Odstavec předpisu 159/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 159/2021 Sb., o veterinárních přípravcích a veterinárních technických prostředcích
§ 3
§ 3
Správná výrobní praxe
(1) Správnou výrobní praxí při výrobě veterinárních přípravků se rozumí
zavedení systému řízení jakosti, při němž se zajišťuje, aby veterinární přípravek
byl zpracováván a kontrolován ve shodě
a) s požadavky na jakost, které odpovídají jeho zamýšlenému použití,
b) se specifikací a
c) s rozhodnutím o schválení veterinárního přípravku.
(2) Při správné výrobní praxi musí
a) veterinární přípravky být vyráběny takovým způsobem, aby
1. bylo zaručeno
splnění požadavků stanovených v rozhodnutí o schválení veterinárního přípravku a
2.
byly vhodné k určenému a uváděnému použití a zvířata nebyla vystavena riziku způsobenému
jejich nedostatečnou bezpečností a účinností;
to je realizováno prostřednictvím vytvořeného
komplexního systému zabezpečování jakosti veterinárních přípravků,
b) výroba veterinárních přípravků probíhat v přiměřeně velkých, vhodně
umístěných, uspořádaných a vybavených prostorech, odpovídajících druhu a rozsahu
činností, které jsou v nich vykonávány, přičemž tyto prostory musí umožňovat správné
provádění všech výrobních úkonů a správné zacházení se surovinami, obalovými materiály
i s hotovými výrobky, jako je příjem, oddělené uložení surovin a obalových materiálů
před jejich uvolněním do výroby, skladování vstupních surovin uvolněných do výroby,
vzorkování, vlastní výroba, kontrola jakosti, expedice, zabezpečení odděleného uložení
vrácených výrobků z oběhu, minimalizace možnosti záměn materiálů vstupujících do
výroby a produktů a jejich kontaminace,
c) prostory a zařízení, které mohou ovlivňovat jakost, bezpečnost a účinnost
veterinárních přípravků, být řádně čištěny, udržovány a pravidelně kontrolovány,
a to v souladu se zásadami správné výrobní praxe a s požadavky vyplývajícími ze standardních
operačních postupů; prostory a zařízení musí být uspořádány a udržovány způsobem
bránícím kontaminaci, křížové kontaminaci nebo jiným nepříznivým účinkům na jakost
veterinárních přípravků; tam, kde jsou výchozí látky, primární obaly, meziprodukty
nebo produkty před jejich plněním do primárního obalu vystaveny vnějšímu prostředí,
musí být vnitřní povrchy místností hladké, nepopraskané a bez otevřených spár, nesmí
se z nich uvolňovat částice a musí umožňovat účinné čištění a v případě potřeby dezinfekci;
v případech, kdy při výrobních činnostech vzniká prach, výrobce musí přijmout zvláštní
opatření k zamezení křížové kontaminace a opatření pro usnadnění čištění,
d) výrobní zařízení, která jsou kritická pro jakost veterinárních přípravků,
podléhat vhodnému ověření jejich způsobilosti, které je prováděno v pravidelných
intervalech v přiměřeném rozsahu a spočívá v ověření správnosti instalace, kalibrace
přístrojové techniky, ověření provozní funkčnosti výrobního zařízení, ověření provozní
funkčnosti výrobního zařízení s použitím vyráběného materiálu nebo simulovaného produktu
za běžných výrobních podmínek; měřidla, váhy, záznamová a řídicí zařízení musí být
v pravidelných intervalech metrologicky ověřována,
e) provozní podmínky zohledňovat požadavky daného produktu a musí být monitorovány,
f) prostory pro kontrolu jakosti být odděleny od výrobních prostorů, pokud
se nejedná o průběžnou výrobní kontrolu, a musí být vybaveny potřebným zařízením
podléhajícím stanovené kontrole, údržbě a kalibraci,
g) dokumentace k zabezpečení výroby, kontroly jakosti a uvolňování výrobků
do oběhu s možností sledování všech stadií výroby každé šarže být zpracována jednoznačně
a srozumitelně; záznamy o výrobě a kontrole šarže musí být čitelné, chráněné před
poškozením, znehodnocením nebo ztrátou; záznamy o výrobě a kontrole šarže musí obsahovat
1. název a číslo šarže produktu,
2. datum a čas zahájení výroby, datum a čas zahájení
každého kritického stupně zpracování definovaného výrobcem a datum a čas dokončení
výroby,
3. identifikaci zaměstnanců provádějících jednotlivé výrobní kroky během zpracování,
4.
