přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Rusko už nepotřebuje dovážet vepřové maso

14.8.2020

Zvýšení domácí produkce, snížení cen a zavedení dovozního cla na vepřové maso způsobily, že Rusko v prvním pololetí roku 2020 snížilo jeho dovoz o 98 % na méně než 1 tis. tun. V předešlých letech přitom dováželo okolo 100 tis. tun vepřového každý rok.

Za první pololetí roku 2020 se dovoz vepřového masa ze zahraničí snížil v objemovém vyjádření o 98 %, ve finančním vyjádření potom ze 170 mil. USD klesnul na 3 mil. USD. Příčin snížení exportu se sešlo hned několik. Pro světové exportéry se stala významným trhem Čína a další země Jihovýchodní Asie, ruská produkce vepřového masa se zvýšila, což znamenalo snížení cen na domácím trhu, kterému dovozové maso nemohlo konkurovat. V neposlední řadě sehrálo roli zavedení dovozního cla ze strany Ruska na vepřové maso ve výši 25%.  Až doposud bylo vepřové dováženo na základě množstevní kvóty, která např. v roce 2019 činila 400 tis. tun. 

Rusko očekává, že v letošním roce doveze celkem maximálně 10 tis. tun vepřového, především ze zemí Eurasijské hospodářské unie (Bělorusko, Rusko, Kazachstán, Arménie, Kyrgyzstán). Plná soběstačnost přináší Rusku výhodu v podobě kontroly cen na trhu. Vepřové maso se nedováží, tudíž ho nemůže negativně ovlivnit případná změna kurzu rublu. A stabilita cen je nyní v době snižování reálných příjmů obyvatel klíčová. 

 

Ruská firmaEfkovyvíjí novou rostlinnou alternativu

Jedna z největších ruských potravinářských společností „Efko“, která vyrábí např. majonézy, omáčky, rostlinný olej a další, vyvíjí nový produkt – rostlinné „maso“ do hamburgerů. Firma do projektu vložila 100 mil. rublů a očekává, že letos na podzim by se produkt mohl objevit v některých stravovacích řetězcích. V supermarketech by rostlinné maso mělo být k dostání od příštího roku. 

Firma „Efko“ by tak měla konkurovat americké společnosti „Beyond Meat“, která aktuálně v Rusku a po celém světě nabízí „umělé“ maso do hamburgerů. Produkt společnosti „Efko“ ale bude mít odlišné složení od amerického Beyond Meat a měl by být postaven hlavně na bílkovině ze sóje. Kromě složení má produkty odlišovat i cena. Zatímco americký produkt je nyní v ruských řetězcích k dostání za zhruba 1000 rublů za dva plátky masa (cca 350 Kč), ruské rostlinné maso by mělo být asi pětkrát levnější. Pilotní linka by měla být schopná produkovat 500 kg rostlinného masa za měsíc, což je množství dostatečné pro moskevský trh. Jedná se zatím o experiment a praxe ukáže, jak velký bude zájem o alternativní rostlinné produkty. Ve firmě „Efko“ očekávají, že v roce 2025 by měl trh s rostlinnými analogy masa dosahovat 4 mld. USD, oproti 160 mil. USD v roce 2018, a proto do tohoto projektu vkládají kromě financí i velké naděje.

 

Pro další informace ohledně agrární spolupráce kontaktujte zemědělskou diplomatku N. Hruškovou (+420 702 169 426, nikolahruskova@mzecz).

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem