Akvakultura je klíčem k uspokojení rostoucí poptávky po potravinách
Akvakultura hraje zásadní roli v celosvětové produkci potravin, ale k zajištění inkluzivního a udržitelného růstu produkce jsou zapotřebí inovace a spravedlivé podmínky pro farmáře, uvedl generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), Qu Dongyu na včerejším zasedání.
V den zahájení Globální konference o akvakultuře Millenium+20 v Šanghaji generální ředitel FAO vyzdvihl akvakulturu jako celosvětově nejrychleji rostoucí potravinářské odvětví a zmínil, že v Asii, Africe, Latinské Americe a Karibiku existuje obrovský potenciál pro další expanzi. Konference, která se zaměřila na téma „Akvakultura pro potraviny a udržitelný rozvoj“, se koná již počtvrté a pořádá ji FAO a čínské ministerstvo pro zemědělství a venkov společně se sítí center akvakultury v Asii a Tichomoří (NACA).
Akvakultura je životně důležitá pro výživu rozšiřující se světové populace, a proto se konference se zabývala celou řadou problémů a příležitostí od tradičního rodinného zemědělství ve zranitelných komunitách až po špičkové moderní technologie. Témata, o nichž se na konferenci diskutovalo, zahrnují inovace, genetické zdroje, biologickou bezpečnost, sociální rozměr akvakultury, hodnotové řetězce a přístup na trh.
Globální spotřeba ryb se od roku 1990 zvýšila o 122 % a akvakultura nyní představuje více než 50 % současné spotřeby ryb. Očekává se, že toto číslo během příštího desetiletí vzroste nad 60 %. Dopady klimatické změny a narušení výroby a spotřeby způsobené pandemií COVID-19 však způsobily problémy s rychlostí růstu a expanze tohoto odvětví.
Šanghajská deklarace, která by měla být na konferenci přijata, je výzvou k akci, která bude formovat budoucnost akvakultury a bude se snažit optimalizovat příspěvek tohoto odvětví ke globálním potravinovým systémům a plnění cílů udržitelného rozvoje do roku 2030.
(FAO, online 09/21; Reliefweb online 09/21)
Summit OSN pro potravinové systémy
Dne 23. září se během valného shromáždění OSN v New Yorku konala virtuální konference „Summit OSN pro potravinové systémy“. Akce byla vyvrcholením téměř dvouletých příprav a přímo navazuje na před-summit, který se konal v červenci v Římě. Summit je globální akcí, která se uskutečnila z podnětu generálního tajemníka OSN a do které se při jejích přípravách zapojily členské státy OSN, včetně příslušných organizací OSN (FAO, WFP, WHO atd.). Summit tematicky zahrnuje všech 17 cílů udržitelného rozvoje (SDGs) a upozorňuje na potřebu plnění Agendy 2030. Výstupem jednání by měla být akcelerace konkrétních kroků, které umožní dosažení SDGs do roku 2030 a zajistí funkční a udržitelné lokální i globální potravinové systémy.
Program byl vyplněn prohlášeními hlav jednotlivých členských států i představitelů zainteresovaných organizací. Společným jmenovatelem všech projevů byla potřeba aplikace konkrétních kroků k vytvoření udržitelných potravinových systémů a zajištění adekvátních potravin pro obyvatele planety.
(OSN, online 09/21; FAO, online 09/21; Summit OSN pro potravinové systémy, online 09/21)
Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe