Pro klíčovou oblast Udržitelné hospodaření s přírodními zdroji jsou stanovena témata:
• Implementace inovací BPEJ do systému státní správy
• Pěstování plodin s nízkou ochrannou funkcí na silně erozně ohrožené půdě
• Nastavení opatření DZES 5 k ochraně zemědělské půdy před větrnou erozí a vysušováním krajiny
• Posouzení vlivu sedimentů na trofii nádrží, získání podkladů o množství sloučenin fosforu v sedimentech a návrh k omezení jejich důsledků pro kvalitu vody
• Dynamika humusové vrstvy na kalamitních holinách – změny v sekvestraci uhlíku, vyhodnocení rizika ztráty živin a uvolňování těžkých kovů
• Zavádění moderních způsobů managementu rybářských revírů na velkých přehradních nádržích
Pro klíčovou oblast Udržitelné zemědělství a lesnictví jsou stanovena témata:
• Rizika infekce SARS-CoV-2 u hospodářských a domácích zvířat
• Využití nových poznatků genetiky a genomiky za účelem produkce vysoce užitkových substerilních a/nebo sterilních polyploidních populací ryb ke zvýšení užitkovosti a kvality tržního produktu
• Podpora a zvýšení diverzifikace produkčního rybářství v České republice s cílem zvýšit jeho efektivitu a konkurenceschopnost
• Komplexní vyhodnocení plnění produkčních a mimoprodukčních funkcí lesa u porostů přípravných dřevin
• Zjištění podstaty rezistence přeživších jedinců hospodářsky významných druhů lesních dřevin po velkoplošném zničení porostů daného druhu během gradace podkorního hmyzu
• Vyhodnocení potenciálu geograficky nepůvodních druhů dřevin v lesnickém hospodaření
• Technická doporučení pro zpomalení povrchového odtoku srážkové vody a eroze půdy v rámci lesní dopravní sítě
• Prohloubení metod prevence a tlumení nemocí včel v zájmu udržitelné produkce kvalitního medu
• Využití metod populační a molekulární genetiky ve šlechtění hospodářských zvířat s cílem dosáhnout resilientních produkčních populací
• Intenzifikace rostlinné výroby v ekologickém zemědělství při zachování kvality a úrodnosti půdy
• Návrh systému certifikace chovů dojeného skotu dle spotřeby antimikrobik a zdraví mléčné žlázy s dopadem na kvantitativní redukci a zvýšení kvality používání antimikrobik a tlumení rezistence k antimikrobikům při zohlednění udržitelnosti produkce mléka v podmínkách ČR
• Návrh řešení problematiky poodstavových průjmů selat vyvolaných Escherichia coli v podmínkách České republiky v návaznosti na zákaz používání ZnO pro uvedenou indikaci
• Návrh řešení problematiky používání kriticky významných antimikrobik v časném období chovu brojlerů kura, zejména ve vztahu k indikaci E.coli v podmínkách České republiky
• Analýza aplikačních schémat kompostů, s cílem posílit systém preventivních opatření pro ochranu půdy a podporu systému „půda-voda-rostliny“, směřujících k posílení a stabilizaci produkčních systémů na orné půdě
• Stanovení metod integrované ochrany rostlin (monitoring výskytu škodlivých organismů, signalizace potřeby ošetření a vlastní ochrana) proti novým škodlivých organismům ovocných plodin a révy vinné, které pronikly na území ČR
Pro klíčovou oblast Udržitelná produkce potravin jsou stanovena témata:
• Nové metody klasifikace JUT prasat
• Multiplexní detekce DNA probiotických bakterií v doplňcích stravy