Šedá zóna využití kanabidiolu (CBD) v USA a příležitosti a výzvy pro využití konopí v potravinářství

1. 4. 2021

Řada amerických potravinářských společností využívá CBD jako komponent pro své produkty, i když legislativní prostředí v USA tuto oblast reguluje nejednoznačně.

Obecně – v USA jsou konopí i marihuana produkty rostliny konopí seté. Části rostliny s obsahem vyšším než 0,3 % THC jsou považovány za marihuanu a jako takové regulovány. Při obsahu nižším než 0,3 % THC jde pak o konopí, které Farm Bill v roce 2018 povolil ke komerčnímu pěstování. Podle dostupných informací dosáhl legální trh s konopnými produkty v roce 2020 hodnoty téměř miliardy amerických dolarů, což z něj činí velmi perspektivní segment i pro české vývozce.

Pokud jde o výše zmiňovaný kanabidiol, u kterého řada výzkumů dokumentuje pozitivní účinky na lidský organizmus, legislativa na federální úrovni jeho použití v potravinářství nepovoluje. Nicméně, v téměř polovině států je použití povoleno na státní úrovni (např. v Kalifornii, Texasu, Ohiu, Massachusetts nebo Havaji), takže v praxi je teoreticky možné takový výrobek s příměsí CBD uvést na trh, ale nelze ho prodávat do jiného státu. Takový stav je dlouhodobě neudržitelný a Bidenova administrativa se chystá nejpozději v roce 2022 na federální úrovni, tedy prostřednictvím agentury Food and Drug Administration (FDA), situaci řešit.

Nicméně, FDA nemá problém s potravinami, kde jsou surovinou konopná semena, tedy bez obsahu CBD. Dokonce jsou jako příměsi považovány za tzv. GRAS (Generally Recognized As Safe) – všeobecně uznané jak bezpečné pro použití v potravinářství. Aktuálně se hovoří proteinu z konopných semen jako surovině pro plant-based alternativy masných produktů, např. burgerů.

Česká společnost Hempoint na takovém výzkumu spolupracuje se svým izraelským partnerem a americký trh patří mezi hlavní cíle pro uplatnění výsledného produktu. Protein z konopných semen totiž vykazuje určitá specifika, která při procesech gelovatění nebo emulgaci dělají výsledný produkt šťavnatější a velmi blízký textuře jako u masa. Velmi slibné je například využití i pro alternativy mléčných produktů, kdy konopná bílkovina dodává velmi žádaný krémový pocit v ústech, např. do koktejlů nebo kávových nápojů.

V případě využití CBD v potravinářství je výzvou řešení chuti a pojitelnosti s vodou. CBD v řadě forem má spíše zemité, hořké chuťové tóny, které se v současné době ztratí v pekařských produktech s příměsí čokolády, karamelu, kávy nebo lesních plodů. Vzhledem ke svému původu v olejnatém semenu konopí se CBD také těžko pojí s vodou a není tak snadné zajistit důkladné a rovnoměrné rozptýlení v celém výrobku. Pokud by některý český výzkumný nebo komerční subjekt dokázal nabídnout řešení těchto problémů, stojí za zvážení nabídnout to americkým partnerům. Zemědělský diplomat Petr Ježek je připraven takovou iniciativu podpořit.

 

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
Mob: +1 202 507-3859, Mob ČR: +420 601 558 079, petr_jezek@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.