Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Příl.13
Příl.13
Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Skupina I Vzhled I Barva I Chuť a vůně I Povolené I I I I I I odchylky I I I I I I (% hmot.) I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Vlašské ořechy I skořápka dobře I osemení I ořechová, I vady skořápky I I a jádra I vyvinutá I žlutohnědé, I příjemně I 15, I I vlašských I polotvrdá až I jádro na lomu I olejnatá, I vady jader 15, I I ořechů I tvrdá, jádro I bílé až I přirozeně I z toho 2 I I I dobře oddělené I nažloutlé, I natrpklá až I žluklých či I I I od skořápky, I pokryté světle I mírně nahořklá I poškozených I I I vyvinuté, zcela I hnědou až I I škůdci I I I vyplňující I nahnědlou I I I I I skořápku, I slupkou I I I I I nepoškozené I I I I I I škůdci, I I I I I I nežluklá I I I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Lískové ořechy I skořápka zdravá I světle hnědá až I oříšková, bez I vady skořápky I I a jádra I bez plodového I tmavě hnědá, I cizího pachu a I 7, vady jader I I lískových I lůžka, jádro I slupka hnědá až I chuti, sladce I 18, z toho 6 I I ořechů I vyvinuté, I nažloutlá, I olejnatá, I žluklých či I I I celistvé, I jádro na lomu I pražená jádra I poškozených I I I omezeně I bílé s I chuť a vůně po I škůdci, z toho I I I mechanicky I nažloutlým I pražení I 3 žluklých I I I poškozené I odstínem; I I I I I I pražená jádra I I I I I I na lomu světlá I I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Mandle I skořápka suchá, I žlutá až světle I typicky I vady skořápky I I neloupané a I pórovitá, jádro I hnědá, na lomu I mandlová bez I 8, vady jader I I jádra mandlí I špičaté, I bílá až I cizího pachu a I 15, z toho 3 I I I vejčité I krémová, I chuti, jádra I žluklých či I I I I pražená světle I pražená chuť a I poškozených I I I I hnědá I vůně po pražení I škůdci, 4 I I I I I I hořkých I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Pistáciové I skořápka I jádro na řezu I jemně I vady skořápky I I ořechy a jádra I rovnoměrně I zelené I aromatická, I 15, z toho I I pistácií I vybarvená bez I I nasládlá až I nepuklá I I I skvrn, ve švu I I slabě nahořklá, I skořápka 5, I I I puklá, jádro I I pražená jádra I vady jader 12, I I I zdravé I I chuť a vůně po I z toho 3 I I I I I pražení I žluklých, 2 I I I I I I poškozených I I I I I I škůdci I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Jádra kešú I jádra čistá, I jádro na I jemně I vady skořápky I I oříšků I suchá, I povrchu bílé, I aromatická I 7, vady jader I I I rohlíčkovitého I šedavé, žluté I nasládlá až I 12, z toho 1 I I I nebo I až světle I slabě nahořklá I žluklých či I I I ledvinkovitého I hnědé, na řezu I pražená chuť a I poškozených I I I tvaru, pražená I krémové, I vůně po pražení I škůdci I I I jádra na lomu I pražená jádra I I I I I celistvá I světle hnědá I I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Para ořechy I skořápka tvrdá, I jádro I nasládlá, I vady skořápky I I I svraštělá I šedohnědé, na I výrazně tuková, I 15, vady jader I I I I lomu bílé až I bez hořké chuti I 15, z toho 2 I I I I mírně nažloutlé I I žluklých či I I I I I I poškozených I I I I I I škůdci I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Kokosový ořech I skořápka I skořápka hnědá, I typicky I vady skořápky I I ve skořápce I dřevnatě I pletivo bílé I kokosová, mírně I 10, vady I I I vláknitá, velmi I barvy, bez I nasládlá, I dužniny 10 I I I tvrdá, s třemi I barevných změn I jemná, bez I I I I dobře patrnými I I cizích pachů a I I I I "oky" - I I příchutí I I I I klíčními póry, I I I I I I ve zralosti se I I I I I I na vnitřní I I I I I I straně pecky I I I I I I tvoří měkké I I I I I I pletivo I I I I I I (endosperm), po I I I I I I usušení a I I I I I I sklizení I I I I I I pletivo tvrdé, I I I I I I tloušťka 1 - 2 I I I I I I cm I I I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Kokos strouhaný I strouhaný, I bílá až slabě I charakteristic- I vady dužniny 15 I I I hrubě nebo I smetanově I ká pro výrobek, I I I I jemně mletý I nažloutlá I bez cizích I I I I I I pachutí I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Jádra piniových I jádra dobře I jádro bílé až I typická, I vady jader 7, z I I oříšků I vyvinutá, I smetanové I nasládlá I toho 3 žluklých I I I nepoškozená I I I či poškozených I I I I I I škůdci I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Pekanové ořechy I skořápka I našedlá, světle I ořechová, I vady skořápky I I I hladká, I až tmavě hnědá I příjemně I 7, vady jader I I I rovnoměrně I I olejnatá, I 15, z toho 7 I I I vybarvená, I I nasládlá I žluklých I I I suchá, bez I I I I I I mechanického I I I I I I poškození I I I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Makadamové I skořápka tvrdá, I jádro světle I jemná olejnatá I vady skořápky I I ořechy I jádro zdravé, I krémové, I chuť, pražená I 7, vady jader I I I vyvinuté I pražená jádra I jádra chuť a I 10, z toho 2 I I I I na lomu světle I vůně po pražení I žluklých či I I I I hnědá I I poškozených I I I I I I škůdci I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Vlašské ořechy I nepoškozené I světle hnědá až I ořechová, I I I mleté I škůdci, bez I nahnědlá I příjemně I I I I plísní, I I olejnatá, I I I I nežluklá I I přirozeně I I I I I I natrpklá až I I I I I I mírně nahořklá I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Lískové ořechy I nepoškozené I světle hnědá až I oříšková, bez I I I mleté I škůdci, bez I tmavě hnědá I cizího pachu a I I I I plísní, I I chuti, sladce I I I I nežluklá I I olejnatá I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Mandle plátky I nepoškozené I bílá až I typicky I I I I škůdci, bez I krémová, I mandlová, bez I I I I plísní, I pražená, světle I cizího pachu, I I I I nežluklá I hnědá I jádra pražená, I I I I I I chuť a vůně po I I I I I I pražení I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Mandle mleté I nepoškozené I světle hnědá I typicky I I I I škůdci, bez I I mandlová bez I I I I plísní I I cizího pachu a I I I I I I chuti I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Arašídy I skořápka čistá, I jádro I nasládlá, I vady skořápky I I I suchá, jádro I šedohnědé, na I výrazně, I 11, vady jader I I I bez osemení, I lomu bílé až I tuková, bez I 12, z toho 3 I I I matné až mastné I mírně nažloutlé I hořké chuti I žluklých I I I na povrchu I I I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Pasta ze I rovnoměrně I typická podle I typická dle I I I suchých I rozmělněná, s I použitého druhu I použitého druhu I I I skořápkových I případnými I skořápkových I skořápkových I I I plodů I hrubšími kousky I plodů a I plodů a I I I I skořápkových I arašídů, I arašídů, I I I I plodů dle I rovnoměrná I příjemná, bez I I I I charakteru I I cizího pachu a I I I I výrobku I I chuti I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Upravené suché I jádra dobře I typická podle I typická dle I I I skořápkové I vyvinutá, I použitého druhu I použitého druhu I I I plody a arašídy I nežluklá I skořápkových I skořápkových I I I I I plodů a arašídů I plodů a I I I I I I arašídů, I I I I I I odpovídající I I I I I I použitým I I I I I I surovinám I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I I Mouka ze I jemně mletá, I typická podle I typická dle I I I suchých I nepoškozená I použitého druhu I použitého druhu I I I skořápkových I škůdci, bez I skořápkových I skořápkových I I I plodů a arašídů I plísní, I plodů a arašídů I plodů a arašídů I I I I nežluklá I I I I I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
Poznámka: škůdcem se rozumí živý nebo mrtvý živočich nebo jeho část v kterémkoliv
stadiu vývoje živočicha.