Odstavec předpisu 18/2020 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
Příl.6
Příl.6
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost těstovin
Tabulka 1 Smyslové požadavky na jakost těstovin I---------------I------------------------------------------------------------I I vzhled a tvar I Odpovídají tržnímu druhu, spotřebitelské balení neobsahuje I I I příměs jiných tvarů těstovin nad 1 %. Povrch hladký, I I I kompaktní, bez trhlin. U válcovaných těstovin a u I I I těstovin, kde většina povrchu je tvořena řezem (např. u I I I tzv. hvězdiček), může být povrch mírně drsný a moučný. I I I Podíl zlomků může být maximálně 10 %. Těstoviny se při I I I dodržení podmínek uvedených v návodu nerozvařují, nejsou I I I lepkavé a zachovávají si svůj tvar i po uvaření. I I---------------I------------------------------------------------------------I I barva I Světlá, rovnoměrná v různých odstínech žluté, u vaječných I I I těstovin odpovídající počtu použitých vajec, u I I I semolinových těstovin jantarová nebo v různých tmavších I I I odstínech žluté, u ostatních druhů odpovídá použitým I I I surovinám nebo přídatným látkám nebo látkám určeným k I I I aromatizaci. I I---------------I------------------------------------------------------------I I vůně a chuť I Příjemná, odpovídá použitým složkám. I I po uvaření I I I---------------I------------------------------------------------------------I Tabulka 2 Fyzikální a chemické požadavky na těstoviny I----------I-----------------------------------------I-----------I-----------I I I těstoviny I nejméně I nejvýše I I----------I-----------------------------------------I-----------I-----------I I vlhkost I sušené I - I 13 % I I I nesušené I 20 % I - I I I zmrazené I 20 % I 38 % I I I balené vakuově nebo v inertní atmosféře I 20 % I 38 % I I----------I-----------------------------------------I-----------I-----------I