Odstavec předpisu 18/2020 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
Příl.9

Příl.9
Požadavky na jakost pekařských výrobků
Tabulka 1
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I       Název pekařského výrobku      I          Jakostní parametr           I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I chléb "kvasového typu" nebo         I zakyselen stabilním kvasem           I
I "kváskového typu"                   I                                      I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I chléb "kvasový", "kváskový",        I zakyselen výhradně kvasem            I
I "s kváskem" nebo "s kvasem"         I                                      I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I chléb "tradiční kvasový", "tradiční I kypřen a zakyselen výhradně žitným   I
I kváskový", "tradiční s kváskem"     I kvasem                               I
I nebo "tradiční s kvasem"            I                                      I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I "selský chléb"                      I tvarovaný do kulatého bochníku o     I
I                                     I hmotnosti nejméně 2 kg, s obsahem    I
I                                     I nejméně 45 % žitné mouky, vztaženo   I
I                                     I na celkové množství použitých        I
I                                     I mlýnských obilných výrobků           I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I "trvanlivý chléb"                   I minimální trvanlivost chleba je      I
I                                     I nejméně 21 dní                       I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I "mléčné běžné pečivo"               I obsahuje mléko v množství            I
I                                     I odpovídajícím nejméně 1,7 % mléčné   I
I                                     I sušiny, vztaženo na celkovou         I
I                                     I hmotnost použitých mlýnských         I
I                                     I obilných výrobků                     I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I "máslové" pekařské výrobky          I použitým tukem do těsta je výhradně  I
I                                     I máslo nebo odpovídající množství     I
I                                     I máselného tuku nebo máselného        I
I                                     I koncentrátu; přítomnost jiného tuku  I
I                                     I se připouští pouze v malém množství  I
I                                     I v důsledku přenosu z použitých       I
I                                     I ochucujících složek, ve kterých se   I
I                                     I vyskytuje přirozeně                  I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I "vaječné" pekařské výrobky          I obsahují nejméně 180 g vajec nebo    I
I                                     I 64 g oddělených žloutků nebo         I
I                                     I odpovídající množství sušených       I
I                                     I vaječných výrobků vztaženo na 1 kg   I
I                                     I použitých mlýnských obilných výrobků I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I "kakaové" pekařské výrobky          I obsahují nejméně 25 g kakaa v 1 kg   I
I                                     I hmoty nebo těsta před upečením       I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I pekařské výrobky s názvem použité   I obsahují nejméně 25 g jader těchto   I
I skupiny skořápkových plodů          I skořápkových plodů v 1 kg hmoty nebo I
I                                     I těsta před upečením                  I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
 
Tabulka 2
I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I
I  Druh/skupina  I Vzhled, tvar I   Kůrka, povrch    I Střídka, struktura I    Vůně a chuť     I
I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I
I chléb /čerstvý I pravidelně   I čistá,             I dobře propečená,   I typická pro daný   I
I chléb,         I formovaný,   I odpovídající barvy I pórovitá, vláčná,  I výrobek,           I
I běžné pečivo   I tvar typický I dle charakteru     I pružná             I odpovídající       I
I /čerstvé běžné I pro daný     I výrobku,           I                    I použitým           I
I pečivo         I výrobek      I nepřipálená, popř. I                    I surovinám,         I
I                I              I nařezávaná nebo s  I                    I příjemná, bez      I
I                I              I prasklinami        I                    I cizích pachů a     I
I                I              I typickými pro daný I                    I cizí příchuti      I
I                I              I výrobek            I                    I                    I
I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I
I jemné pečivo   I pravidelně   I čistá,             I dobře propečená,   I typická pro daný   I
I /čerstvé jemné I formované,   I odpovídající barvy I jemně pórovitá,    I výrobek, příjemná, I
I pečivo         I tvar typický I dle charakteru     I vláčná, popř. s    I odpovídající       I
I                I pro daný     I výrobku,           I náplní na řezu,    I použitým           I
I                I výrobek      I nepřipálená,       I dutina nad náplní  I surovinám, u       I
I                I              I popřípadě s        I u plněných výrobků I plněných výrobků   I
I                I              I viditelnou náplní  I není na závadu     I po použité náplni, I
I                I              I u plněných výrobků I                    I bez cizích pachů a I
I                I              I                    I                    I cizí příchuti      I
I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I
I trvanlivé      I celistvý,    I čistá,             I křehká, pórovitá,  I příjemná, typická  I
I pečivo kromě   I tvar typický I odpovídající barvy I u laminovaných     I pro daný výrobek,  I
I perníku        I pro daný     I dle charakteru     I výrobků vrstevnatý I odpovídající       I
I                I výrobek      I výrobku, dle       I lom, plněných      I použitým           I
I                I              I výrobku s otiskem  I výrobků na řezu    I surovinám, u       I
I                I              I formy,             I náplň v jedné nebo I plněných výrobků   I
I                I              I nepřipálená, u     I více vrstvách,     I po náplni, u       I
I                I              I potahovaných druhů I plněných oplatek   I potahovaných       I
I                I              I výrobků s polevou  I neoddělené vrstvy, I výrobků po polevě, I
I                I              I                    I                    I bez cizích pachů a I
I                I              I                    I                    I cizí příchuti      I
I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I
I perník         I celistvý,    I celistvá, čistá,   I vláčná, pórovitá,  I příjemná, typická  I
I                I tvarovaný    I odpovídající barvy I u plněných výrobků I odpovídající       I
I                I dle formy    I dle výrobku,       I náplň na řezu      I použitým           I
I                I              I nepřipálená, u     I                    I surovinám, bez     I
I                I              I potahovaných       I                    I cizích pachů a     I
I                I              I výrobků s polevou  I                    I cizí příchuti      I
I----------------I--------------I--------------------I--------------------I--------------------I

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.