přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
9.9.2021

Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2020

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.


6.9.2021

Září měsíc biopotravin ve znamení novinek: výstava v Národním zemědělském muzeu a nový web Ministerstva zemědělství

Tisková zpráva – Začal 17. ročník kampaně Září měsíc biopotravin. Letošní ročník má moto „Bio dává smysl – nám i přírodě“. Ministerstvo zemědělství (MZe) spustilo nový web věnovaný biopotravinám a kampani na jejich propagaci, připravilo ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro ekologické zemědělství a Národním zemědělským muzeem výstavu o ekologickém zemědělství, lidé mohou navštívit ekofarmy na různých místech ČR v rámci projektu Poznej svého farmáře.


3.9.2021

Česká republika může začít opět vyvážet vepřové maso do Japonska

Tisková zpráva – Japonské Ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybářství (MAFF) uznalo Českou republiku zemí bez výskytu afrického moru prasat (AMP), což je hlavní podmínkou pro obnovení vývozů vepřového masa a výrobků z něj.


26.8.2021

Ministr Toman na Živitelce: Naše podpory směřujeme tak, aby krajina byla zdravá a dobře obhospodařovaná

Tisková zpráva – Po roční přestávce způsobené koronavirovou pandemií se ode dneška do 31. srpna v Českých Budějovicích koná 47. ročník tradičního mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Zahájil ji ministr zemědělství Miroslav Toman a další představitelé České republiky. Na Výstavišti byl také slavnostně otevřen zrekonstruovaný Národní pavilon Z, který bude multifunkčním konferenčním a společenským centrem. Letos se výstavy účastní přes 400 vystavovatelů z více než 20 zemí.


11.8.2021

Letošní ročník projektu Poznej svého farmáře zavede návštěvníky nejen na ekologické farmy

Tisková zpráva – Na statku v Horních Dvorcích v jižních Čechách v sobotu 14. srpna odstartuje osmý ročník projektu Poznej svého farmáře. Ten je letos zaměřený na šetrné hospodaření s respektem ke krajině a životnímu prostředí. Lidé budou moci postupně navštívit šest farem (z toho 4 ekologické) a nákupem regionálních potravin podpořit místní zemědělce, a tím i rozvoj místa, kde žijí. Jedna akce se letos koná i v rámci výstavy Země živitelka.


26.7.2021

Návratu afrického moru prasat zabrání jen důsledná prevence. Evropský úřad pro bezpečnost potravin spouští informační kampaň

Tisková zpráva – Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Odborem bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravil informační kampaň Zastavme africký mor prasat. Africký mor prasat (AMP), který představuje nebezpečné, vysoce nakažlivé onemocnění pro domácí i divoká prasata, se v České republice podařilo úspěšně vymýtit. Riziko opětovného zavlečení infekce však vzhledem k výskytu nákazy v sousedních zemích, jako je Polsko, Německo a Slovensko, zůstává vysoké.


28.6.2021

Ministerstvo zemědělství poskytne zemědělcům, lesníkům a potravinářům postiženým tornádem až 1,5 miliardy korun

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství poskytne lidem a obcím postiženým tornádem v Jihomoravském a Ústeckém kraji finanční pomoc a kompenzace až 1,5 miliardy korun podle výše skutečných škod. Návrh opatření na pomoc zemědělcům, lesníkům a potravinářům dnes schválila vláda.


19.5.2021

Lidé mohou za farmáři a jejich výrobky do Národního zemědělského muzea, kde se konají pravidelné Farmářské trhy

Tisková zpráva – Z pestré nabídky lokálních produktů od českých zemědělců a potravinářů si mohou lidé vybírat a nakupovat v Praze na Letné. Každý pátek až do konce června se na dvoře Národního zemědělského muzea (NZM) od 9 do 17 hodin konají Farmářské trhy zaměřené výhradně na českou produkci.


29.4.2021

Trh s biopotravinami v roce 2019 vzrostl o 19 procent. Obyvatelé ČR spotřebovali biopotraviny za 5,26 miliardy korun

Trh s biopotravinami v České republice nadále roste, tento trend trvá už od roku 2011. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2019, kterou zveřejnilo Ministerstvo zemědělství.


27.4.2021

Začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích – lepší ochrana spotřebitelů před dvojí kvalitou potravin

Tisková zpráva – Od 12.5.2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Novela přináší dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Potraviny s odlišnými vlastnostmi již nebudou smět být spotřebiteli stejně prezentovány a to pod pokutou až do výše 50 milionů korun. Zákaz bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.


