přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

SAE se díky pandemii posunuly blíže svému cíli - částečné potravinové soběstačnosti

9.7.2020

Investice do nových technologií, spolupráce s univerzitami a státními organizacemi, vzdělávání a dotování místních farmářů, přímá podpora místních výrobků v supermarketech a k tomu celkový zvýšený zájem o potraviny během současné pandemie. Tento mix různých plánů, podpor a vlastně i náhod, posunul Spojené arabské emiráty o kus dál k jejich vizi 2051 o částečné potravinové bezpečnosti.

Pro zemi, která je závislá na importu z celých 80%, je tato pandemie a ztížený import produktů posledním šťouchnutím k rychlému jednání. A i když při představě o SAE jako o vyprahlé poušti máte pochybnosti, podle všeho se jim to opravdu dobře daří.

Jen pro představu, za celý loňský rok objem potravin "Made in UAE" dosáhl obratu přes 500 mil korun. V porovnání s prvními šesti měsíci tohoto roku, kdy je tento obrat již nyní na hranici 420 mil korun, je vidět nejen rostoucí produkční potenciál SAE, ale také vysoký zájem místních.

K takovému úspěchů nestačí pouze podpora farmářů a zvýšení produkce, ale hlavně vytvoření poptávky ze strany nakupujících po něčem, na co nebyli zvyklí. Tedy vyhledávat potraviny, které se opravdu pěstují v místních farmách.

Podle toho je vytvořeno heslo místního ministerstva, které se také velmi rádo cituje, že zákazník si koupí jen takový produkt, který je vždy čerstvý, velmi dobře dostupný, ale také za přijatelnou cenu.

Proto začíná být podpora místních farmářům velmi komplexní a nečekaně propracovaná. Od prodávání vybavení a potřebných produktům pro farmařením až s 50% slevou z tržní ceny, workshopů se školením o nových postupech a farmaření zdarma, spojení spolupráce se třemi největšími obchodními řetězci v regionu, vyhrazení části obchodů pro jejich produkty až po edukaci místních konzumentů nebo profesionálů z gastronomie o výhodách čerstvých produktu, které nemají za sebou tisíce kilometrů cestování a několik balících procesů.

I díky tomu si místní začali vážit firem, které přesouvají své výroby na území emirátů. Nejde pouze o pěstování nebo prvovýrobu jako takovou, ale také o zpracovávání a konečnou výrobu v SAE. To má pomoci nejen ekonomice a soběstačnosti, ale především lepší chuti. Proto vláda začíná uvolňovat podnikatelské podmínky a snaží se přivést do regionu více firem, nejen hotových importovaných produktu.

Když se podíváme na čísla, jak v regionu roste spotřeba a i celková obliba evropských potravin, přesunutá výroba s evropskou historii a know-how nesoucí značku "Made in UAE  se zdá být velmi zajímavá příležitost jak ovládnout prodeje na arabském poloostrově.

Ačkoliv se z toho článku zdá, že se emiráty pomalu zbavují závislosti na importu, opak je pravdou. Jejich plány fungují, nicméně pořád mluvíme o importní zemi s 80% závislostí, proto jejich skvělé výsledky s pěstováním rýže a pšenice díky kapkovým závlahám,  několika druhů zeleniny v hydroponických farmách či vlastnímu chovu lososů v pouštních aquaponických nádržích, zatím evropský import tolik neohrožují. S vyšší místní produkcí stejně stoupá celková poptávka, takže si i nové kvalitní evropské produkty stále najdou cestu k místním spotřebitelům.

 

Zpracoval: L. Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí, GSM: +420 602 768 207, e-mail: lukas_zamrzla@mzvcz

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem