Americké ministerstvo zemědělství zvažuje rozvolnění pravidel pro označování produktů – možnost využití emblémů evropských zemí na amerických produktech

Vládní agentura FSIS (Food Safety and Inspection Service) navrhla k veřejné konzultaci rozvolnění pravidel pro označení vybraných produktů (např. masné výrobky, výrobky s obsahem vajec). Kromě jiných úprav legislativy je navržena i možnost využití vlajek, pamětihodností nebo jiných marketingových „taháků“, přestože produkt nebude mít s tímto označením nic společného.

Např. na polskou klobásu (Polish sausage) by tak bylo možné použít vlajku Polska, i když žádná se surovin nebude mít v Polsku původ. Z pohledu evropského potravinového práva by se s největší pravděpodobností jednalo o klamání spotřebitele ohledně původu. Exportéři tradičních výrobků z evropských zemí (Itálie, Španělsko, Francie) by se měly obávat možného zmatení či dokonce zneužití k označování obdobných výrobků. Vzhledem ke skladbě vývozu z ČR v současné době zásadní riziko u výše uvedených produktů pro zneužití pravděpodobně nehrozí, z pohledu tradičních produktů (pivo) i z dalších sektorů se jedná o poměrně zásadní krok. Bližší informace o návrhu a veřejné konzultaci lze dohledat na stránkách United States Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service.

COVID-19 v USA a podmínky cestování

Počet nakažených v nedávném období nabral v USA opět mírně rostoucí tendenci, nelze tedy vyloučit obdobnou situaci jako v řadě zemí Evropy. Celkový počet nakažených již překročil hranici 7,8 mil. osob a evidováno je více než 218 tis. zemřelých. Situace na vnější hranici je stále beze změn.

Vzhledem k množícím se dotazům ohledně podmínek cestování do USA doporučujeme pro základní informace navštívit stránky české ambasády ve Washingtonu.

 

Zpracoval: P. Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C., Mob: +1 202 507-3859, Mob ČR: +420 601 558 079, petr_jezek@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.