Státní rostlinolékařská správa

Útvar ředitele

Č.j.:EC 0003889/2005                                                                      V Praze, dne: 13.5.2005

 

Oznámení Státní rostlinolékařské správy o zjištění nového škodlivého organismu Phytophthora kernoviae v EU a o fytosanitárních opatřeních USA proti jeho zavlečení

 

Státní rostlinolékařská správa (dále jen SRS) oznamuje, že na území EU byl objeven nový druh fytopatogenní houby, který byl popsán v roce 2004 jako Phytophthora kernoviae (označovaná též jako P. kernovii, původně jako Phytophthora taxon C). Výskyt této houby byl dosud zjištěn pouze na několika stanovištích ve Velké Británii. Houba napadá listnaté dřeviny. Dosud byla potvrzena na buku lesním (Fagus sylvatica), na dvou druzích dubu (Quercus ilex a Q. rubra), šácholanu (Magnolia stellata), liliovníku tulipánokvětém (Liriodendron tulipifera), pěnišnících (Rhododendron sp.) a rostlinách Gevuina avellana, Pieris formosa a Michelia sp.. Předpokládá se, že okruh hostitelských rostlin bude širší.

Houba vytváří na různých hostitelích různé příznaky na listech, větvích a kmenech. U pěnišníků se objevuje nejprve černání řapíků, často přecházející do báze listů. Léze se v listu dále šíří a v konečné fázi může být napaden celý list. Někdy se objevuje černání špiček listů. Narozdíl od příznaků působených jinými druhy rodu Phytophthora napadené listy v průběhu několika málo týdnů opadají. Může docházet také k odumírání výhonů a vytváření lézí na dřevnatých částech. Listy nad napadenými částmi výhonů vadnou. V některých případech mohou odumřít celé keře. Obdobné příznaky se vytvářejí na listech Pieris formosa a Michelia sp., u nichž se však nevytvářejí zřetelné příznaky na větvích.

Hlavním příznakem na bucích a dubech jsou vpadlé léze nebo vyvýšené nádory na větvích a listech. Tmavě hnědé až černé léze jsou různé velikosti, od několika centimetrů až do délky přes tři metry. Může být pozorován i výtok lepkavého hnědého až černého exudátu. Také na ostatních hostitelských rostlinách mohou být pozorovány obdobné příznaky na listech a příznaky na dřevních částech.

Velká Británie přijala nezbytná vnitřní karanténní opatření k izolaci ohnisek a k zabránění šíření původce této nové a pro dřeviny v Evropě potenciálně závažné choroby.

V reakci na novou situaci byla také v USA přijata specifická fytosanitární opatření, která se vztahují na dovoz hostitelských rostlin Phytophthora kernoviae ze všech členských států EU. Tato opatření vyžadují, aby veškerý rozmnožovací materiál těchto rostlin, vyvážený z členských států EU do USA, pocházel ze školek, v nichž se každoročně provádí úřední průzkum na Phytophthora kernoviae, a které byly při tomto průzkumu shledány prostými Phytophthora kernoviae. Z každé zásilky hostitelských rostlin, vyvážené do USA, musí být před odesláním odebrány a laboratorně otestovány vzorky na přítomnost tohoto patogenu. Potvrzení o provedení vyžadovaného průzkumu a testování musí být uvedeno v dodatkovém prohlášení rostlinolékařského osvědčení.

Veškeré podezřelé příznaky na hostitelských rostlinách, zjištěné na území České republiky, je třeba ohlásit místně příslušnému oddělení SRS. Za splnění požadavků USA na průzkum v exportujících školkách je možno považovat soustavnou rostlinolékařskou kontrolu, kterou SRS provádí průběžně u registrovaných pěstitelů dubů a pěnišníků.

 

 

 

                                                                                Ing. Vladimír Kupec

                                                                                ředitel Státní rostlinolékařské správy