Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Příl.7

Příl.7
Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
A) Konzervované zeleninové výrobky obecně
1. Pokud není ve skupině uvedeno jinak, obsah znečišťujících minerálních příměsí pocházejících z půdy u konzervovaných zeleninových výrobků všeobecně činí nejvýše 0,08 %.
2. Obsah popela po zpopelnění vzorku konzervovaných zeleninových výrobků činí nejvýše 1,5 %.
B) Sterilovaná a pasterovaná zelenina
1. Kyselost výrobku, určená jako obsah kyseliny octové ve sterilované a pasterované zelenině, je nejvýše 2 %.
2. Sterilovaný a pasterovaný hrášek obsahuje nejvýše 1,5 % soli.
C) Mléčně kvašená (kysaná) zelenina
1. pH mléčně kysané zeleniny dosahuje hodnoty nejvýše 4,1.
2. Mléčně kvašená (kysaná) zelenina obsahuje nejméně 0,8 % kyseliny mléčné, nejvýše 0,6 % těkavých kyselin a nejvýše 1,5 % etanolu. Toto neplatí pro výrobky mléčně kvašené (kysané) sterilované ve spotřebitelském obalu, kde byl použit jiný než původní nálev.
3. Mléčně kvašená (kysaná) zelenina nesmí obsahovat ani povrchový povlak (křís) ani jiný než homogenní nálev (nezvláčkovatělý).
4. Sterilované a pasterované kysané zelí obsahuje nejvýše 2,2 % soli.
D) Chemicky konzervovaná zelenina
1. pH chemicky konzervované zeleniny dosahuje hodnoty nejvýše 4,1.
E) Sušená zelenina
1. Sušená nať obsahuje nejvýše 12 % vody.
2. Sušená cibule obsahuje nejvýše 14 % vody.
3. Ostatní sušená zelenina včetně sušených zeleninových směsí obsahuje nejvýše 13 % vody.
4. Sušené jednodruhové zeleniny mleté nebo směsi mletých sušených zelenin obsahují nejvýše 0,3 % hmotnostních písků (tj. podíl popele, nerozpustného v teplé 10 % kyselině chlorovodíkové).
F) Zeleninové protlaky obecně
1. Zeleninové protlaky sterilované a chemicky konzervované obsahují nejméně 7 % sušiny, stanovené refraktometricky.
2. Zeleninové protlaky konzervované přídavkem soli obsahují nejméně 32 % sušiny, stanovené refraktometricky, přičemž obsah soli nesmí překročit 28 %, u česnekového protlaku 55 %.
G) Rajčatové protlaky
1. Rajčatový protlak rozředěný vodou na roztok o koncentraci 8 % hmotnostních nesmí obsahovat více jak 60 mg/kg nerozpustných minerálních nečistot.
2. Rajčatové protlaky koncentrované obsahují nejméně 24 % refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou.
3. Rajčatové protlaky nekoncentrované obsahují nejméně 4,2 % refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou.
H) Kečupy a rajčatové pyré
1. Rajčatová pyré obsahují nejméně 8 % refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou.
2. U kečupů činí refraktometrické sušina vnesená rajčatovou surovinou nejméně 7 %.
3. U kečupů označených Prima, Extra, Speciál činí nejméně 10 % refraktometrické sušiny refraktometrické sušina vnesená rajčatovou surovinou.
Tabulka 1
I------------------I---------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I                  I   Rajčatové   I    Rajčatové    I  Rajčatové  I   Kečupy    I   Kečupy    I
I                  I   protlaky    I    protlaky     I     pyré    I             I  "Prima",   I
I                  I koncentrované I nekoncentrované I             I             I  "Extra",   I
I                  I               I                 I             I             I  "Speciál"  I
I------------------I---------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I refraktometrické I nejméně 24,0  I nejméně 4,2     I 8,0-24,0    I nejméně     I nejméně     I
I sušina           I               I                 I             I 12,0        I 30,0        I
I------------------I---------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I veškeré kyseliny I Nestanovuje   I Nestanovuje se  I Nestanovuje I Nejvýše 2,2 I Nejvýše 2,2 I
I stanovené jako   I se            I                 I se          I             I             I
I kyselina octová  I               I                 I             I             I             I
I (%)              I               I                 I             I             I             I
I------------------I---------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I obsah soli (%)   I Nejvýše       I Nestanovuje se  I Nejvýše     I Nejvýše 3,5 I Nejvýše 3,5 I
I                  I 10,0*)        I                 I 10,0*)      I             I             I
I------------------I---------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I těkavé kyseliny  I Nejvýše 0,2   I Nestanovuje se  I Nejvýše 0,2 I Nestanovuje I Nestanovuje I
I stanovené jako   I               I                 I             I se          I se          I
I kyselina octová  I               I                 I             I             I             I
I (%)              I               I                 I             I             I             I
I------------------I---------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
*) Obsah soli musí být zjištěn pouze u solených výrobků.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.