čísla šarží nebo čísla analytických protokolů a množství skutečně navážených výchozích
látek,
5. výčet výrobních operací a použitých výrobních zařízení,
6. záznam o provedených
průběžných výrobních kontrolách a jejich výsledcích,
7. záznamy o balení šarže s určením
času balicích operací, použitých zařízení a zaměstnanců, kteří se na činnostech podíleli,
8.
pokud je to možné, vzorky použitých potištěných obalových materiálů s označením čísla
šarže, doby použitelnosti a dalších dotiskovaných údajů,
9. poznámky o případných
problémech a odchylkách od definovaných výrobních předpisů,
10. záznamy o zkoušení
vstupních surovin, pokud jsou prováděny, a záznamy o zkoušení konečného produktu
s určením názvu materiálu nebo produktu, čísla šarže, odkazem na postup zkoušení,
odkazem na použité zařízení, uvedením výsledků zkoušek, data zkoušení a identifikace
zaměstnanců, kteří zkoušku provedli, a
11. záznam o uvolnění šarže do oběhu osobou
odpovědnou za uvolnění šarže do oběhu,
h) výrobní postupy probíhat ve shodě s dokumentací předloženou v rámci
schvalovacího řízení a musí být písemně definovány, k výrobě musí být použity pouze
suroviny a materiály, které byly podrobeny vstupní kontrole a které odpovídají specifikacím;
výrobce musí vést dokumentaci formou
1. specifikací, které slouží jako podklad pro
posouzení jakosti surovin a materiálů,
2. výrobních předpisů nebo instrukcí pro výrobu,
balení a zkoušení, které obsahují podrobnosti o všech používaných výchozích materiálech
a zařízeních, a stanoví podrobné postupy výrobních činností, balení, vzorkování a
zkoušení, postupy přípravy zařízení a kontroly čistoty a vhodnosti použití zařízení,
3.
standardních operačních postupů, které obsahují návody k provádění určitých činností,
i) dokumenty definované v písmenu h) bodech 1 až 3 být vedeny formou řízené
dokumentace a musí být schváleny, podepsány a datovány příslušnými oprávněnými zaměstnanci
a distribuovány tak, aby bylo zajištěno používání pouze platných verzí dokumentů;
dokumenty musí být pravidelně revidovány a aktualizovány; doba uchování dokumentace
závisí na činnosti, kterou tato dokumentace dokládá; dokumentace včetně primárních
dat, která dokládá informace v dokumentaci o schválení, zejména informace vztahující
se k validaci nebo stabilitě, musí být uchovávána po dobu platnosti schválení; pokud
jsou data, zejména primární data dokládající validační nebo stabilitní zprávy, nahrazena
úplným souborem nových dat, je možné je skartovat, s výjimkou původních dat, které
musí být uchovány alespoň tak dlouho, jako záznamy o výrobě a kontrole všech šarží,
které byly uvolněny do oběhu na jejich základě,
j) výrobce
1. validovat každý nový výrobní postup, validace jsou vyžadovány
také v případě významné změny výrobního postupu, jako je změna výrobního zařízení
nebo výchozích surovin, které by mohly ovlivnit jakost nebo reprodukovatelnost výrobního
postupu,
2. ověřit, pokud je zaváděn nový pracovní postup, zda je tento pracovní postup
vhodný pro rutinní výrobu,
3. prokázat, že postup výroby definovaný ve výrobním předpisu
podle písmene h) bodu 2 bude při použití předepsaných výchozích surovin a zařízení
opakovaně poskytovat produkt vyhovující jakosti, a
4. dokumentovat výsledky a závěry
validačních studií,
k) veškerá manipulace s materiály a produkty, zejména přejímka, uskladnění
do karantény, vzorkování, skladování, označování, výdej ke zpracování, zpracování,
balení a distribuce, probíhat podle písemných postupů; výchozí suroviny a obalové
materiály musí být zkontrolovány před jejich uvolněním do výroby a umístěny odděleně
v karanténě, a to až do okamžiku jejich písemného propuštění k dalšímu zpracování;
konečné produkty musí být ihned po dokončení výroby umístěny do karantény a uloženy
v karanténě až do okamžiku jejich písemného uvolnění do oběhu,
l) suroviny, obaly a produkty být skladovány za vhodných podmínek stanovených
výrobcem přehledně tak, aby bylo možné jednotlivé šarže od sebe oddělit a aby docházelo
k obměně zásob podle doby jejich použitelnosti; zpracování různých produktů nesmí
probíhat v téže místnosti souběžně nebo těsně po sobě, pokud není zaručeno, že přitom
nevzniká žádné nebezpečí záměny nebo křížové kontaminace; ve všech stupních výroby
musí být materiály a produkty chráněny před mikrobiální a jinou kontaminací,
m) během výroby být materiály jednoznačně označeny a výrobní zařízení a
prostory označeny názvem zpracovávaného produktu a číslem šarže,
n) výrobce zavést a udržovat systém kontroly jakosti, který zajistí, aby
1. analytické metody byly validovány s cílem prokázat, že jsou vhodné pro zamýšlený
účel jejich použití,
2. laboratorní zařízení podléhala kvalifikaci, která je prováděna
v pravidelných intervalech v přiměřeném rozsahu a spočívá v ověření správnosti instalace,
kalibrace přístrojové techniky a ověření provozní funkčnosti zařízení,
3. o provedených
zkouškách výrobce pořizoval záznamy; kromě údajů, jež jsou součástí dokumentace šarže,
se uchovávají i další primární data, zejména laboratorní deníky nebo záznamy,
4. byly
dostupné zkušební protokoly nebo analytické certifikáty, výsledky zkoušek včetně
výpočtů, záznamy o validacích analytických metod, záznamy o kalibraci zařízení, kvalifikaci
a údržbě zařízení, postup šetření výsledků mimo specifikaci, údaje o monitoringu
prostředí, pokud je prováděn,
5. údaje, které jsou rozhodující pro kvalitu, byly definovány
jako primární data, a
6. referenční látky byly ustaveny tak, aby byly vhodné pro zamýšlený
účel; podmínky jejich uchovávání musí být monitorovány,
o) z použitých surovin a hotových výrobků být odebírány vzorky v množství
zajišťujícím provedení minimálně 2 kompletních analýz v rozsahu schválené specifikace;
vzorky výchozích surovin, kromě rozpouštědel, plynů nebo vody používaných ve výrobním
postupu, výrobce uchovává po dobu minimálně 2 let od uvolnění konečného přípravku
na trh; tuto lhůtu lze zkrátit, pokud je stabilita materiálu kratší; vzorky finálních
produktů musí výrobce uchovávat alespoň po dobu 1 roku po uplynutí doby použitelnosti
výrobků; vzorek každé šarže konečného přípravku musí být uložen ve svém konečném
vnitřním obalu nebo v obalu ze stejného materiálu, jako je vnitřní obal, v němž je
přípravek uváděn do oběhu,
p) výrobce provádět opakované vnitřní kontroly a mít doloženo, že jsou
trvale uplatňovány a dodržovány požadavky správné výrobní praxe, zejména vstupní
kontroly surovin a materiálů, mezioperační kontroly a kontroly specifikací hotových
výrobků, a musí činit opatření k nápravě zjištěných nedostatků; k tomu musí mít výrobce
odpovídající materiální a personální vybavení a používat schválené postupy; o takových
vnitřních kontrolách a o všech následně přijatých nápravných opatřeních výrobce musí
vést a uchovávat záznamy,
q) výrobce mít odpovídající počet a odpovídající profesní strukturu kvalifikovaných
zaměstnanců, které odpovídají druhu a rozsahu výroby, a musí mít zpracované organizační
schéma, z něhož jsou na základě jednoznačně stanovené pracovní náplně zřejmé pravomoci,
odpovědnost a vzájemné vazby v pracovněprávních vztazích; za klíčové zaměstnance
se považují zejména osoba odpovědná za uvolnění šarže do oběhu a vedoucí zaměstnanci
odpovědní za výrobu, za kontrolu jakosti a za jištění kvality; dílčí odpovědnosti
musí být jednotlivým zaměstnancům srozumitelné a musí být stanoveny písemnou formou;
vedoucí zaměstnanec odpovědný za výrobu a vedoucí zaměstnanec odpovědný za kontrolu
jakosti musí být navzájem na sobě nezávislí; v závislosti na velikosti a organizační
struktuře společnosti mohou být odpovědnosti klíčových zaměstnanců kumulovány,
r) výrobce zajistit úvodní a průběžné školení zaměstnanců, jehož náplň
je přizpůsobena potřebám, se zřetelem na druh a rozsah činností při výrobě veterinárních
přípravků a jejich uvádění do oběhu, zahrnující záruky kvality a správnou výrobní
praxi, a stanovit pravidla osobní hygieny zaměstnanců,
s) reklamace a stížnosti na veterinární přípravky být prošetřovány podle
písemných postupů za účelem stanovení, zda se jedná o možnou závadu v jakosti nebo
o jiný problém, a musí být zajištěno rychlé a účinné pozastavení uvádění do oběhu
a stažení z oběhu těch veterinárních přípravků, jež neodpovídají požadavkům veterinárního
zákona, této vyhlášky nebo rozhodnutí o schválení veterinárního přípravku; v případě,
že byla zjištěna nebo je podezření na závadu v jakosti určité šarže, musí být věnována
pozornost kontrole i jiných šarží, případně i jiných přípravků, aby se určilo, zda
nejsou také ovlivněny; výrobce musí zavést veškerá dostupná opatření ke snížení rizika
pro zdraví zvířat a
t) doba použitelnosti být stanovena od data výroby; za datum výroby šarže
veterinárního přípravku pro účely stanovení doby použitelnosti se považuje datum,
kdy dojde k prvnímu výrobnímu kroku, při kterém dochází ke kombinaci účinné složky
s ostatními surovinami.