přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Ruští pivovarníci se seznámili s technologií vaření českého piva

3.10.2018

Delegace ruských podnikatelů a představitelů institucí z oboru pivovarnictví navštívila Českou republiku, aby se seznámila s tradicí a postupy vaření českého piva. Incomingová mise se konala v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED), který organizovalo Ministerstvo zemědělství ČR a Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Ve dnech 23. – 26. září 2018 navštívili ruští pivovarníci Prahu, Plzeň a Žatec, jednali s českými firmami a seznámili se jak s teorií, tak praxí vaření tradičního českého piva. Během teoretické části programu proběhl seminář na Vysoké škole chemicko-technologické na téma Pivovarnictví a sladovnictví. Dále pak prezentace specialistů Ministerstva zemědělství ČR a Odrůdového úřadu ČR na témata „Regulace trhu alkoholu v ČR“ a „Systém registrace odrůd rostlin v ČR“. Teoretické poznatky přinesly účastníkům inspirativní podněty pro formování související legislativy v Ruské federaci.

Ruská skupina během cesty do ČR také jednala s českými firmami, které dodávají technologie pro pivovarnictví. V rámci programu ruští pivovarníci navštívili Plzeňský Prazdroj, Žatecký pivovar a chmelařství Bohemia Hop v Žatci. Delegace tak měla možnost vidět tradiční postupy vaření piva a porovnat je s poněkud odlišnými postupy, které znají z Ruska.

Čeští a ruští účastníci incomingové mise získali cenné kontakty a znalosti, které mohou do budoucna pomoci ještě více rozvíjet vztahy v oboru pivovarnictví mezi Českou republikou a Ruskou federací. Pojem „české pivo“ je v Rusku spojen s kvalitou a export piva a technologií pro pivovary jsou v česko-ruské relaci dlouhodobě jedny z nejperspektivnějších oborů spolupráce.

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem