Světový den výživy si odborníci na Ministerstvu zemědělství připomněli seminářem o potravinách

26. 10. 2011

Tisková zpráva — U příležitosti Světového dne výživy, který si Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) každoročně připomíná dne 16. října, se pod záštitou náměstka ministra pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Juraje Chmiela, konal seminář k otázkám výživy v ČR i v rozvojovém světě. Odbor zahraničně obchodní spolupráce spolu s Výzkumným ústavem potravinářským Praha a Společností pro výživu navázali na každoroční tradici, jelikož pořádají tyto semináře už od roku 2004.

V průběhu semináře, organizovaného 19. října na Ministerstvu zemědělství, zazněly zajímavé prezentace k otázkám výživy v rozvojovém světě, např. o zabezpečení potravin v poválečných letech až do současnosti nebo o zkušenostech nevládní organizace Člověk v tísni s výživovými problémy v Etiopii. Další přednášky se orientovaly na výživu a strukturu potravinového zabezpečení spotřebitelů v České republice. Zajímavostí byla poslední přednáška o dětské obezitě.

Ve stejných dnech zorganizovala připomínku Světového dne výživy i Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v Římě, která měla jiné zaměření, a to na kolísající ceny potravin, které jsou jednou z příčin zvýšení hladu ve světě. Mottem akce bylo téma „Ceny potravin – z krize ke stabilitě“. Se zajímavou myšlenkou vystoupila zástupkyně Světového potravinového programu (WFP), která ženy a jejich úlohu v zabezpečení výživy označila za „tajnou zbraň proti hladu“. Akce v Římě se zúčastnil i náměstek Chmiel, který upozornil, že zemědělství v první řadě slouží k produkci potravin a že vše ostatní, včetně cíleně pěstovaných obnovitelných zdrojů energie, je až sekundární.

Proč právě 16. říjen je Světovým dnem výživy? Toho dne v roce 1945 bylo založeno FAO usilující o soustavný a trvalý rozvoj zemědělství, které je jedním ze základů dobře prosperujícího světa. Jako připomínka této události, se od roku 1981 v tento den slaví Světový den výživy. Je tradičně důležitý pro zviditelnění a připomenutí problému hladu a výživy ve světě a měl by také motivovat k novým impulsům a přístupům, výměně informací a novým kontaktům mezi odborníky, ale i povědomosti mezi laickou veřejností.

Radek Ležatka
ředitel Odboru komunikace MZe

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.