu 2013" vypracoval pod gescí Odboru potravinářské výroby a legislativy MZe Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha


4.11.2014

Jak mohu omezit plytvaní potravinami

Evropská komise sestavila desatero rad, které by mohly pomoci spotřebitelům v boji s plýtváním potravinami.


2.10.2014

Přednáška na ZŠ Klánovice

Některé přednášky na základních školách jsou pro lektory hodně náročné.


17.9.2014

Zahájení cyklu 43 seminářů pro střední školy

V úterý 9. 9. 2014 byl za účasti náměstka hejtmana Středočeského kraje pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy, PaeDr. Milana Němce a ředitele odboru strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví ČR MUDr. Stanislava Wasserbauera slavnostně zahájen přednáškový cyklus na téma Bezpečnost potravin a zdravá výživa.


1.9.2014

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013

Odbor bezpečnosti potravin (MZe) vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013.


20.8.2014

Farmářská slavnost 23. 8. 2014 na farmě rodiny Poláčkových

Farmářská slavnost pro širokou veřejnost a především pro rodiny s dětmi se uskuteční 23. srpna na farmě rodiny Poláčkových v Holi u Velkých Přílep.


18.8.2014

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2013

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal „Zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v České republice za rok 2013".


18.8.2014

Výzva k účasti na tendrech pro vzdělávací program BTSF 2014

Předmětem tendrů je organizace, management a realizace školicích aktivit Společenství soustředěných na oblast zdraví rostlin, ochranu rostlinných produktů a úřední kontrolu potravin a krmiv.


11.8.2014

Farmářské slavnosti 16. Srpna 2014 na kozí Farmě Nový Dvůr

Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Vás zve v sobotu 16. Srpna 2014 od 10.00 hodin na celodenní program Farmářské slavnosti, který se koná na kozí Farmě Nový Dvůr, Sosnová 83, okr. Česká Lípa.

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář