Index cen potravin FAO v roce 2015 opět meziročně poklesl
Podle Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) poklesla v roce 2015 hodnota indexu cen potravin FAO oproti roku 2014 o 19 % (souhrnný údaj za celý rok 2015) na 164 bodů. Index tak vykazuje pokles již čtvrtý rok za sebou. Důvodem celoročního poklesu indexu cen v roce 2015 bylo především globální oslabení poptávky a posilování směnného kursu amerického dolaru.
V meziročním srovnání poklesly indexy cen FAO1 všech sledovaných komodit (maso, mléčné výrobky, obilniny, rostlinné oleje, cukr). Nejvyšší propad zaznamenal index ceny mléčných výrobků, jehož hodnota v roce 2015 poklesla oproti roku 2014 o 28,5 %. Naopak nejnižší meziroční pokles je patrný u indexu cen masa, jehož hodnota se snížila o 15,1 %.
V únoru 2016 zůstal cenový index potravin oproti lednu 2016 na prakticky stejné úrovni (150,2 bodu v únoru 2016 oproti 150,4 bodu v lednu 2016). Oproti únoru 2015 však hodnota indexu meziročně poklesla o 14,5 % a v současné době se, obdobně jako v předchozím měsíci, blíží svému sedmiletému minimu.
Podrobnější informace o vývoji cenového indexu potravin naleznete na stránkách FAO.
1Index cen potravin FAO je ukazatel sledující měsíční změny mezinárodních cen skupiny potravinářských komodit (maso, mléčné výrobky, obiloviny, rostlinné oleje, cukr).