Podle FAO a OECD může zemědělským komoditám hrozit tržní šok
Vysoký objem produkce a snížená poptávka kvůli restrikcím spojeným s pandemií COVID-19 mohou vytvořit globální recesi, tlak na snižování cen a “tržní šok”, uvedlo FAO/OECD.
Může se jednat o historicky významné snižování cen v průběhu tohoto roku. Ekonomická recese ovlivní poptávku po zemědělských komoditách a vyvolá krátkodobé poklesy v nevídaném měřítku (největší dopad může mít na rostlinné oleje a živočišné produkty).
Virus již v současné době zapříčinil významné cenové poklesy (ceny kukuřice v US na 10 letém minimu), přesto některé komodity začaly mírně posilovat v souvislosti s uvolněním restrikcí. Obchodníci varují, že měnící se epidemiologická situace může trh opětovně zpomalit (New York Times, 7/2020).
Nová studie FAO/IFAD/WFP/WHO o stavu celosvětového potravinového zabezpečení a výživy
Ze studie vyplývá, že světově roste počet podvyživených lidí, za posledních pět let se nárůst pohybuje v desítkách miliónů. Vyšší ceny potravin a jejich snížená dostupnost také znamenají, že lidé často jedí méně výživně a zdravě (největší absolutní čísla podvyživených jsou v Asii, ale nejrychleji rostou v Africe). Krize spojená s COVID-19 může do chronického hladu dohnat dalších 130 miliónů lidí.
Podle studie jsou snahy o dosažení cílů Agendy 2030 nyní pozadu, od roku 2014 se opět chronický hlad začal rozšiřovat. Dalším zásahem je současná krize, která ovlivňuje produkci, distribuci a konzumaci potravin. Na komplexnější analýzu dopadu pandemie je ale ještě příliš brzy, i v návaznosti na velká globální ohniska a nový nárůst případů v již stabilizovaných regionech.
Problémem není pouze podvýživa, výskyt obezity se stal epidemií sám o sobě. Je proto důležité nejen zajistit potravu, ale hlavně nutričně hodnotné a kvalitní potraviny jako jsou mléčné výrobky, ovoce a zelenina a kvalitní bílkoviny (živočišné či rostlinné) - největší překážkou jejich dostupnosti je jejich vysoká cena.
Studie vyzývá k transformaci potravinových řetězců, která by snížila cenu výživných potravin, a tedy zvýšila dostupnost zdravé stravy širší vrstvě obyvatel. Studie urguje vlády, aby zapojily politiky spojené s nutričně bohatými potravinami do svých priorit a zasadily se o snižování cen takových potravin (produkce, skladování, vyhozené potraviny, omezený vstup na trh) (FAO, 7/2020).
Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe
+420 221 814 623