přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
1.11.2018

Nová vyhláška zpřehlední orientaci v širokém sortimentu piv

Tisková zpráva - Změny v názvosloví piva přináší nová vyhláška o požadavcích pro nápoje, kvasný ocet a droždí, kterou připravilo Ministerstvo zemědělství. Jasně například odlišuje piva typu „ležák“ od nově nazvaných „plných piv“. U nealkoholických nápojů jsou nově definovány ovocné a zeleninové šťávy, upřesňuje rovněž označování medoviny.



26.9.2018

Zpráva o činosti systému RASFF v ČR za rok 2017

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2017.


10.9.2018

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2017

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2017.


31.8.2018

Národní doporučení pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách

Národní doporučení k problematice označování nezáměrného výskytu stopového množství látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách.


28.8.2018

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2018) PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

V pořadí již 4. příručka pro provozovatele potravinářských podniků, tentokrát se zaměřením na potraviny živočišného původu.


Datum konání: 26.8.2018  9:00 – 18:00

Den zdraví pro rodiny s dětmi na výstavě Země živitelka 2018


Datum konání: 19.6.2018  13:00 – 20.6.2018  13:00

Mezinárodní konference o nových potravinách

Konference o nových potravinách se koná 19. – 20. června 2018. Nové nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…


28.5.2018

Doplňky stravy

Pravidla pro uvádění na trh a splnění informační povinnosti (ze dne 10.11.2016)


4.4.2018

Cascara – lze ji uvádět na trh jako potravinu?

Informace Ministerstva zemědělství o tzv. "cascaře" a postupu pro její legální uvedení na trh.


2.3.2018

Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Ministerstvo zemědělství zpracovalo Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu. Zájemci se z nich dozvědí, jaké náležitosti a pravidla musí splnit, aby mohli chovat jedlý hmyz nebo z něj vyrábět jídlo.


6.12.2017

Příručka pro faremní a řemeslné zpracování mléka

Praktická pomůcka pro provozovatele faremních mlékáren a sektor řemeslného zpracování mléka v České republice.


27.9.2017

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2016

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2016.


15.9.2017

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2016

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2016.


29.8.2017

Doporučení pro nákup potravin a stravovacích služeb v režimu veřejné zakázky

Produktový list pro zadávání ekologických veřejných zakázek (GPP)


17.2.2017

Kde najdu na vejcích zemi původu?

Připravili jsme pro Vás jednoduchý návod, jak číst informace na vejcích a jejich obalech ve vztahu k určení země původu vajec. Tato problematika je často diskutována v médiích a ne vždy jsou poskytnuté informace zcela pravdivé.



25.10.2016

Rozdíl mezi "datem spotřeby" a "datem minimální trvanlivosti"

V přiloženém dokumentu naleznete vysvětlení pojmů "datum spotřeby" a "datum minimální trvanlivosti". Porozumění těmto výrazům je nezbytné pro všechny spotřebitele obecně, zvláště pro ty, kteří se snaží omezit plýtvání potravinami. Samozřejmostí je jejich znalost provozovateli potravinářských podniků na všech úrovních (výrobci, distributoři, majitelé obchodů, restaurací atp.).


13.10.2016

Panorama potravinářského průmyslu 2015 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 1 MB)

Tato zpráva má odborné i širší veřejnosti poskytnout celkový pohled na aktuální situaci a rámcový stav potravinářského průmyslu v ČR. Délka časových řad a výběr indikátorů k tomu dává potřebný základ. Komentáře jsou stručné, při snaze na základě dat a kvalitativních zjištění interpretovat dosažené výsledky. Jednotlivé části zprávy uzavírá shrnutí a další perspektiva hodnocených odvětví, resp. oborů.


14.9.2016

Kontaminace potravin a krmiv cizorodými látkami byla v ČR nízká i v roce 2015

Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2015.

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář