Americká strategie boje proti plýtvání potravinami

13. 6. 2019

Potraviny ve Spojených státech amerických tvoří největší část odpadu běžných domácností. Podle statistik končí 30 – 40 procent potravin běžně v popelnicích. Federální vláda USA chce proto zvýšit úsilí situaci změnit a publikovala v říjnu roku 2018 teze své nové strategie zabývající se plány na snižování plýtvání potravinami. Vzhledem k tomu, že plány a konkrétní činnosti budou dokončeny až v roce 2020, v současné chvíli je k dispozici nedávno aktualizovaná verze.

Na této iniciativě spolupracovalo několik vládních úřadů a agentur: Federální ministerstvo zemědělství (USDA), Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) a Úřad pro potraviny a léčiva (FDA). Hlavním cílem strategie je snížení plýtvání potravinami o celých 50 % do roku 2030. Toho chce vláda docílit prostřednictvím vzdělávání a zvyšování povědomí, výzkumu, komunitních investic, dobrovolnických programů, vývoje nástrojů, spolupráce soukromého a veřejného sektoru, účastí na akcích ohledně dané problematiky, technické asistence a diskuzí.

Konkrétně nástroje strategie lze rozdělit na 6 okruhů:

  1. Zlepšení koordinace mezi agenturami
  2. Zvýšení vzdělání spotřebitelů a úsilí v terénu
  3. Zlepšení koordinace a poradenství v oblasti plýtvání a ztráty potravin a měření odpadů
  4. Vyjasnění a sdělení informací o bezpečnosti potravin, štítcích s daty na potravinách a dárcovství potravin
  5. Spolupráce se soukromým sektorem o snižování plýtvání a ztrát potravin napříč dodavatelským řetězcem
  6. Podpora snižování potravinového odpadu federálními agenturami v jejich příslušných zařízeních

Při formulování strategie autoři vycházeli ze zdrojů a aktivit, které se touto otázkou zabývaly v minulosti. Jde například o program „Neplýtvejte, darujte“ Harvardské univerzity a Rady pro ochranu přírodních zdrojů nebo dokument organizace ReFED „Plán na snížení plýtvání potravinami v USA o 20 procent“.

Bližší informace o dílčích aspektech strategie lze najít na této webové stránce: https://www.epa.gov/sustainable-management-food/winning-reducing-food-waste-federal-interagency-strategy

Rovněž Evropská unie se snaží na problém plýtvání potravinami reagovat. V roce 2016 vytvořila EU platformu v otázce ztrát a plýtvání potravinami jako návaznosti na závazek jednoho z Cílů udržitelného rozvoje Organizace spojených národů. Tato platforma sdružuje instituce EU, odborníky ze zemí EU a další relevantní zúčastněné strany a usiluje o podporu všech aktérů, sdílení osvědčených postupů a hodnocení jejich pokroků.

Zpracoval: Petr Ježek, zemědělský diplomat,
Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D.C.

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.