Srbsko zvýšilo dovolený obsah aflatoxinů
Publikováním nového znění vyhlášky zvýšilo Srbsko od září tohoto roku povolený obsah aflatoxinů v mléce z 0,050 mikrogramů na kilogram na 0, 25 µg/kg.
Zvýšení limitu Vláda Republiky Srbsko provedla na základě doporučení Institutu veřejného zdraví „Dr. Milan Jovanović Batut“. Podle místního ministerstva zemědělství je tento obsah aflatoxinů v mléce zcela bezpečný. Ministerstvo v prohlášení zdůrazňuje, že norma je dvakrát přísnější než v USA, Číně a Rusku.
Český a evropský maximální limit je 0,050 mikrogramů na kilogram. Srbsko upravovalo limitní obsah aflatoxinů již několikrát. V roce 2012 prokázaly laboratorní testy, že mléko z několika mlékáren nesplňuje tehdy platný, nově zavedený evropský standard. Problém vznikl zkrmováním závadné kukuřice a byl vyřešen především zvýšením limitu.
Aflatoxiny, které produkují plísně rodu Aspergillus, jsou vysoce toxické a nelze je zlikvidovat tepelnou úpravou. Jedinou ochranou je zabránění plesnivění potravin a nezkrmování plísní napadených plodin.