Důležitým aktuálním trendem nápojářského průmyslu v USA jsou nové nápoje bez alkoholu

23. 10. 2020

Na party, v barech a restauracích, ale i na pultech řetězců se těší stále větší oblibě nápoje, u kterých spotřebitelé hledají nové chutě, ale hledí i na zdravotní hledisko konzumace nápojů. Primárně se jedná o konzumenty z řad mileniálů a generace Z (mladší 40 let).

Podle nedávné studie London’s International Wine and Spirits Record si více než 52 % dotázaných amerických spotřebitelů přeje snížit spotřebu alkoholu. Tím se otevírá možnost pro nízko- nebo nealkoholické nápoje. Recepturu je ale třeba inovovat a zákazníky zaujmout, protože v současné době mají tyto produkty podíl jen 0,5 % z trhu alkoholických nápojů.

Podle výsledků predikce společnosti IWSR budou mít v USA v sektoru nízko- a nealko nápojů v nejbližších 2 letech největší podíl tzv. ready-to-drink nápoje (nárůst o 39 %), následovat bude víno (17 %) a u nealka piva, které nyní tvoří největší část trhu, se očekává růst pouze o 6 %.

Na výsluní poptávky u určité části spotřebitelů se tak stále více dostávají hard seltzer (sodovka s přídavkem lihoviny a např. ovocnou šťávou), hard kombucha (kombucha s přídavkem lihoviny), víno v plechovce a koktejly v plechovce na bázi sycené vody, alkoholu a různých příchutí – vše s obsahem alkoholu max 4 – 7 %.

Dokonce i velcí hráči jako Coca-Cola už rozšířili svá portfolia o nápoje, kterými se snaží zaujmout nebo přetáhnout konzumenty klasických piv, vín nebo koktejlů.

ČR se v USA etabluje svými klasickými alkoholickými nápoji jako je tradiční pivo, slivovice, becherovka nebo moravské víno a bojovat musí o místo na trhu s přímými konkurenty, spíše než s nealko nápoji. Ve výše uvedeném segmentu se ale otevírá zajímavá možnost pro uplatnění nových produktů a nápadů.

Koronavirus se v USA výrazně šíří v rurálních oblastech

Počty nově nakažených v posledním období v USA bohužel nabraly opět rostoucí trend a překročily hranici 60 tis. za den. V posledních 4 týdnech byly zaznamenány zvýšené počty nakažení ve venkovských oblastech USA. Přes 70 % z celkových 1 960 venkovských „counties“ (obdoba okresů) se nachází v tzv. červeném módu, tzn. více než 100 nakažení na 100 tis. obyvatel v jednom týdnu, což je označováno jako nekontrolované šíření.

Aktuální růst počtu nakažených opět zvyšuje riziko lokálních masivních výskytů, které na jaře t. r. částečně ochromily dodávky masa a masných výrobků. Majitelé zpracoven masa veřejnost ubezpečují, že jsou již lépe připraveni testovacími kapacitami a dodržováním přísných opatření.

Celkově je v USA od počátku pandemie evidováno přes 8,3 mil. nakažených, 228 tis. případů úmrtí s koronavirem a provedeno již bylo téměř 130 mil. testů. V platnosti jsou stále dřívější opatření na vnější hranici.

 

Zpracoval: P. Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C., Mob: +1 202 507-3859, Mob ČR: +420 601 558 079, petr_jezek@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.