přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.
zobrazit po
17.9.2021

Jak drahé je Tokio

V žebříčku nákladnosti života se Tokio pravidelně umisťuje na špici nebo v první pětici nejdražších měst světa. Nedávný průzkum Mercer Cost of living, který porovnal výdaje na bydlení, dopravu, stravování atd. ve 209 městech v pěti světadílech, se japonské Tokio umístilo na čtvrtém místě za Bejrútem.


10.9.2021

Míra potravinové soběstačnosti v Japonsku klesla na rekordní minimum

Míra soběstačnosti potravin vyjádřená v kaloriích klesla ve fiskálním roce 2020 (1. 4. 2020 - 31. 3. 2021) na rekordně nízkých 37 % z důvodu slabší poptávky po rýži a zmenšující se ploše obdělávané zemědělské půdy.


3.9.2021

ČR schválena pro export vepřového masa do Japonska

Dne 24. srpna 2021 japonské Ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybářství (MAFF) uznalo Českou republiku zemí bez výskytu afrického moru prasat (AMP), což je hlavní podmínkou pro obnovení vývozů vepřového masa a výrobků z něj.


27.8.2021

Vzestup ekologického zemědělství v Japonsku

Přestože japonská vláda zahájila novou strategii na podporu ekologického zemědělství, stále před zemědělci stojí řada výzev. Především jde o snížení nákladů zemědělců na výrobu bioproduktů a následně cen biopotravin, zajištění efektivity výroby, nalezení řešení, jak zmírnit fyzickou zátěž zemědělců a také rozšířit prodejní kanály a zlepšit distribuci spotřebitelům.


20.8.2021

Export japonských potravin roste

Export potravin za první čtvrtletí letošního roku poprvé v historii přesáhl 500 mld. jenů (100 mld. Kč).


13.8.2021

Trend náhrady plastových obalů hliníkovými v Japonsku

Mnozí japonští prodejci nápojů ve snaze bojovat se znečištěním moří a oceánů přestávají používat plastové láhve a nahrazují je hliníkovými plechovkami. Výrobci nealkoholických nápojů začali preferovat hliníkové plechovky poté, co bylo zveřejněno, že míra recyklace, která umožňuje opětovné použití materiálu pro srovnatelné použití, byla u plechovek podstatně vyšší ve srovnání s plastovými lahvemi.


6.8.2021

Ceny potravin v Japonsku rostou vlivem výkyvů na zahraničních trzích

Výrobci potravin nejsou schopni absorbovat rostoucí náklady na vstupy, proto se očekává, že dražší olej, mouka a maso a další potraviny výrazně zasáhnou do rozpočtu domácností.


11.6.2021

Nová nutriční strategie omezuje sůl v potravinách

Japonský potravinářský gigant Ajinomoto zveřejnil zprávu o nové nutriční strategii pro asijský region. Ta se zaměřuje na redukci množství soli v jídle a jejím nahrazením takzvanou pátou chutí umami. Ajinomoto je japonská potravinářská společnost, která vyrábí koření, glutamáty, mražené potraviny, nápoje, sladidla, aminokyseliny a léčiva. Své výrobky prodává ve 130 zemích, v supermarketech i pouličních stáncích.


4.6.2021

Vědci v Japonsku použili sójovou složku k produkci rybích samiček

Týmu japonských vědců se podařilo vyprodukovat rybí samice sumce pomocí krmiva ze sójových bobů. Vývoj nové metody slibuje zvýšení efektivity produkce tohoto i dalších druhů ryb, jejichž samice jsou na trhu s potravinami cennější než samci.


28.5.2021

Ptačí chřipka je v Japonsku po sedmi měsících téměř u konce

V období od listopadu 2020 do května 2021 se vysoce patogenní ptačí chřipka objevila v 18 japonských prefekturách včetně prefektur Čiba a Ibaraki, vyznačující se právě chovem drůbeže.

zobrazit po