Odstavec předpisu 18/2020 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
Příl.2

Příl.2
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost mlýnských obilných výrobků
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost mouky
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I            Název mouky              I                 Barva                I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I mouky pšeničné - hrubá, polohrubá,  I bílá s nažloutlým odstínem           I
I hladká světlá, hladká polosvětlá    I                                      I
I                                     I                                      I
I pšeničná chlebová                   I bílá se žlutošedým nebo našedlým     I
I                                     I odstínem                             I
I                                     I                                      I
I pšeničná celozrnná                  I hnědavý, načervenalý nebo            I
I                                     I tmavočervený odstín                  I
I                                     I                                      I
I pšeničná grahamová                  I hnědavý, načervenalý nebo            I
I                                     I tmavočervený odstín                  I
I                                     I                                      I
I žitná světlá (výražková)            I bílá                                 I
I                                     I                                      I
I žitná tmavá (chlebová)              I šedobílá se zelenomodrým odstínem    I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
 
Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na mouky
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I       Podskupina         I      Granulace5)     I Minerální látky (popel)6) I
I                          I (velikost ok/propad) I    (% hmot. v sušině)     I
I                          I        (µm/%)        I          nejvýše          I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I Mouky hladké, z toho:    I                      I                           I
I pšeničná světlá          I 257/nejméně 96 -     I           0,60            I
I                          I 162/nejméně 75       I                           I
I                          I                      I                           I
I pšeničná polosvětlá      I 257/nejméně 96 -     I           0,75            I
I                          I 162/nejméně 75       I                           I
I                          I                      I                           I
I pšeničná chlebová        I 257/nejméně 96 -     I           1,15            I
I                          I 162/nejméně 75       I                           I
I                          I                      I                           I
I žitná světlá (výražková) I          -           I           0,65            I
I                          I                      I                           I
I žitná tmavá (chlebová)   I          -           I           1,10            I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I mouky polohrubé          I 366/nejméně 96 -     I           0,50            I
I                          I 162/nejvýše 75       I                           I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I mouky hrubé              I 485/nejméně 96 -     I           0,50            I
I                          I 162/nejvýše 15       I                           I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I mouky celozrnné          I 1129/nejméně 96      I           1,90            I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
I mouky grahamové          I          -           I           1,90            I
I--------------------------I----------------------I---------------------------I
 
Tabulka 3
Fyzikální a chemické požadavky na krupice
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
I       Druh        I  Minerální látky  I   Vlhkost   I   Granulace (µm/%)   I
I                   I      (popel)      I    (v %)    I (velikost ok/propad) I
I                   I  (% hmotnosti v   I   nejvýše   I                      I
I                   I  sušině) nejvýše  I             I                      I
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
I krupice hrubá     I       0,50        I    15,0     I 853/nejméně 96 -     I
I                   I                   I             I 446/nejvýše 15       I
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
I krupice jemná     I       0,50        I    15,0     I 485/nejméně 96 -     I
I                   I                   I             I 257/nejvýše 15       I
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
I krupice jemná     I       0,50        I    12,0     I 485/nejméně 96 -     I
I dehydratovaná     I                   I             I 257/nejvýše 15       I
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
I krupice kukuřičná I       0,90        I      -      I           -          I
I-------------------I-------------------I-------------I----------------------I
 
Tabulka 4
Fyzikální a chemické požadavky na vločky
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I     Druh      I   Vlhkost   I     Podíl      I Obsah části I Černé vločky7) I
I               I v % nejvýše I nerozmačkaných I   stébel,   I  v % nejvýše   I
I               I             I      zrn       I   pluch a   I                I
I               I             I  v % nejvýše   I   oplodí    I                I
I               I             I                I v % nejvýše I                I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I ovesné        I    12,0     I      0,1       I     0,2     I      0,5       I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I ovesné drcené I    12,0     I       -        I     0,2     I       -        I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I pšeničné      I    14,0     I      0,2       I     0,1     I       -        I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I žitné         I    14,0     I      0,2       I     0,2     I       -        I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I ječné         I    14,0     I      0,2       I     0,2     I       -        I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
I ostatní       I    14,0     I      0,2       I      -      I       -        I
I---------------I-------------I----------------I-------------I----------------I
 
Tabulka 5
Fyzikální požadavek na otruby
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I              Ukazatel               I           Hodnota nejvýše            I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I vlhkost                             I                15,0 %                I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
 
Tabulka 6
Fyzikální a chemické požadavky na trhanku
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I               Ukazatel              I           Hodnota nejvýše            I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I vlhkost                             I                15,0 %                I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I minerální látky (popel)             I            1,9 % v sušině            I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I podíl nerozdrcených zrn             I                3,0 %                 I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
 
Tabulka 7
Fyzikální a chemické požadavky na kroupy
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I     Druh       I Podíl částečně  I Podíl pluch I  Minerální  I   Vlhkost   I
I                I   obroušených   I  a slupek   I nečistoty8) I v % nejvýše I
I                I      nebo       I v % nejvýše I v % nejvýše I             I
I                I  neobroušených  I             I             I             I
I                I       zrn       I             I             I             I
I                I   v % nejvýše   I             I             I             I
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I perličky       I       1,0       I      -      I    0,10     I    15,0     I
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I lámanka        I       1,0       I      -      I    0,10     I    15,0     I
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I kroupy malé    I       1,0       I     0,1     I    0,10     I    15,0     I
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
I kroupy ostatní I       2,0       I     0,1     I    0,10     I    15,0     I
I----------------I-----------------I-------------I-------------I-------------I
 
