Spojené arabské emiráty pokračují v boji proti enormnímu potravinovému odpadu

Pokusím se opět najít pozitivní věc na současné situaci, do které se svět tento rok dostal. Tím by mohlo být snížení potravinového odpadu. Každého asi napadne, že omezené cestovaní, zavřené restaurace a hotely, musely mít na tvorbu odpadu obrovský vliv.

Není to ale jen náš pocit, data neziskových organizací a firmy, které se zaměřují na takzvaný Food Waste, to potvrzují. Můžeme jen doufat, že si z této situace svět a hlavně spotřebitelé něco odnesou.

Studie NCBI uvádí, že současné snížení odpadu je spíše kvůli covidovým změnám jako je snížená dostupnost potravin, nižší příjem rodin nebo omezené návštěvy obchodů. Nejde tedy o změny chování spotřebitelů kvůli vlivu na životním prostředí. To ale neznamená, že tak silné narušení normálního života nezanechá pozitivní stopy.

Samotné řešení této otázky v místních státních mediích je velmi pozitivní zpráva. Pro region jde opravdu o závažný problém, který musí aktivně řešit. Není žádné tajemství, že země Blízkého východu patří mezi největší producenty potravinového odpadu na světě. Pro představu - průměrný člověk v Evropě vyprodukuje za rok kolem 100 kg potravinového odpadu. Vysoké číslo v porovnání se zeměmi třetího světa Afriky a Jižní Asie, kde průměr pod 10 kg za rok. A jak jsme na tom u nás v regionu? Spojené arabské emiráty vyprodukují 350 kg, Saúdská Arábie závratných 430 kg. Během oslav Ramadánu se ještě průměrný denní potravinový odpad téměř zdvojnásobí. Ve zmíněné Saúdské Arábii jde o 33 % jídla, které končí v odpadu.

Naštěstí země jako Spojené arabské emiráty si potřebu změny uvědomují a jednají. Národní úřad SAE pro snižování potravinového odpadu (ano, mají i specializovaný úřad) vydal prohlášení, že sníží průměrnou výši odpadu o 15 % do konce roku 2021. Stejně důležité mohou být mezinárodní podpory soutěží o pokroková řešení těchto problémů, do kterých emiráty vkládají nemalé peníze. Zajímavou větu prohlásil letos v květnu sám korunní princ Abú Dhabí Sheikh Mohamed bin Zayed, že tento národ má zvyk potřeby přebytku, které se musí zbavit. Je tedy vidět, že se SAE vydává správným směrem. Pořád ale musíme myslet na extrémní průměrná čísla, která jsem zmínil výše.  

Otevřené dveře na místní trh tedy mají inovativní firmy a nápady, které pomohou s problematikou potravinového odpadu. Otázkou může být, jestli plánované změny a informační kampaně neohrozí export potravin do toho regionu. To si ale nemyslím. Import potravin do okolních zemí v posledních letech závratně roste a chovaní spotřebitelů se jen tak nezmění. Ohrožující by mohla být opatření vstupu na trh, jako například doby trvanlivosti a typu produktu. Zatím si ale neumím ani představit, že by se na takových krocích domluvili a omezili si tak import kvalitních čerstvých potravin.

 

Zpracoval: Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mob.:+ 420 602 768 207, lukas_zamrzla@mzv.cz

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.