Odstavec předpisu 18/2020 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
Příl.2
Příl.2
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost mlýnských obilných výrobků
Tabulka 1 Smyslové požadavky na jakost mouky I-------------------------------------I--------------------------------------I I Název mouky I Barva I I-------------------------------------I--------------------------------------I I mouky pšeničné - hrubá, polohrubá, I bílá s nažloutlým odstínem I I hladká světlá, hladká polosvětlá I I I I I I pšeničná chlebová I bílá se žlutošedým nebo našedlým I I I odstínem I I I I I pšeničná celozrnná I hnědavý, načervenalý nebo I I I tmavočervený odstín I I I I I pšeničná grahamová I hnědavý, načervenalý nebo I I I tmavočervený odstín I I I I I žitná světlá (výražková) I bílá I I I I I žitná tmavá (chlebová) I šedobílá se zelenomodrým odstínem I I-------------------------------------I--------------------------------------I Tabulka 2 Fyzikální a chemické požadavky na mouky I--------------------------I----------------------I---------------------------I I Podskupina I Granulace5) I Minerální látky (popel)6) I I I (velikost ok/propad) I (% hmot. v sušině) I I I (µm/%) I nejvýše I I--------------------------I----------------------I---------------------------I I Mouky hladké, z toho: I I I I pšeničná světlá I 257/nejméně 96 - I 0,60 I I I 162/nejméně 75 I I I I I I I pšeničná polosvětlá I 257/nejméně 96 - I 0,75 I I I 162/nejméně 75 I I I I I I I pšeničná chlebová I 257/nejméně 96 - I 1,15 I I I 162/nejméně 75 I I I I I I I žitná světlá (výražková) I - I 0,65 I I I I I I žitná tmavá (chlebová) I - I 1,10 I I--------------------------I----------------------I---------------------------I I mouky polohrubé I 366/nejméně 96 - I 0,50 I I I 162/nejvýše 75 I I I--------------------------I----------------------I---------------------------I I mouky hrubé I 485/nejméně 96 - I 0,50 I I I 162/nejvýše 15 I I I--------------------------I----------------------I---------------------------I I mouky celozrnné I 1129/nejméně 96 I 1,90 I I--------------------------I----------------------I---------------------------I I mouky grahamové I - I 1,90 I I--------------------------I----------------------I---------------------------I Tabulka 3 Fyzikální a chemické požadavky na krupice I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I I Druh I Minerální látky I Vlhkost I Granulace (µm/%) I I I (popel) I (v %) I (velikost ok/propad) I I I (% hmotnosti v I nejvýše I I I I sušině) nejvýše I I I I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I I krupice hrubá I 0,50 I 15,0 I 853/nejméně 96 - I I I I I 446/nejvýše 15 I I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I I krupice jemná I 0,50 I 15,0 I 485/nejméně 96 - I I I I I 257/nejvýše 15 I I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I I krupice jemná I 0,50 I 12,0 I 485/nejméně 96 - I I dehydratovaná I I I 257/nejvýše 15 I I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I I krupice kukuřičná I 0,90 I - I - I I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I Tabulka 4 Fyzikální a chemické požadavky na vločky I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I I Druh I Vlhkost I Podíl I Obsah části I Černé vločky7) I I I v % nejvýše I nerozmačkaných I stébel, I v % nejvýše I I I I zrn I pluch a I I I I I v % nejvýše I oplodí I I I I I I v % nejvýše I I I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I I ovesné I 12,0 I 0,1 I 0,2 I 0,5 I I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I I ovesné drcené I 12,0 I - I 0,2 I - I I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I I pšeničné I 14,0 I 0,2 I 0,1 I - I I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I I žitné I 14,0 I 0,2 I 0,2 I - I I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I I ječné I 14,0 I 0,2 I 0,2 I - I I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I I ostatní I 14,0 I 0,2 I - I - I I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I Tabulka 5 Fyzikální požadavek na otruby I-------------------------------------I--------------------------------------I I Ukazatel I Hodnota nejvýše I I-------------------------------------I--------------------------------------I I vlhkost I 15,0 % I I-------------------------------------I--------------------------------------I Tabulka 6 Fyzikální a chemické požadavky na trhanku I-------------------------------------I--------------------------------------I I Ukazatel I Hodnota nejvýše I I-------------------------------------I--------------------------------------I I vlhkost I 15,0 % I I-------------------------------------I--------------------------------------I I minerální látky (popel) I 1,9 % v sušině I I-------------------------------------I--------------------------------------I I podíl nerozdrcených zrn I 3,0 % I I-------------------------------------I--------------------------------------I Tabulka 7 Fyzikální a chemické požadavky na kroupy I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I I Druh I Podíl částečně I Podíl pluch I Minerální I Vlhkost I I I obroušených I a slupek I nečistoty8) I v % nejvýše I I I nebo I v % nejvýše I v % nejvýše I I I I neobroušených I I I I I I zrn I I I I I I v % nejvýše I I I I I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I I perličky I 1,0 I - I 0,10 I 15,0 I I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I I lámanka I 1,0 I - I 0,10 I 15,0 I I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I I kroupy malé I 1,0 I 0,1 I 0,10 I 15,0 I I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I I kroupy ostatní I 2,0 I 0,1 I 0,10 I 15,0 I I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I Tabulka 8 Další fyzikální a chemické požadavky na kroupy I--------------------------I-------------------------------------------------I I Třídění dle velikosti I % propadu / průměr kruhových ok (µm) I I I------------------------I------------------------I I I nejméně I nejvýše I I--------------------------I------------------------I------------------------I I kroupy velké I - I 