Houba Monilinia fructicola – první výskyt na území ČR a opatření k zamezení jejího dalšího šíření

 

V roce 2006 provedla Státní rostlinolékařská správa (SRS) cílený detekční průzkum ke zjištění nebo vyloučení výskytu fytopatogenní houby Monilinia fructicola (Winter) Honey, o jejímž výskytu na území České republiky nebyly dosud žádné informace.

 

M. fructicola je v Evropě nepůvodní a dosud byla jen ojediněle zavlečena do některých evropských zemí. V místech svého rozšíření působí výrazně vyšší škody než v Evropě původní druhy rodu Monilinia. Tato houba je proto v EU zařazena do seznamu škodlivých organismů rostlin, jejichž zavlékání a šíření na území EU je zakázáno a při jejichž výskytu je nutno úředně nařizovat opatření vedoucí k jejich eradikaci nebo k zamezení dalšího šíření.

Hlavními hostitelskými rostlinami M. fructicola jsou druhy z čeledi růžovitých (Rosaceae), zvláště broskvoň, a další druhy rodu Prunus, patogen může napadat i hrušeň, jabloň, kdoulovec, kdouloň, hloh aj. Obdobně jako původní domácí druhy M. laxa a M. fructigena působí M. fructicola hnědou hnilobu plodů, při níž se na plodech vytvářejí hnilobné skvrny, které se postupně rozrůstají a dochází k hnilobě celého plodu. Na nekrotických částech plodu se tvoří polštářky a povlaky konidií. Napadené plody často mumifikují. Patogen napadá i květy, listy, letorosty a větve, u nichž působí moniliovou spálu.

 

Vzhledem k tomu, že příznaky M. fructicola nejsou vizuálně odlišitelné od příznaků působených běžnými druhy rodu Monilinia, tj. M. laxa či M. fructigena, byly všechny vzorky odebrané SRS v průběhu tohoto průzkumu laboratorně testovány. Při tomto průzkumu byl výskyt M. fructicola na území České republiky laboratorně potvrzen.

 

V místech výskytu M. fructicola nařizuje SRS v souladu s ustanovením § 11 zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, mimořádná rostlinolékařská opatření podle § 76 tohoto zákona. Průzkum bude v roce 2007 dále pokračovat.

 

Další informace o houbě Monilinia fructicola lze najít např.:

Josef Hýsek: Monilinia fructicola. Příloha časopisu Rostlinolékař 03/2003.

www.eppo.org/QUARANTINE/fungi/Monilinia_fructicola/MONIFC_ds.pdf

www.eppo.org/QUARANTINE/fungi/Monilinia_fructicola/MONIFC_images.htm

www.eppo.org/QUARANTINE/fungi/Monilinia_fructicola/MONIFC_protocol.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odbor ochrany proti škodlivým organismům, karantena@srs.cz