Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Příl.13

Příl.13
Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I    Skupina      I     Vzhled      I      Barva      I   Chuť a vůně   I    Povolené     I
I                 I                 I                 I                 I    odchylky     I
I                 I                 I                 I                 I    (% hmot.)    I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Vlašské ořechy  I skořápka dobře  I osemení         I ořechová,       I vady skořápky   I
I a jádra         I vyvinutá        I žlutohnědé,     I příjemně        I 15,             I
I vlašských       I polotvrdá až    I jádro na lomu   I olejnatá,       I vady jader 15,  I
I ořechů          I tvrdá, jádro    I bílé až         I přirozeně       I z toho 2        I
I                 I dobře oddělené  I nažloutlé,      I natrpklá až     I žluklých či     I
I                 I od skořápky,    I pokryté světle  I mírně nahořklá  I poškozených     I
I                 I vyvinuté, zcela I hnědou až       I                 I škůdci          I
I                 I vyplňující      I nahnědlou       I                 I                 I
I                 I skořápku,       I slupkou         I                 I                 I
I                 I nepoškozené     I                 I                 I                 I
I                 I škůdci,         I                 I                 I                 I
I                 I nežluklá        I                 I                 I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Lískové ořechy  I skořápka zdravá I světle hnědá až I oříšková, bez   I vady skořápky   I
I a jádra         I bez plodového   I tmavě hnědá,    I cizího pachu a  I 7, vady jader   I
I lískových       I lůžka, jádro    I slupka hnědá až I chuti, sladce   I 18, z toho 6    I
I ořechů          I vyvinuté,       I nažloutlá,      I olejnatá,       I žluklých či     I
I                 I celistvé,       I jádro na lomu   I pražená jádra   I poškozených     I
I                 I omezeně         I bílé s          I chuť a vůně po  I škůdci, z toho  I
I                 I mechanicky      I nažloutlým      I pražení         I 3 žluklých      I
I                 I poškozené       I odstínem;       I                 I                 I
I                 I                 I pražená jádra   I                 I                 I
I                 I                 I na lomu světlá  I                 I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Mandle          I skořápka suchá, I žlutá až světle I typicky         I vady skořápky   I
I neloupané a     I pórovitá, jádro I hnědá, na lomu  I mandlová bez    I 8, vady jader   I
I jádra mandlí    I špičaté,        I bílá až         I cizího pachu a  I 15, z toho 3    I
I                 I vejčité         I krémová,        I chuti, jádra    I žluklých či     I
I                 I                 I pražená světle  I pražená chuť a  I poškozených     I
I                 I                 I hnědá           I vůně po pražení I škůdci, 4       I
I                 I                 I                 I                 I hořkých         I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Pistáciové      I skořápka        I jádro na řezu   I jemně           I vady skořápky   I
I ořechy a jádra  I rovnoměrně      I zelené          I aromatická,     I 15, z toho      I
I pistácií        I vybarvená bez   I                 I nasládlá až     I nepuklá         I
I                 I skvrn, ve švu   I                 I slabě nahořklá, I skořápka 5,     I
I                 I puklá, jádro    I                 I pražená jádra   I vady jader 12,  I
I                 I zdravé          I                 I chuť a vůně po  I z toho 3        I
I                 I                 I                 I pražení         I žluklých, 2     I
I                 I                 I                 I                 I poškozených     I
I                 I                 I                 I                 I škůdci          I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Jádra kešú      I jádra čistá,    I jádro na        I jemně           I vady skořápky   I
I oříšků          I suchá,          I povrchu bílé,   I aromatická      I 7, vady jader   I
I                 I rohlíčkovitého  I šedavé, žluté   I nasládlá až     I 12, z toho 1    I
I                 I nebo            I až světle       I slabě nahořklá  I žluklých či     I
I                 I ledvinkovitého  I hnědé, na řezu  I pražená chuť a  I poškozených     I
I                 I tvaru, pražená  I krémové,        I vůně po pražení I škůdci          I
I                 I jádra na lomu   I pražená jádra   I                 I                 I
I                 I celistvá        I světle hnědá    I                 I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Para ořechy     I skořápka tvrdá, I jádro           I nasládlá,       I vady skořápky   I
I                 I svraštělá       I šedohnědé, na   I výrazně tuková, I 15, vady jader  I
I                 I                 I lomu bílé až    I bez hořké chuti I 15, z toho 2    I
I                 I                 I mírně nažloutlé I                 I žluklých či     I
I                 I                 I                 I                 I poškozených     I
I                 I                 I                 I                 I škůdci          I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Kokosový ořech  I skořápka        I skořápka hnědá, I typicky         I vady skořápky   I
I ve skořápce     I dřevnatě        I pletivo bílé    I kokosová, mírně I 10, vady        I
I                 I vláknitá, velmi I barvy, bez      I nasládlá,       I dužniny 10      I
I                 I tvrdá, s třemi  I barevných změn  I jemná, bez      I                 I
I                 I dobře patrnými  I                 I cizích pachů a  I                 I
I                 I "oky" -         I                 I příchutí        I                 I
I                 I klíčními póry,  I                 I                 I                 I
I                 I ve zralosti se  I                 I                 I                 I
I                 I na vnitřní      I                 I                 I                 I
I                 I straně pecky    I                 I                 I                 I
I                 I tvoří měkké     I                 I                 I                 I
I                 I pletivo         I                 I                 I                 I
I                 I (endosperm), po I                 I                 I                 I
I                 I usušení a       I                 I                 I                 I
I                 I sklizení        I                 I                 I                 I
I                 I pletivo tvrdé,  I                 I                 I                 I
