Čínský trh s náhražkami masa se nadále rozrůstá o nové aktéry

9. 10. 2020

Společně s tím, jak rostou příjmy zejména střední třídy žijící ve městech, roste i zájem o nové styly stravování.

Tento trend lze pozorovat na zvyšujícím se zájmu o rostlinné náhražky masa, jejichž trh v roce 2019 meziročně vzrostl o 7.7 % na hodnotu 10 mld. USD, do budoucna se však počítá s růstem pomalejším. Mladší generace klade větší důraz na zdravotní aspekty různých typů stravy a je připravena více experimentovat.

 Expanzi na čínský trh ohlásilo již několik zahraničních firem z tohoto odvětví, ale objevují se i noví hráči přímo v Číně. Green Planet Foods je jedním z takových nováčků. Za cíl si dávají snížit ceny rostlinných alternativ k masu prostřednictvím inovací a velkovýroby, přičemž se chtějí orientovat na mladé rodiny žijící ve městech ve věku 20-30 let. Veškeré produkty hodlají vyvíjet v laboratořích v Singapuru a teprve v další fázi je uvést na čínský trh, kde budou produkovány ve velkém.

Další čínská firma z tohoto odvětví, Zhenmeat, v pekingských restauracích testovala reakci spotřebitelů na své alternativy k vepřovému masu a rakům. Jejich původní cíl, vyrovnat ve vybraných podnicích poptávku po masných variantách, se jim během měsíce podařilo překonat a poptávka po jejich alternativách překonala poptávku po originálech dokonce dvojnásobně.

 

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu, Mob.: +420 702 176 276, ondrej.placek@mze.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.