Odstavec předpisu 397/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Příl.18

Příl.18
Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I                 I  Fyzikální a chemické   I       Smyslové požadavky       I
I                 I        požadavky        I                                I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I brambory        I                         I hlízy čisté, tuhé, neoslizlé,  I
I konzumní syrové I                         I průměr příčného řezu od 30 do  I
I loupané         I                         I 80 mm, zelené hlízy nejvýše 2  I
I                 I                         I % hmotnosti, hlízy neloupané   I
I                 I                         I nejvýše 6 % hmotnosti, ostatní I
I                 I                         I vady nejvýše 2 % hmotnosti,    I
I                 I                         I celkový výskyt vad nejvýše 10  I
I                 I                         I % hmotnosti                    I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I brambory        I obsah soli v nálevu     I hlízy čisté, velikostně        I
I konzumní        I nejméně 0,8 % a nejvýše I vyrovnané, popř. nakrájené,    I
I loupané         I 1,4 %,                  I nejvýše však 5 % úlomků na     I
I předvařené,     I                         I hotový výrobek, konzistence    I
I vařené nebo     I pevný podíl z           I měkká, nerozvařená, barva dle  I
I jinak           I deklarované hmotnosti   I odrůdy, bez cizí chuti, při    I
I konzervované    I nejméně 62 %            I nálevu chuť mírně slaná, nálev I
I                 I                         I čirý až mírně zakalený         I
I                 I sušina nejméně 87 %     I                                I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I brambory        I sušina nejméně 87 %,    I sušené hlízy tvaru kostek,     I
I konzumní sušené I číslo bobtnavosti       I plátků, nudliček, o rozměru    I
I                 I nejméně 68 %            I nejvýše 10 mm, bez slupek a    I
I                 I                         I oček, barva žlutá, příp. mírně I
I                 I                         I šedavá, ojedinělé tmavší       I
I                 I                         I skvrny, čistá vůně bez         I
I                 I                         I připálení, bez cizí chuti      I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I bramborová      I sušina nejméně 87 %     I jemné vločky, barva od bílé až I
I mouka           I                         I po žlutou, chuť a vůně po      I
I                 I                         I sušených bramborách, bez cizí  I
I                 I                         I příchutě a pachu               I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I bramborová kaše I sušina nejméně 87 %     I hmota nelepkavá, sypká,        I
I sušená          I                         I nažloutlé barvy bez cizího     I
I                 I                         I pachu a příchuti               I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I bramborové      I sušina nejméně 95 %,    I plátky brambor křehké,         I
I lupínky smažené I obsah tuku nejvýše 42 % I křupavé, bez příměsí, obsah    I
I                 I                         I odpadané soli nejvýše 0,5 %    I
I                 I                         I hmotnosti, barva vyrovnaná,    I
I                 I                         I ojediněle nahnědlé okraje,     I
I                 I                         I chuť příjemně slaná, bez       I
I                 I                         I cizích pachů a příchutí,       I
I                 I                         I povoleno 5 % hmotnosti výrobku I
I                 I                         I s tmavými skvrnami a 5 %       I
I                 I                         I hmotnosti úlomků do 20 mm      I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I bramborové      I vlhkost nejvýše 76 %,   I výrobky čisté, s hladkým či    I
I hranolky        I obsah volných mastných  I vlnitým řezem, v jednom obalu  I
I předsmažené     I (jako kyselina olejová) I se stejným příčným řezem,      I
I                 I v tuku nejvýše 1,5 %,   I nepolámané, barva stejnoměrná  I
I                 I příčný řez o hranách    I bez přílišných vzhledových vad I
I                 I nejméně 5 mm            I (skvrny, očka, spálení,        I
I                 I                         I úlomky), bez cizích pachů a    I
I                 I                         I příchutí, konzistence křehká,  I
I                 I                         I ne tvrdá, kašovitá, obsah      I
I                 I                         I veškerých vad nejvýše 8 %      I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I bramborové      I vlhkost nejvýše 76 %,   I plátky brambor hladkého či     I
I plátky          I obsah volných mastných  I vlnitého řezu, bez cizích      I
I předsmažené     I (jako kyselina olejová) I pachů a příchutí, čisté,       I
I                 I v tuku nejvýše 1,5 %,   I zdravé, stejnoměrné barvy bez  I
I                 I příčný řez o hranách    I přílišných vzhledových vad     I
I                 I nejméně 5 mm            I (skvrny, očka, spálení,        I
I                 I                         I úlomky), obsah veškerých vad   I
I                 I                         I nejvýše 10 %                   I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I bramborové      I sušina nejméně 45 %,    I výrobky kulovitého nebo        I
I krokety         I obsah tuku nejméně 3 %  I oválného mírně nepravidelného  I
I předsmažené     I                         I tvaru, barva na povrchu        I
I                 I                         I zlatobéžová, uvnitř šedobílá,  I
I                 I                         I konzistence na povrchu         I
I                 I                         I křupavá, uvnitř měkká,         I
I                 I                         I nemazlavá, vůně a chuť po      I
I                 I                         I bramborovém těstu, mírně       I
I                 I                         I slaná, bez cizích pachů a      I
I                 I                         I příchutí                       I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I bramborová kaše I sušina nejméně 25 %     I ve zmrazeném stavu drobné      I
I vařená          I                         I sypké granule žlutobílé barvy, I
I                 I                         I po přípravě kašovitá hmota s   I
I                 I                         I jemnou konzistencí bez větších I
I                 I                         I shluků                         I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.