I                 I tloušťka 1 - 2  I                 I                 I                 I
I                 I cm              I                 I                 I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Kokos strouhaný I strouhaný,      I bílá až slabě   I charakteristic- I vady dužniny 15 I
I                 I hrubě nebo      I smetanově       I ká pro výrobek, I                 I
I                 I jemně mletý     I nažloutlá       I bez cizích      I                 I
I                 I                 I                 I pachutí         I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Jádra piniových I jádra dobře     I jádro bílé až   I typická,        I vady jader 7, z I
I oříšků          I vyvinutá,       I smetanové       I nasládlá        I toho 3 žluklých I
I                 I nepoškozená     I                 I                 I či poškozených  I
I                 I                 I                 I                 I škůdci          I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Pekanové ořechy I skořápka        I našedlá, světle I ořechová,       I vady skořápky   I
I                 I hladká,         I až tmavě hnědá  I příjemně        I 7, vady jader   I
I                 I rovnoměrně      I                 I olejnatá,       I 15, z toho 7    I
I                 I vybarvená,      I                 I nasládlá        I žluklých        I
I                 I suchá, bez      I                 I                 I                 I
I                 I mechanického    I                 I                 I                 I
I                 I poškození       I                 I                 I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Makadamové      I skořápka tvrdá, I jádro světle    I jemná olejnatá  I vady skořápky   I
I ořechy          I jádro zdravé,   I krémové,        I chuť, pražená   I 7, vady jader   I
I                 I vyvinuté        I pražená jádra   I jádra chuť a    I 10, z toho 2    I
I                 I                 I na lomu světle  I vůně po pražení I žluklých či     I
I                 I                 I hnědá           I                 I poškozených     I
I                 I                 I                 I                 I škůdci          I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Vlašské         ořechy  I nepoškozené     I světle hnědá až I ořechová,       I                 I
I mleté           I škůdci, bez     I nahnědlá        I příjemně        I                 I
I                 I plísní,         I                 I olejnatá,       I                 I
I                 I nežluklá        I                 I přirozeně       I                 I
I                 I                 I                 I natrpklá až     I                 I
I                 I                 I                 I mírně nahořklá  I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Lískové ořechy  I nepoškozené     I světle hnědá až I oříšková, bez   I                 I
I mleté           I škůdci, bez     I tmavě hnědá     I cizího pachu a  I                 I
I                 I plísní,         I                 I chuti, sladce   I                 I
I                 I nežluklá        I                 I olejnatá        I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Mandle plátky   I nepoškozené     I bílá až         I typicky         I                 I
I                 I škůdci, bez     I krémová,        I mandlová, bez   I                 I
I                 I plísní,         I pražená, světle I cizího pachu,   I                 I
I                 I nežluklá        I hnědá           I jádra pražená,  I                 I
I                 I                 I                 I chuť a vůně po  I                 I
I                 I                 I                 I pražení         I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Mandle mleté    I nepoškozené     I světle hnědá    I typicky         I                 I
I                 I škůdci, bez     I                 I mandlová bez    I                 I
I                 I plísní          I                 I cizího pachu a  I                 I
I                 I                 I                 I chuti           I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Arašídy         I skořápka čistá, I jádro           I nasládlá,       I vady skořápky   I
I                 I suchá, jádro    I šedohnědé, na   I výrazně,        I 11, vady jader  I
I                 I bez osemení,    I lomu bílé až    I tuková, bez     I 12, z toho 3    I
I                 I matné až mastné I mírně nažloutlé I hořké chuti     I žluklých        I
I                 I na povrchu      I                 I                 I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Pasta ze        I rovnoměrně      I typická podle   I typická dle     I                 I
I suchých         I rozmělněná, s   I použitého druhu I použitého druhu I                 I
I skořápkových    I případnými      I skořápkových    I skořápkových    I                 I
I plodů           I hrubšími kousky I plodů a         I plodů a         I                 I
I                 I skořápkových    I arašídů,        I arašídů,        I                 I
I                 I plodů dle       I rovnoměrná      I příjemná, bez   I                 I
I                 I charakteru      I                 I cizího pachu a  I                 I
I                 I výrobku         I                 I chuti           I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Upravené suché  I jádra dobře     I typická podle   I typická dle     I                 I
I skořápkové      I vyvinutá,       I použitého druhu I použitého druhu I                 I
I plody a arašídy I nežluklá        I skořápkových    I skořápkových    I                 I
I                 I                 I plodů a arašídů I plodů a         I                 I
I                 I                 I                 I arašídů,        I                 I
I                 I                 I                 I odpovídající    I                 I
I                 I                 I                 I použitým        I                 I
I                 I                 I                 I surovinám       I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
I Mouka ze        I jemně mletá,    I typická podle   I typická dle     I                 I
I suchých         I nepoškozená     I použitého druhu I použitého druhu I                 I
I skořápkových    I škůdci, bez     I skořápkových    I skořápkových    I                 I
I plodů a arašídů I plísní,         I plodů a arašídů I plodů a arašídů I                 I
I                 I nežluklá        I                 I                 I                 I
I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I-----------------I
Poznámka: škůdcem se rozumí živý nebo mrtvý živočich nebo jeho část v kterémkoliv stadiu vývoje živočicha.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.