Prodej lihovin v USA během roku 2020 vzrostl o 8 %

5. 2. 2021

Přes dva zásadně negativní faktory – pandemie covid-19 a cla uvalená ze strany EU na vývoz lihovin jako odvetné opatření, dosáhly prodeje lihovin v uplynulém roce vyšších meziročních čísel, a to o necelých 8 % na hodnotu 31,2 mld. USD (dle DISCUS - Distilled Spirits Council of the US).

Omezenou spotřebu v restauracích a barech nahradila spotřeba v domácnostech. Velmi populárním se stalo domácí míchání drinků a prémiové značky zaznamenaly vyšší prodeje, neboť spotřebitelé neváhali v tomto segmentu utrácet více peněz, které ušetřili díky omezené možnosti konzumovat právě v barech a restauracích.

Největšími skokany byla americká whisky, jejíž prodeje vzrostly o 8,2 % na 4,3 mld. USD a v tomto segmentu pak žitná whisky s téměř 20% nárůstem. Prodeje mexické tequily a mezcalu vzrostly o více než 17 % na 4 mld. USD, u koňaku pak byl růst o 21 % na 2,4 mld. USD.

Situaci pomohla i možnost prodávat už hotové míchané drinky (RTD – ready to drink nápoje) tzv. „s sebou“ – to není v zemi se silnými pozůstatky prohibice úplně obvyklé. Přistoupilo k tomu nově 18 států a celkem je teď taková možnost ve 33 státech z 50ti. Menším lokálním palírnám zase pomohla možnost přímých dodávek až ke spotřebiteli domů. Dříve byl obvykle spotřebitel nucen navštívit specializované prodejny, tzv. liquor store. Růstu spotřeby lihovin pomohl i fenomén, o kterém jsme psali v minulých zpravodajstvích – rozmach spotřeby míchaných drinků s obsahem lihovin, které mladší ročníky preferují více než pivo nebo víno.

Před výrobci lihovin stojí výzva, jestli tento trend udrží i v roce 2021, kdy se zákazníci snad už konečně začnou vracet do restauračních zařízení. Klíčové pak bude udržet nadšení pro domácí míchání drinků a rozšiřovat aktivity v segmentu hotových míchaných nápojů.

Koalice v oboru pohostinství vyzývá Bidenovu administrativu k odstranění cel na evropské zboží

„Stop Restaurant Tariffs“ se jmenuje koalice šéfkuchařů, vlastníků barů a restaurací a jejich dodavatelů, která žádá o okamžité odstranění 25% cel na vybrané evropské zboží, které uvalila Trumpova administrativa v říjnu 2019 (výsledek sporu Airbus). Tyto dodatečné náklady, dle jejich vyjádření, ještě ztěžují již tak složitou situaci, se kterou se musí kvůli pandemii covid-19 vyrovnávat a která má negativní dopad nejen na majitele těchto podniků, ale i jejich zaměstnance.

Jejich nedávný krok – otevřený dopis adresovaný vedení Sněmovny i Senátu je dostupný na adrese https://stoprestauranttariffs.org/. V dohledné době asi nelze očekávat, že by byla cla odstraněna, jde ale o další interní americkou iniciativu, která podporuje snahu EU o smírné vyřešení obchodních sporů.

Uber koupí platformu pro nákup alkoholických nápojů Drizly

Akvizice v hodnotě 1,1 mld. USD rozšíří služby přepravní platformy Uber o rozvoz alkoholických nápojů. Poměrně zásadní novinka v oblasti e-commerce tak doplňuje americké aktivity Uberu. Mimo standardní osobní přepravy, přepravy balíků, dopravy jídla nebo nákupů potravin a pronájmu vozů, kol nebo koloběžek, budou moci řidiči Uberu dopravovat přímo k zákazníkovi pivo, víno nebo lihoviny. Start-up Drizly, který byl založen roce 2012 v současné chvíli přímo dovážku nezajišťuje, spíše propojuje vlastníka aplikace s lokálními prodejnami lihovin, které potom samy zařizují dopravu. Nový majitel tak vlastní dopravou doplňuje poskytované služby a zásadně tak rozšíří geografické pokrytí napříč Spojenými státy.

Drizly v loňském roce zaznamenala enormní nárůst počtu nových uživatelů a tím i prodejů - jen za duben 2020 se prodeje meziročně zvýšily o 400 %. Tento start-up začal se svou činností v Bostonu a po pěti letech činnosti (2017) odhadl Bloomberg jeho hodnotu na cca 80 mil. USD.

Covid-19 v USA – aktuální situace

Z přiloženého grafu vyplývá, že počet nově nakažených v posledních dnech klesá. V uplynulém týdnu bylo od počátku pandemie registrováno více než 27 milionů případů nakažení a přes 462 tis. případů úmrtí. USA se rovněž přiblížily počtu 320 mil. uskutečněných testů, což v průměru znamená, že každý Američan byl již alespoň jednou od počátku pandemie testován. Mezi státy s nejvyšším počtem případů nakažení se stále řadí Kalifornie, Texas, Florida, New York a Illinois.

Opatření na vnější hranici jsou dlouhodobě beze změn – do USA se kromě občanů nebo lidí s povolením k pobytu dostanou cizozemci pouze na základě velmi omezených výjimek. Od minulého týdne je ještě povinností před příletem doložit negativní výsledek testu.

 

Zpracoval: P. Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C., Mob: +1 202 507-3859, Mob ČR: +420 601 558 079, petr_jezek@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.