přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Seminář ZPRACOVÁNÍ MLÉKA - 4.9. Brníčko

6.9.2018

Dne 4.9..2018 proběhl v Brníčku v rámci Projektu Ministerstva zemědělství NA PODPORU PRODUKCE A ODBYTU BIOMLÉKA seminář na výrobu sýrů z nepasterovaného mléka.

Pro velký zájem ze strany účastníků seminářů byl znovu uspořádán seminář zaměřený na zpracování nepasterovaného mléka. Tentokrát se konal na ovčím statku u Hrdličků v Brníčku.

Seminář opět vedl slovenský lektor Lubomír Ferenčík, který má mnoholeté zkušenost s výrobou sýrů. V úvodu byly diskutovány rozdíly mezi kravský, kozím a ovčím mlékem a účastníci byli také poučeni o vlastnostech nepasterovaného mléka.

Účastníci si mohli prakticky vyzkoušet celý technologický postup výroby tradičních sýrů z nepasterizovaného mléka (slovenský oštiepok v typické dřevěné formě). Vyráběl se i typický zrající sýr severní Itálie fontina, ricotta a korbáčik. Výrobní postupy těchto sýrů budou zveřejněny v materiálech ze seminářů.

Po praktické ukázce mohli účastníci navštívit zrací sklem a ochutnali již vyzrálý sýr, který byl vyroben na minulém semináři v Poděbradech.

Fotografie ze semináře zpracování mléka - Brníčko

 

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem

Kalendář

Novinky