Výroba potravin v České republice
V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví.
Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.
Přístup k poskytování povinných a nepovinných informací o potravinách, jejich rozsahu a způsobu uvedení při prodeji potravin prostřednictvím komunikačních prostředků na dálku
(PDF, 674 KB)
Vzhledem k narůstajícímu trendu nabízení potravin prostřednictvím komunikačních prostředků na dálku, zejména pak přes internet, zpracovalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou dokument týkající se základních legislativních požadavků pro poskytování informací při tomto způsobu nabízení potravin.
České verze praktických opatření EFSA k implementaci požadavků nařízení o transparentnosti
Informace pro provozovatele podniků k novým požadavkům nařízení 2019/1381.
Národní referenční laboratoře
Seznam národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří.
Nová verze XML Creator 1.4.
Upozornění na novou verzi nástroje XML Creator 1.4.0, která byla vydána 15. 12. 2020 a která je ke stažení v online knihovně CIRCABC v sekci pro tabákové výrobky.
Tabákové výrobky po vystoupení Spojeného království z Evropské unie
Ministerstvo zemědělství zveřejňuje oznámení Evropské komise zúčastněným stranám týkající se vystoupení Spojeného království z Evropské unie k 1. 2. 2020 a uvádění na trh tabákových a souvisejících výrobků.
Panorama potravinářského průmyslu 2019
(PDF, 3 MB)
Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích letech. Také tato zpráva, stejně jako předchozí, vychází z údajů Českého statistického úřadu. Po metodické stránce byla zpracována podle Ministerstva průmyslu a obchodu, a to v časovém úseku let 2010 - 2018 a dále rok 2019 je vlastním odhadem Ministerstva průmyslu a obchodu, konzultovaným s MZe.
Stanovisko MZE (SZPI a SVS) k aplikaci článku 19 nařízení (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin
(PDF, 596 KB)
Stanovisko k povinnosti provozovatelů potravinářských podniků účinně a přesně informovat spotřebitele o důvodu stažení produktu podle článku 19 nařízení (ES) č. 178/2002.
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019.
Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2019
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF.
Otázky a odpovědi - COVID 19 a bezpečnost potravin
Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE) Evropské komise vydalo dokument, ve kterém odpovídá na nejčastější dotazy související se současnou pandemií způsobenou novým typem koronaviru (SARS-CoV-2).
Konec výjimky umožňující uvádět na trh cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret s mentolovou příchutí
Ministerstvo zemědělství upozorňuje hospodářské subjekty na blížící se konec výjimky umožňující uvádět na trh cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret s mentolovou příchutí.
Seminář na téma „Antimikrobiální rezistence“ u příležitosti Evropského antibiotického dne 2019
U příležitosti Evropského antibiotického dne se v Praze uskuteční dne 18. listopadu 2019 jednodenní mezinárodní odborný seminář věnovaný tématice antimikrobiální rezistence, zodpovědnému…
Aktuální problémy bezpečnosti a kvality potravin a zemědělských produktů: rezidua pesticidů v ovoci…
Seminář se koná v pondělí 11. listopadu 2019 od 12:30 h (registrace od 12:00 h) na Ministerstvu zemědělství, místnost č. 400. Garanti semináře: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. a Prof. RNDr…
5. ročník akce pro děti „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“ se koná 18. a 19. října 2019
Ministerstvo zemědělství, Sekce zemědělství a potravinářství, ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha a Českou zemědělskou univerzitou pořádají v pátek 18. a…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2018
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2018.
Publikace sekundární legislativy vztahující se ke sledovatelnosti tabákových výrobků a k bezpečnostnímu prvku
Dne 15. prosince 2017 byla přijata sekundární legislativa vztahující se ke sledovatelnosti tabákových výrobků a k bezpečnostnímu prvku v návaznosti na čl. 15 a čl. 16 směrnice 2014/40/EU o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se výroby, obchodní úpravy a prodeje tabákových a souvisejících výrobků a o zrušení směrnice 2001/37/ES.
Jmenování STÁTNÍ TISKÁRNY CENIN, s. p. vydavatelem jedinečného identifikátoru tabákových výrobků
Dne 19. 10. 2018 bylo zveřejněno USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 17. října 2018 č. 671 o jmenování Státní tiskárny cenin, s. p. vydavatelem jedinečného identifikátoru tabákových výrobků v souladu s článkem 3 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/574 o technických normách pro zavedení a provoz systému sledovatelnosti tabákových výrobků.
Příručka pro zúčastněné strany k systému sledovatelnosti tabákových výrobků
Evropská komise vydala Příručku pro zúčastněné strany pro systém sledovatelnosti a bezpečnostní prvky pro tabákové výrobky v EU, která je základním informačním materiálem pro hospodářské subjekty zapojené do výroby, dovozu, distribuce a prodeje tabákových výrobků.
Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny rostlinného původu
(PDF, 4 MB)
V pořadí již 5. příručka pro provozovatele potravinářských podniků, tentokrát na téma obchodních norem pro potraviny rostlinného původu.