12.4.2021

Přístup k poskytování povinných a nepovinných informací o potravinách, jejich rozsahu a způsobu uvedení při prodeji potravin prostřednictvím komunikačních prostředků na dálku PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 674 KB)

Vzhledem k narůstajícímu trendu nabízení potravin prostřednictvím komunikačních prostředků na dálku, zejména pak přes internet, zpracovalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou dokument týkající se základních legislativních požadavků pro poskytování informací při tomto způsobu nabízení potravin.


26.3.2021

České verze praktických opatření EFSA k implementaci požadavků nařízení o transparentnosti

Informace pro provozovatele podniků k novým požadavkům nařízení 2019/1381.


24.2.2021

Národní referenční laboratoře

Seznam národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří.


22.1.2021

Nová verze XML Creator 1.4.0

Upozornění na novou verzi nástroje XML Creator 1.4.0, která byla vydána 15. 12. 2020 a která je ke stažení v online knihovně CIRCABC v sekci pro tabákové výrobky.


22.1.2021

Tabákové výrobky po vystoupení Spojeného království z Evropské unie

Ministerstvo zemědělství zveřejňuje oznámení Evropské komise zúčastněným stranám týkající se vystoupení Spojeného království z Evropské unie k 1. 2. 2020 a uvádění na trh tabákových a souvisejících výrobků.


18.12.2020

Panorama potravinářského průmyslu 2019 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích letech. Také tato zpráva, stejně jako předchozí, vychází z údajů Českého statistického úřadu. Po metodické stránce byla zpracována podle Ministerstva průmyslu a obchodu, a to v časovém úseku let 2010 - 2018 a dále rok 2019 je vlastním odhadem Ministerstva průmyslu a obchodu, konzultovaným s MZe.


20.10.2020

Stanovisko MZE (SZPI a SVS) k aplikaci článku 19 nařízení (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 596 KB)

Stanovisko k povinnosti provozovatelů potravinářských podniků účinně a přesně informovat spotřebitele o důvodu stažení produktu podle článku 19 nařízení (ES) č. 178/2002.


23.9.2020

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019.


3.9.2020

Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2019

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF.


17.4.2020

Otázky a odpovědi - COVID 19 a bezpečnost potravin

Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE) Evropské komise vydalo dokument, ve kterém odpovídá na nejčastější dotazy související se současnou pandemií způsobenou novým typem koronaviru (SARS-CoV-2).


10.3.2020

Konec výjimky umožňující uvádět na trh cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret s mentolovou příchutí

Ministerstvo zemědělství upozorňuje hospodářské subjekty na blížící se konec výjimky umožňující uvádět na trh cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret s mentolovou příchutí.


Datum konání: 18.11.2019  8:30 – 14:30

Seminář na téma „Antimikrobiální rezistence“ u příležitosti Evropského antibiotického dne 2019

U příležitosti Evropského antibiotického dne se v Praze uskuteční dne 18. listopadu 2019 jednodenní mezinárodní odborný seminář věnovaný tématice antimikrobiální rezistence, zodpovědnému…


Datum konání: 11.11.2019  12:00 – 16:45

Aktuální problémy bezpečnosti a kvality potravin a zemědělských produktů: rezidua pesticidů v ovoci…

Seminář se koná v pondělí 11. listopadu 2019 od 12:30 h (registrace od 12:00 h) na Ministerstvu zemědělství, místnost č. 400. Garanti semináře: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. a Prof. RNDr…


Datum konání: 18.10.2019  9:00 – 19.10.2019  17:00

5. ročník akce pro děti „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“ se koná 18. a 19. října 2019

Ministerstvo zemědělství, Sekce zemědělství a potravinářství, ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha a Českou zemědělskou univerzitou pořádají v pátek 18. a…


19.9.2019

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018.


11.9.2019

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2018

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2018.


27.5.2019

Publikace sekundární legislativy vztahující se ke sledovatelnosti tabákových výrobků a k bezpečnostnímu prvku

Dne 15. prosince 2017 byla přijata sekundární legislativa vztahující se ke sledovatelnosti tabákových výrobků a k bezpečnostnímu prvku v návaznosti na čl. 15 a čl. 16 směrnice 2014/40/EU o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se výroby, obchodní úpravy a prodeje tabákových a souvisejících výrobků a o zrušení směrnice 2001/37/ES.


27.5.2019

Jmenování STÁTNÍ TISKÁRNY CENIN, s. p. vydavatelem jedinečného identifikátoru tabákových výrobků

Dne 19. 10. 2018 bylo zveřejněno USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 17. října 2018 č. 671 o jmenování Státní tiskárny cenin, s. p. vydavatelem jedinečného identifikátoru tabákových výrobků v souladu s článkem 3 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/574 o technických normách pro zavedení a provoz systému sledovatelnosti tabákových výrobků.


27.5.2019

Příručka pro zúčastněné strany k systému sledovatelnosti tabákových výrobků

Evropská komise vydala Příručku pro zúčastněné strany pro systém sledovatelnosti a bezpečnostní prvky pro tabákové výrobky v EU, která je základním informačním materiálem pro hospodářské subjekty zapojené do výroby, dovozu, distribuce a prodeje tabákových výrobků.


6.5.2019

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny rostlinného původu PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 4 MB)

V pořadí již 5. příručka pro provozovatele potravinářských podniků, tentokrát na téma obchodních norem pro potraviny rostlinného původu.


21.11.2018

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 619 KB)

Tento materiál informativního charakteru přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající se uvádění tabulky výživových údajů podle nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.


1.11.2018

Nová vyhláška zpřehlední orientaci v širokém sortimentu piv

Tisková zpráva - Změny v názvosloví piva přináší nová vyhláška o požadavcích pro nápoje, kvasný ocet a droždí, kterou připravilo Ministerstvo zemědělství. Jasně například odlišuje piva typu „ležák“ od nově nazvaných „plných piv“. U nealkoholických nápojů jsou nově definovány ovocné a zeleninové šťávy, upřesňuje rovněž označování medoviny.



26.9.2018

Zpráva o činosti systému RASFF v ČR za rok 2017

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2017.


10.9.2018

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2017

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2017.


31.8.2018

Národní doporučení pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách

Revize 2020 - Národní doporučení k problematice označování nezáměrného výskytu stopového množství látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách.


28.8.2018

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2018) PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

V pořadí již 4. příručka pro provozovatele potravinářských podniků, tentokrát se zaměřením na potraviny živočišného původu.


Datum konání: 26.8.2018  9:00 – 18:00

Den zdraví pro rodiny s dětmi na výstavě Země živitelka 2018


Datum konání: 19.6.2018  13:00 – 20.6.2018  13:00

Mezinárodní konference o nových potravinách

Konference o nových potravinách se koná 19. – 20. června 2018. Nové nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…


2.3.2018

Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Ministerstvo zemědělství zpracovalo Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu. Zájemci se z nich dozvědí, jaké náležitosti a pravidla musí splnit, aby mohli chovat jedlý hmyz nebo z něj vyrábět jídlo.


27.9.2017

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2016

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2016.


15.9.2017

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2016

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2016.


13.10.2016

Panorama potravinářského průmyslu 2015 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 1 MB)

Tato zpráva má odborné i širší veřejnosti poskytnout celkový pohled na aktuální situaci a rámcový stav potravinářského průmyslu v ČR. Délka časových řad a výběr indikátorů k tomu dává potřebný základ. Komentáře jsou stručné, při snaze na základě dat a kvalitativních zjištění interpretovat dosažené výsledky. Jednotlivé části zprávy uzavírá shrnutí a další perspektiva hodnocených odvětví, resp. oborů.


14.9.2016

Kontaminace potravin a krmiv cizorodými látkami byla v ČR nízká i v roce 2015

Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2015.


13.9.2016

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2015

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Výroční zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2015.


6.9.2016

GMO BEZ OBALU, 4. aktualizované vydání PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 6 MB)

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal 4. aktualizované vydání publikace "GMO bez obalu".


Datum konání: 26.8.2016  13:00 – 15:00

Diskuzní seminář "Budoucnost potravinářství do roku 2030"

Diskuzní seminář "Budoucnost potravinářství do roku 2030" se bude konat v rámci odborného doprovodného programu výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. …



16.6.2016

Nové potravinářské předpisy EU – duben 2016

Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.


Datum konání: 2.6.2016  10:00 – 15:00

Den otevřených dveří se zaměřením na bezlepkové potraviny ve výživě

Chcete se dozvědět, jak to je s bezlepkovou stravou a proč ji (ne)zařadit do svého jídelníčku? Právě vám je určen den otevřených dveří Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Program je…

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář