přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Slovo ministra - plýtvání potravinami

10.1.2017

Zemědělec, 9. ledna 2017

Plýtvání potravinami je v Česku poměrně nové téma. Nyní, po vánočních svátcích, je třeba ho připomenout. Lidé totiž bývají zaskočení, když se dozví, kolik potravin se vyhodí. Podle informací našeho Ministerstva zůstává až 30 procent zemědělské produkce nevyužito a potraviny končí třeba jako krmivo nebo jako vstup do bioplynové stanice. Podle aktuálních čísel evropští zemědělci, řetězce a domácnosti ročně vyhodí 90 milionů tun jídla. Češi sice ve srovnání s ostatní Evropou potravinami tolik neplýtvají, přesto vyhodí zbytečně 729 000 tun jídla ročně. To je 69 kilogramů na obyvatele za rok, na Evropana přitom vychází zhruba 100 kilogramů. Plýtvání potravinami mě trápí a snažím se hledat nástroje, jak mu předcházet. Jak známo, část jídla, které by obchodní řetězce vyhodily, se snaží zachránit takzvané potravinové banky. My jsme na Ministerstvu zemědělství prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu loni začali přijímat žádosti o podporu z nového programu. Historicky poprvé tak stát finančně podporuje provoz a rozvoj potravinových bank, například rekonstrukci a výstavbu skladů. Je to nutné, vždyť potraviny mají hodnotu nejen ekonomickou, ale i tu vyšší a je třeba si jich vážit. I to je potřeba si uvědomovat, abychom se nestali jen čistě spotřební společností.

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem