Doc.MVDr. Vladimír Ostrý, CSc.
Osobní profil
Národnost | česká | |
Kontakt adresa pracoviště |
SZÚ Praha, Centrum zdraví výživy a potravin v Brně Palackého 3a, 612 42 Brno |
|
vladimir.ostry@szu.cz | ||
telefon | 515 577 523 |
Vzdělání
- 1983 - Vysoká škola veterinární v Brně - MVDr.
- 1989 - Vysoká škola veterinární v Brně - CSc.
- 1992 - Postgraduální studium - Karlova univerzita, Přírodovědecká Fakulta, obor mykologie.
- 2010 - Habilitace před Vědeckou radou FVZ UO v Hradci Králové
- 2010 - Jmenování docentem pro obor toxikologie – Doc.
Pracovní zkušenosti
Současné zaměstnání:
-
2012-2021: pracovník v ochraně veřejného zdraví na Centru zdraví, výživy a potravin v Brně
- 1994–dosud: Vedoucí Národního referenčního centra pro mikroskopické houby a jejich toxiny v potravinových řetězcích
Dřívější zaměstnání:
- 1983-1985: Studijní pobyt na Vysoké škola veterinární v Brně, katedra hygieny a technologie potravin
- 1985 – 1992: Výzkumný pracovník Centra hygieny potravinových řetězců v Brně, Institutu hygieny a epidemiologie v Praze
- 1992–2008: Vedoucí oddělení toxikologie, Centra hygieny potravinových řetězců v Brně, Státního zdravotního ústavu Praha (dále SZÚ-CHPŘ)
- 1992–2008: Zástupce vedoucího SZÚ-CHPŘ v Brně
- 2008–2011: Vedoucí oddělení pro bezpečnost potravin a PBU, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin v Brně, Centrum odborných činností v Praze, Státní zdravotní ústav v Praze
- 2008–2011: Zástupce vedoucího Státního zdravotního ústavu – dislokovaného pracoviště v Brně
- 2008–2011: Zástupce vedoucího Odboru hygieny výživy a bezpečnosti potravin v Brně
Členství ve vědeckých společnostech:
- Society for Mycotoxin Research
Členství ve vědeckých výborech:
- Vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva
- Česká komise pro nakládání s GMO
- Vědecký výbor pro potraviny
- Vědecká rada Státního zdravotního ústavu
Garant problematiky na SZÚ v Praze:
- Geneticky modifikované organismy
- Geneticky modifikované potraviny
- Toxinogenní plísně a mykotoxiny v potravinách a biologickém materiálu
Výzkumné aktivity:
- Bezpečnost potravin
- Hodnocení zdravotního rizika geneticky modifikovaných potravin
- Mykologie potravin
- Hodnocení zdravotního rizika toxinogenních vláknitých mikroskopických hub a mykotoxinů v potravinách
- Biologické monitorování biomarkerů vybraných mykotoxinů v biologickém materiálu (např. aflatoxin M1, ochratoxin A v lidské moči)