Odstavec předpisu 18/2020 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
Příl.9
Příl.9
Požadavky na jakost pekařských výrobků
Tabulka 1 I-------------------------------------I--------------------------------------I I Název pekařského výrobku I Jakostní parametr I I-------------------------------------I--------------------------------------I I chléb "kvasového typu" nebo I zakyselen stabilním kvasem I I "kváskového typu" I I I-------------------------------------I--------------------------------------I I chléb "kvasový", "kváskový", I zakyselen výhradně kvasem I I "s kváskem" nebo "s kvasem" I I I-------------------------------------I--------------------------------------I I chléb "tradiční kvasový", "tradiční I kypřen a zakyselen výhradně žitným I I kváskový", "tradiční s kváskem" I kvasem I I nebo "tradiční s kvasem" I I I-------------------------------------I--------------------------------------I I "selský chléb" I tvarovaný do kulatého bochníku o I I I hmotnosti nejméně 2 kg, s obsahem I I I nejméně 45 % žitné mouky, vztaženo I I I na celkové množství použitých I I I mlýnských obilných výrobků I I-------------------------------------I--------------------------------------I I "trvanlivý chléb" I minimální trvanlivost chleba je I I I nejméně 21 dní I I-------------------------------------I--------------------------------------I I "mléčné běžné pečivo" I obsahuje mléko v množství I I I odpovídajícím nejméně 1,7 % mléčné I I I sušiny, vztaženo na celkovou I I I hmotnost použitých mlýnských I I I obilných výrobků I I-------------------------------------I--------------------------------------I I "máslové" pekařské výrobky I použitým tukem do těsta je výhradně I I I máslo nebo odpovídající množství I I I máselného tuku nebo máselného I I I koncentrátu; přítomnost jiného tuku I I I se připouští pouze v malém množství I I I v důsledku přenosu z použitých I I I ochucujících složek, ve kterých se I I I vyskytuje přirozeně I I-------------------------------------I--------------------------------------I I "vaječné" pekařské výrobky I obsahují nejméně 180 g vajec nebo I I I 64 g oddělených žloutků nebo I I I odpovídající množství sušených I I I vaječných výrobků vztaženo na 1 kg I I I použitých mlýnských obilných výrobků I I-------------------------------------I--------------------------------------I I "kakaové" pekařské výrobky I obsahují nejméně 25 g kakaa v 1 kg I I I hmoty nebo těsta před upečením I I-------------------------------------I--------------------------------------I I pekařské výrobky s názvem použité I obsahují nejméně 25 g jader těchto I I skupiny skořápkových plodů I skořápkových plodů v 1 kg hmoty nebo I I I těsta před upečením I I-------------------------------------I--------------------------------------I Tabulka 2 I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I I Druh/skupina I Vzhled, tvar I Kůrka, povrch I Střídka, struktura I Vůně a chuť I I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I I chléb /čerstvý I pravidelně I čistá, I dobře propečená, I typická pro daný I I chléb, I formovaný, I odpovídající barvy I pórovitá, vláčná, I výrobek, I I běžné pečivo I tvar typický I dle charakteru I pružná I odpovídající I I /čerstvé běžné I pro daný I výrobku, I I použitým I I pečivo I výrobek I nepřipálená, popř. I I surovinám, I I I I nařezávaná nebo s I I příjemná, bez I I I I prasklinami I I cizích pachů a I I I I typickými pro daný I I cizí příchuti I I I I výrobek I I I I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I I jemné pečivo I pravidelně I čistá, I dobře propečená, I typická pro daný I I /čerstvé jemné I formované, I odpovídající barvy I jemně pórovitá, I výrobek, příjemná, I I pečivo I tvar typický I dle charakteru I vláčná, popř. s I odpovídající I I I pro daný I výrobku, I náplní na řezu, I použitým I I I výrobek I nepřipálená, I dutina nad náplní I surovinám, u I I I I popřípadě s I u plněných výrobků I plněných výrobků I I I I viditelnou náplní I není na závadu I po použité náplni, I I I I u plněných výrobků I I bez cizích pachů a I I I I I I cizí příchuti I I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I I trvanlivé I celistvý, I čistá, I křehká, pórovitá, I příjemná, typická I I pečivo kromě I tvar typický I odpovídající barvy I u laminovaných I pro daný výrobek, I I perníku I pro daný I dle charakteru I výrobků vrstevnatý I odpovídající I I I výrobek I výrobku, dle I lom, plněných I použitým I I I I výrobku s otiskem I výrobků na řezu I surovinám, u I I I I formy, I náplň v jedné nebo I plněných výrobků I I I I nepřipálená, u I více vrstvách, I po náplni, u I I I I potahovaných druhů I plněných oplatek I potahovaných I I I I výrobků s polevou I neoddělené vrstvy, I výrobků po polevě, I I I I I I bez cizích pachů a I I I I I I cizí příchuti I I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I I perník I celistvý, I celistvá, čistá, I vláčná, pórovitá, I příjemná, typická I I I tvarovaný I odpovídající barvy I u plněných výrobků I odpovídající I I I dle formy I dle výrobku, I náplň na řezu I použitým I I I I nepřipálená, u I I surovinám, bez I I I I potahovaných I I cizích pachů a I I I I výrobků s polevou I I cizí příchuti I I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I