Export japonských potravin roste

20. 8. 2021

Export potravin za první čtvrtletí letošního roku poprvé v historii přesáhl 500 mld. jenů (100 mld. Kč).

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že japonský vývoz zemědělských a potravinářských produktů v období od ledna do června letošního roku meziročně vzrostl o 31 % na 540 mld. jenů.

Tento výrazný nárůst je způsoben velkými dodávkami hovězího masa a alkoholických nápojů do Spojených Států a Číny.  Dobře si vedl i vývoz potravinářských produktů zaměřených na lidi stravující se z důvodu pandemie doma.

Vývoz hovězího masa, pocházejí především z ostrova Kjúšú, se zdvojnásobil. Vývoz alkoholických nápojů vzrostl o 83 % v důsledku zvýšené zahraniční poptávky po saké a japonské whisky.

Do Hongkongu, nejvýznamnější exportní destinace Japonska, se export zvýšil o 17 % na 103 mld. jenů, do Číny o 34 % na 102 mld. a do USA o 43 % na 78 mld. jenů.

Vláda si klade za cíl zvýšit vývoz zemědělských a potravinářských produktů na 2 biliony jenů v roce 2025 a 5 bilionů v roce 2030 pomoci jednotlivých opatření vlády.

 

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: irena_leopoldova@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.