Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Příl.8

Příl.8
Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Tabulka 1
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I     Potravina      I                 Konzistence a vzhled                  I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I sterilovaná        I zelenina zdravá, s vegetačními změnami a mechanickým  I
I zelenina celá      I poškozením nejvýše u 20 % kusů, velikostně vyrovnaná, I
I všeobecně          I s tvarovými a velikostními odchylkami nejvýše 20 %    I
I pasterovaná        I kusů, očištěná, bez černých a tmavých skvrn,          I
I zelenina celá      I konzistence měkká až polotuhá, odpovídající           I
I všeobecně          I zpracované zelenině, nerozpadavá, bez semen a jejich  I
I                    I částí, bez zdřevnatělých a tuhých částí, bez cizích   I
I                    I příměsí rostlinného původu vyjma koření, zbytků       I
I                    I slupek, jde-li o zeleninu loupanou, nálev čirý,       I
I                    I opalizující až mírně zakalený s uvolněnými částicemi  I
I                    I dužniny                                               I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I sterilovaná        I zelenina zdravá, mechanicky nepoškozená, s            I
I zelenina dělená a  I vegetačními změnami a mechanickým poškozením nejvýše  I
I směsi všeobecně    I u 20 % obsahu obalu, tvar řezů pravidelný, velikostně I
I pasterovaná        I vyrovnaný, řezy neroztřepené, drť nejvýše 5 %         I
I zelenina dělená a  I hmotnostních, u řezů okurek uvolněná semena nejsou na I
I směsi všeobecně    I závadu, u feferonů ve směsi výskyt zbytků stopek do   I
I                    I 1,5 cm nejvýše 5 %, u sterilovaného zelí řezy o síle  I
I                    I do 5 mm, bílé nebo mírně narůžovělé, bez řezů košťálů I
I                    I a vrcholových listů, u sterilované papriky možný      I
I                    I výskyt semen a nerovnoměrných řezů nejvýše 2 %, u     I
I                    I směsí rovnobarevné papriky nejméně 50 % řezů papriky  I
I                    I červené, hrášek s neodloučenou slupkou barevně        I
I                    I jednotný, řezy kopru nejvýše 1 cm dlouhé, bez semen a I
I                    I cizích příměsí, u směsí jednotlivé složky buď         I
I                    I promíchané nebo vrstvené nebo skládané, ve směsích    I
I                    I kombinace řezů zeleniny a zeleniny nedělené,          I
I                    I konzistence vyrovnaná, odpovídající způsobu           I
I                    I konzervování, nálev čirý až mírně opalizující nebo    I
I                    I mírně zakalený nebo mírně zakalený použitým protlakem I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I okurky sterilované I viz všeobecné požadavky výše, okurky bez dutin, bez   I
I okurky pasterované I zvadlých a svraštělých částí, nejméně 80 % okurek v   I
I                    I obalu má deklarovanou délku nebo kratší délku, průměr I
I                    I nejdelší okurky nesmí překročit průměr okurky         I
I                    I nejmenší o více jak 50 %, u okurkových řezů příčných  I
I                    I nejméně 80 % hmotnostních je stejné velikosti, průměr I
I                    I řezu dané velikosti nesmí překročit průměr řezu       I
I                    I nejmenšího o více jak 50 %, konzistence pevná,        I
I                    I křehká, křupavá, u řezů nálev s vypadlými semeny      I
I                    I nejvýše z 5 % kusů obsahu obalu                       I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I sterilovaný hrášek I zrna v mléčné zralosti, velikostně vyrovnaná, u       I
I pasterovaný hrášek I hrášku tříděného je nejméně 80 % hmotnostních         I
I                    I deklarované velikosti nebo menší, bez stop červivosti I
I                    I a napadení chorobami, s neodloučenou slupkou, bez     I
I                    I cizích příměsí rostlinného původu, bez mechanických   I
I                    I příměsí anorganického původu, konzistence měkká až    I
I                    I křehká, v obalu konzistence vyrovnaná, nálev mírně    I
I                    I zakalený s případným sedimentem vyloučených škrobů a  I
I                    I bílkovin                                              I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I sterilované        I fazolové lusky vyvinuté*), nezakřivené, dužnaté,      I
I fazolové lusky     I semena v mléčné zralosti, bez stop červivosti, bez    I
I pasterované        I mechanického poškození a poškození škůdci,            I
I fazolové lusky     I vegetačních změn, s odstraněnými špičkami a stopkami, I
I                    I bez vláknitých částí a pergamenovitého endokarpu,     I
I                    I barevně vyrovnané a bez černých a tmavých skvrn, bez  I
I                    I cizích příměsí rostlinného původu, celé nebo příčně   I
I                    I dělené, v obalu velikostně vyrovnané, řez             I
I                    I neroztřepaný, konzistence pevná až měkká, nejvýše 10  I
I                    I % lusků poškozených (z toho nejvýše jedna polovina    I
I                    I může tvořit poškození chorobami a škůdci) a nejvýše 5 I
I                    I % lusků vláknitých, nálev čirý až mírně zakalený s    I
I                    I vypadlými semeny nejvýše u 2 % pevného podílu obalu   I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I kečupy všeobecně   I řídce kašovitá až kašovitá, homogenní, jemná,         I
I                    I případně s hrubšími částicemi přísad (zeleniny), bez  I
I                    I zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat, bez       I
I                    I černých částic s výjimkou tmavých částic              I
I                    I pocházejících z koření                                I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I rajčatová pyré a   I kašovitá, homogenní, jemná, případně s hrubšími       I
I koncentrované      I částicemi přísad (zeleniny) bez zbytků slupek, semen  I
I rajčatové protlaky I a jiných částí rajčat, bez černých částic s výjimkou  I
I                    I tmavých částic pocházejících z koření                 I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I upravená chlazená  I zelenina svěží, bez stop poškození, bez vegetačních   I
I čerstvá zelenina   I deformací, bez organických a anorganických            I
I                    I mechanických příměsí, loupaná nebo neloupaná,         I
I                    I krouhaná, krájená, kostkovaná, strouhaná, velikost    I
I                    I jednotlivých složek v obalu vyrovnaná                 I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
*) Za vyvinuté fazolové lusky jsou považovány takové plody, které mají
   v nejširším místě průměr nejméně 3 mm.
 
