Nový právní předpis účinný od 1. ledna 2024

24. 10. 2023

Novela vyhlášky č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 366/2023 Sb., kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny.

Novela vyhlášky je reakcí na doporučení č. 4 ve finální zprávě z auditu DG(SANTE) 2022/7450, aby vnitrostátní právní předpis týkající se chladírenských skladů byl v souladu s požadavky stanovenými v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu. Podle stanoviska auditního týmu platné znění § 4 odst. 7 vyhlášky č. 366/2005 Sb. umožňuje, aby teplota hluboce zmrazených potravin ve schválených chladírenských zařízeních během skladování kolísala mezi – 15oC a – 18oC, což není v souladu s požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.

Novela upravuje vyhlášku č. 366/2005 Sb. tak, aby v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 byla zachována teplota hluboce zmrazených potravin – 18 oC nebo nižší s možností výkyvu ve směru vyšších teplot nejvýše o 3 oC během přepravy a při prodeji.

Vzhledem k tomu, že vyhláška č. 366/2005 Sb. nebyla nikdy novelizována, je navrhováno několik dalších úprav a aktualizace názvosloví. Novelou vyhlášky je také prováděna částečná reimplementace směrnice Rady 89/108/EHS ze dne 21. prosince 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se hluboce zmrazených potravin určených k lidské spotřebě.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.