Nová fytosanitární opatření Holandska proti zavlékání původce vřetenovitosti hlíz bramboru (Potato spindle tuber viroidPSTVd) na okrasných rostlinách

 

V červnu 2006 byl v Holandsku zjištěn výskyt PSTVd na rostlinách Solanum jasminoides a v září 2006 byl výskyt tohoto viroidu potvrzen také na rostlinách rodu Brugmansia spp. (Datura). Vymezovací průzkum výskytu PSTVd v podnicích produkujících hostitelské okrasné rostliny potvrdil přítomnost viroidu ve většině z nich. Partie, u nichž byl potvrzen výskyt, byly obvykle vizuálně infekční, ale vyskytly se také partie bezpříznakové. Nizozemská fytoslužba vydala ve všech podnicích s výskytem PSTVd zákaz pohybu hostitelských rostlin od konce října 2006 do konce roku 2006 a současně nařídila likvidaci zamořených partií.

V reakci na informace poskytnuté holandskou rostlinolékařskou službou byl proveden průzkum i v dalších členských státech ES. Výskyt PSTVd byl potvrzen v Německu, Belgii, Francii, Polsku a Velké Británii, infikovaný materiál pocházel z Holandska. Také ve Slovinsku byly zjištěny na hostitelských rostlinách příznaky viroidu.

Na základě těchto zjištění vydalo Holandsko opatření proti zavlékání PSTVd na rostlinách Solanum jasminoides a Brugmansia spp., která vstoupila v platnost 14. února 2007 a týkají se všech dodávek těchto rostlin (včetně dodávek určených nepodnikajícím odběratelům) původem z ES. V důsledku těchto opatření musí být každá partie Solanum jasminoides a Brugmansia spp. dodaná do Holandska testována na přítomnost PSTVd.

 

 

Nová fytosanitární opatření Holandska k zabránění šíření PSTVd z ostatních členských států.

 

-         U všech dodávek rostlin Solanum jasminoides a Brugmansia spp., určených k pěstování, původem ze členských států, je požadováno, aby byly opatřeny úředním dokladem, vystaveným příslušným fytosanitárním úřadem členského státu, potvrzujícím, že zásilka byla úředně testována a shledána prostou PSTVd.

-         Každou dodávku těchto rostlin, ke které není požadované úřední potvrzení přiloženo, je holandský příjemce povinen ohlásit holandské rostlinolékařské službě do 24 hodin po dodání.

-         Zásilky bez úředního potvrzení budou zadrženy a nebudou propuštěny do oběhu, dokud nebudou otestovány a shledány prostými PSTVd.

-         Náklady na zajištění testování zásilek budou účtovány adresátovi.

 

Státní rostlinolékařská správa upozorňuje pěstitele a obchodníky, kteří zamýšlejí dodávat okrasné druhy Solanum jasminoides a druhy rodu Brugmansia spp. do Holandska, že s požadavkem na odebrání úředních vzorků a jejich testování na přítomnost PSTVd je třeba se obrátit v dostatečném časovém předstihu na místně příslušné obvodní oddělení SRS v místě pěstování nebo odeslání. Odebrání a testování vzorků podléhá úhradě podle vyhlášky č. 175/2005 Sb., o náhradách nákladů za odborné úkony provedené Státní rostlinolékařskou správou. Po ukončení testování v případě, že nebude zjištěn výskyt PSTVd, vydá příslušné obvodní oddělení SRS potvrzení, že dodávka byla úředně testována a byla shledána prostou PSTVd.

 

Státní rostlinolékařská správa provede v roce 2007 u tuzemských pěstitelů průzkum výskytu PSTVd na okrasných hostitelských rostlinách čeledi Solanaceae, určených k pěstování, spojený s namátkovými odběry vzorků a následným testováním na přítomnost PSTVd.