30/3500 I I--------------------------I------------------------I------------------------I I kroupy střední I 70/3500 I 15/3000 I I--------------------------I------------------------I------------------------I I kroupy malé I 95/3000 I 5/2000 I I--------------------------I------------------------I------------------------I I perličky I 85/2000 I 1/1000 I I--------------------------I------------------------I------------------------I I lámanka I 98/3000 I 1/1000 I I--------------------------I------------------------I------------------------I Tabulka 9 Fyzikální a chemické požadavky na jáhly a pohanku I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I I Druh I Vlhkost I Minerální I Obsah I Obsah I I I v % nejvýše I nečistoty I cizích I neloupaných I I I I v % nejvýše I semen a I zrn a I I I I I slupek I zlomků I I I I I v % nejvýše I v % nejvýše I I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I I pohanka loupaná I 15,0 I 0,15 I 0,2 I 1,0 I I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I I jáhly I 15,0 I 0,15 I 0,2 I 2,0 I I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I Tabulka 10 Smyslové požadavky na jáhly a pohanku I-------I---------------------I----------------------------------------------I I Barva I pohanka loupaná I světle hnědá až hnědá, na lomu jasně bílá I I I---------------------I----------------------------------------------I I I jáhly I žlutá, žlutooranžová až žlutohnědá I I-------I---------------------I----------------------------------------------I I Chuť I pohanka loupaná I slabě nahořklá, charakteristická pro pohanku I I I---------------------I----------------------------------------------I I I jáhly I slabě nasládlá, charakteristická pro proso I I-------I---------------------I----------------------------------------------I Tabulka 11 Fyzikální a chemické požadavky na klíčky I----------I-------------------------------I---------------------------------I I Ukazatel I klíčky tepelně stabilizované I klíčky tepelně neupravené I I----------I-------------------------------I---------------------------------I I vlhkost I nejvýše 10,0 % I nejvýše 15,0 % I I----------I-------------------------------I---------------------------------I Tabulka 12 Fyzikální a chemické požadavky na obiloviny pro přímou spotřebu I-------------------------------------I--------------------------------------I I Ukazatel I Hodnota I I-------------------------------------I--------------------------------------I I vlhkost I nejvýše 14,0 % I I-------------------------------------I--------------------------------------I I zlomky9) I nejvýše 1,0 % I I-------------------------------------I--------------------------------------I I příměsi10) I nejvýše 1,0 % I I-------------------------------------I--------------------------------------I I minerální nečistoty I nejvýše 0,10 % I I-------------------------------------I--------------------------------------I Tabulka 13 Smyslové požadavky na směsi z obilovin I-----------------------------I----------------------------------------------I I Ukazatel I Vyjádření I I-----------------------------I----------------------------------------------I I konzistence I sypká směs, menší snadno roztíratelné hrudky I I I nejsou na závadu I I-----------------------------I----------------------------------------------I I barva I vyrovnaná, po použitých surovinách I I-----------------------------I----------------------------------------------I I vůně a chuť I příjemná, přirozená, odpovídající charakteru I I I použitých složek a ochucovadel I I-----------------------------I----------------------------------------------I Tabulka 14 Fyzikální a chemické požadavky na směsi z obilovin I----------------------------------I---------------------I-------------------I I Směsi pro užití I Vlhkost v % nejvýše I Popel v % nejvýše I I----------------------------------I---------------------I-------------------I I na chlebové výrobky I 15,0 I 4,0 I I----------------------------------I---------------------I-------------------I I na pšeničné pečivo běžné I 15,0 I 3,0 I I----------------------------------I---------------------I-------------------I I na pšeničné pečivo jemné I 15,0 I 2,5 I I----------------------------------I---------------------I-------------------I I na šlehané nebo třené hmoty I 11,0 I 2,5 I I----------------------------------I---------------------I-------------------I I na přípravu trvanlivého pečivá I 11,0 I 2,5 I I vč. perníků I I I I----------------------------------I---------------------I-------------------I I na přípravu knedlíků I 15,0 I 3,0 I I----------------------------------I---------------------I-------------------I I na přípravu smažených výrobků I 14,0 I 3,0 I I----------------------------------I---------------------I-------------------I I na přípravu obilné kaše I 15,0 I - I I----------------------------------I---------------------I-------------------I I na přípravu moučníků bez cukru I 15,0 I - I I----------------------------------I---------------------I-------------------I Tabulka 15 Fyzikální a smyslové požadavky na jakost strouhanky I-------------------I--------------------------------------------------------I I Ukazatel I Hodnota nebo vyjádření I I-------------------I--------------------------------------------------------I I vlhkost I nejvýše 12,0 % I I-------------------I--------------------------------------------------------I I vůně a chuť I typická pečivová, bez cizích pachů a bez cizí příchuti I I-------------------I--------------------------------------------------------I
5) Velikost podílu částic, které propadají sítem o stanovené velikosti ok.
6) Nespalitelné látky, které zůstanou po spálení vzorku za stanovených podmínek.
7) Vločky se změněnou barvou na více než 50 % povrchu.
8) Kaménky, písek, hrudky zeminy, prach, v případě rýže i mastek.
9) Části zrna příslušné obiloviny, zůstalo-li méně než polovina obilky.
10) Zrna příslušného druhu obilovin s odlišnou jakostí snižující celkovou hodnotu
výrobku nebo technologicky neodstranitelná zrna a semena jiných než příslušných druhů
obilovin.