Na Blízký východ míří první producent laboratorně kultivovaného masa

10. 9. 2021

Venture kapitál katarského města Doha uzavřel spolupráci s americkou firmou Eat Just, která se specializuje na vegetariánské a veganské alternativy. Základem spolupráce je vybudování společnosti na produkci laboratorně kultivovaného masa uvnitř katarské free zóny QFZA.

V prostorách bude firma kultivovat kuřecí maso z jejich produkce zvané Good Meat, které se začalo v prosinci loňského roku prodávat v Singapuru. Z katarského Venture Capital jde o úplně první investici do firmy sázející na alternativní produkci masa. Je to tak další ukázka toho, že region Blízkého východu opravdu začíná klást důraz na produkty zaměřené na speciální diety a nebojí do nich investovat.

Již začátkem tohoto roku firma Eat Just obdržela přímou investici od katarské investiční autority QIA. I když firma ještě nemá povolení k prodeji tohoto produktu na místním trhu, přislíbení povolení od místních úřadů stačilo, aby se továrna začala stavět. Samozřejmě v tomto případě, kdy samotný stát je společníkem projektu, by v tom opravdu neměl být problém. Stejné přislíbení mají v případě exportní licence produktů do okolních zemí.

Generální ředitel katarské obchodní zóny Lim Meng Hui uvedl, že Katar tímto pokračuje ve snaze být lídrem v oblasti agrotechnologií, biomedicíny a disruptivních technologií.

Prvotním plánem sice bude především produkce kultivovaného kuřecího, nicméně firma hodlá zanedlouho přidat také jejich velmi úspěšný produkt Just Egg. Just Egg je veganská alternativa vajec vyrobená čistě z rostlin, především fazolí mungo. I když to může pro čtenáře znít jako něco nového a zvláštního, tento produkt trhá prodejní rekordy. Díky tomu se Just Egg stalo nejrychleji rostoucí vajíčkovou produkcí v USA, která již prodala ekvivalent 160 milionů vajec. Po uvedení masa na trh v Singapuru nestíhala firma Eat Just vyrábět a jejich prodeje se zdvojnásobily. Z továrny v Kataru si tak slibují základ pro rozšíření jejich produkce na strategicky dobrém místě pro světový export.

Už tedy není otázkou, jestli je na trhu pro alternativní a zdravé produkty odbyt, ale spíše jestli výrobce stihne včas na vlnu zájmu nasednout.

 

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mob.:+ 420 602 768 207, lukas_zamrzla@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.