Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu

5. 3. 2015

Tisková zpráva — Zažít tradiční domácí zabíjačku mohou návštěvníci, kteří přijdou v sobotu 7. března do Národního zemědělského muzea (NZM) v Praze. Již poosmé se tam uskuteční akce s názvem Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu. Pro návštěvníky akce, nad níž převzal záštitu ministr zemědělství Marian Jurečka, je připraven speciální program. Zároveň mohou navštívit stálé expozice i nově otevřené výstavy NZM, jehož zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství.

„Většina dnešních dětí ani neví, jak se vlastně zpracovává maso, které dostávají k obědu. Chceme to změnit, takže zájemci všech věkových kategorií tak uvidí, jak vypadalo zpracování vepře domácího v předjarním období, kdy ve většině chalup po dlouhé zimě docházely zásoby z minulého roku. Zabíjačka je vlastně takovou oslavou brzkého příchodu jara a toho, že lidé přečkali další zimu,“ řekl ředitel NZM Praha Milan Půček.

Návštěvníci muzea budou moci v sobotu na jeho dvoře sledovat především tradiční postupy zpracování vepřového masa, které předvedou odborníci z Řeznictví Hudera a syn, a to vždy od 11.00, 14.00 a 16.00. Po celý den budou mít také příležitost si na muzejním dvoře koupit a ochutnat gastronomické speciality, včetně piva, vína a destilátů.

Doprovodný program mezi 10. a 18. hodinou zahrnuje divadlo pro děti, ukázky tradičních lidových řemesel, práce modelářů nebo třeba možnost zastřílet si na laserové myslivecké střelnici.

Návštěvníci si mohou prohlédnout stálé expozice, včetně největší sbírky zemědělské techniky v Praze s názvem Jede traktor, výstavu O pivu – z chmelnice až na náš stůl nebo interaktivní výstavy o historii potravinářských obalů Od věku sloužím člověku.

Po celou dobu sobotní akce nabízí NZM Praha možnost využít slevu na vstupném.

V případě zájmu o další informace, kontaktujte pracovníka oddělení propagace NZM Praha Petra Maška na tel. +420 720 306 476 nebo e-mailem na petr.masek@nzm.cz.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.