Tabulka 2
Sušená zelenina
I-----------------I----------------------I-----------------I-----------------I
I    Potravina    I Konzistence a vzhled I      Barva      I   Chuť a vůně   I
I-----------------I----------------------I-----------------I-----------------I
I sušená zelenina I dostatečně vysušená, I odpovídající    I typická pro     I
I                 I bez známek poškození I danému druhu    I daný druh       I
I                 I škůdci s ojedinělým  I zeleniny bez    I sušené          I
I                 I výskytem cizích      I známek          I zeleniny, bez   I
I                 I příměsí a            I poškození       I cizích pachů a  I
I                 I nevyzrálých částí    I sluncem         I chutí           I
I                 I rostlin, bez         I                 I                 I
I                 I znečištění zeminou   I                 I                 I
I                 I či prachem           I                 I                 I
I-----------------I----------------------I-----------------I-----------------I
 
Tabulka 3
Povolené odchylky od smyslových požadavků na sterilované a pasterované okurky celé
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I    Popis odchylky (počet odchylek    I  Maximální počet výskytu odchylky   I
I    hodnocen ve vzorku 20 okurek)     I             (v kusech)              I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I okurky zakřivené                     I                  3                  I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I okurky nepravidelného tvaru          I                  2                  I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I vzhledové vady                       I                  3                  I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I mechanické poškození                 I                  2                  I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I zbytky stopek                        I                  3                  I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I nevhodná konzistence                 I                  1                  I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I nevhodná barva                       I                  1                  I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I dutiny                               I                  1                  I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I celkové množství těchto povolených   I                  7                  I
I odchylek                                     I                                     I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
 
Tabulka 4
Povolené odchylky od smyslových požadavků na sterilovaný a pasterovaný hrášek
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I           Popis odchylky             I  Maximální počet výskytu odchylky   I
I                                      I              (% hmot.)              I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I odlišně zbarvená (světlá) zrna       I                  2                  I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I poškozená, mírně skvrnitá zrna       I                  5                  I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I tvrdá, svraštělá, silně skvrnitá,    I                  1                  I
I odbarvená, červivá zrna              I                                     I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I úlomky, zlomky dřeně a volných       I                 12                  I
I slupek, drtě                         I                                     I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I cizí rostlinný materiál              I                 0,5                 I
I                                      I     (ne více než 12 cm
2
plochy) I I--------------------------------------I-------------------------------------I Tabulka 5 Přípustné cizí příměsi u sterilovaných a pasterovaných fazolových lusků I-------------------------------------I--------------------------------------I I Druh cizí příměsi I Počet kusů cizí příměsi v obsahu I I I o hmotnosti (g) I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I I do 500 I 501 - 1000 I nad 1000 I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I cizí rostlinný materiál I 5 I 5 I 10 I I-------------------------------------I------------I------------I------------I I neodstopkované části nebo lusky I 10 I 15 I 25 I I-------------------------------------I------------I------------I------------I

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.