Tabulka 8
Další fyzikální a chemické požadavky na kroupy
I--------------------------I-------------------------------------------------I
I  Třídění dle velikosti   I      % propadu / průměr kruhových ok (µm)       I
I                          I------------------------I------------------------I
I                          I        nejméně         I        nejvýše         I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
        I kroupy velké             I           -            I        30/3500         I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I kroupy střední           I        70/3500         I        15/3000         I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I kroupy malé              I        95/3000         I         5/2000         I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I perličky                 I        85/2000         I         1/1000         I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
I lámanka                  I        98/3000         I         1/1000         I
I--------------------------I------------------------I------------------------I
 
Tabulka 9
Fyzikální a chemické požadavky na jáhly a pohanku
I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I
I      Druh       I   Vlhkost   I   Minerální    I    Obsah    I    Obsah    I
I                 I v % nejvýše I   nečistoty    I   cizích    I neloupaných I
I                 I             I  v % nejvýše   I   semen a   I    zrn a    I
I                 I             I                I   slupek    I   zlomků    I
I                 I             I                I v % nejvýše I v % nejvýše I
I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I
I pohanka loupaná I    15,0     I      0,15      I     0,2     I     1,0     I
I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I
I jáhly           I    15,0     I      0,15      I     0,2     I     2,0     I
I-----------------I-------------I----------------I-------------I-------------I
 
Tabulka 10
Smyslové požadavky na jáhly a pohanku
I-------I---------------------I----------------------------------------------I
I Barva I pohanka loupaná     I světle hnědá až hnědá, na lomu jasně bílá    I
I       I---------------------I----------------------------------------------I
I       I jáhly               I žlutá, žlutooranžová až žlutohnědá           I
I-------I---------------------I----------------------------------------------I
I Chuť  I pohanka loupaná     I slabě nahořklá, charakteristická pro pohanku I
I       I---------------------I----------------------------------------------I
I       I jáhly               I slabě nasládlá, charakteristická pro proso   I
I-------I---------------------I----------------------------------------------I
 
Tabulka 11
Fyzikální a chemické požadavky na klíčky
I----------I-------------------------------I---------------------------------I
I Ukazatel I klíčky tepelně stabilizované  I    klíčky tepelně neupravené    I
I----------I-------------------------------I---------------------------------I
I vlhkost  I        nejvýše 10,0 %         I         nejvýše 15,0 %          I
I----------I-------------------------------I---------------------------------I
 
Tabulka 12
Fyzikální a chemické požadavky na obiloviny pro přímou spotřebu
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I              Ukazatel               I               Hodnota                I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I vlhkost                             I            nejvýše 14,0 %            I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I zlomky9)                            I             nejvýše 1,0 %            I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I příměsi10)                          I             nejvýše 1,0 %            I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
I minerální nečistoty                 I            nejvýše 0,10 %            I
I-------------------------------------I--------------------------------------I
 
Tabulka 13
Smyslové požadavky na směsi z obilovin
I-----------------------------I----------------------------------------------I
I          Ukazatel           I                  Vyjádření                   I
I-----------------------------I----------------------------------------------I
I konzistence                 I sypká směs, menší snadno roztíratelné hrudky I
I                             I nejsou na závadu                             I
I-----------------------------I----------------------------------------------I
I barva                       I vyrovnaná, po použitých surovinách           I
I-----------------------------I----------------------------------------------I
I vůně a chuť                 I příjemná, přirozená, odpovídající charakteru I
I                             I použitých složek a ochucovadel               I
I-----------------------------I----------------------------------------------I
 
Tabulka 14
Fyzikální a chemické požadavky na směsi z obilovin
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I         Směsi pro užití          I Vlhkost v % nejvýše I Popel v % nejvýše I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na chlebové výrobky              I        15,0         I        4,0        I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na pšeničné pečivo běžné         I        15,0         I        3,0        I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na pšeničné pečivo jemné         I        15,0         I        2,5        I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na šlehané nebo třené hmoty      I        11,0         I        2,5        I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na přípravu trvanlivého pečivá   I        11,0         I        2,5        I
I vč. perníků                      I                     I                   I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na přípravu knedlíků             I        15,0         I        3,0        I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na přípravu smažených výrobků    I        14,0         I        3,0        I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na přípravu obilné kaše          I        15,0         I         -         I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
I na přípravu moučníků bez cukru   I        15,0         I         -         I
I----------------------------------I---------------------I-------------------I
 
Tabulka 15
Fyzikální a smyslové požadavky na jakost strouhanky
I-------------------I--------------------------------------------------------I
I     Ukazatel      I                 Hodnota nebo vyjádření                 I
I-------------------I--------------------------------------------------------I
I vlhkost           I                     nejvýše 12,0 %                     I
I-------------------I--------------------------------------------------------I
I vůně a chuť       I typická pečivová, bez cizích pachů a bez cizí příchuti I
I-------------------I--------------------------------------------------------I
5) Velikost podílu částic, které propadají sítem o stanovené velikosti ok.
6) Nespalitelné látky, které zůstanou po spálení vzorku za stanovených podmínek.
7) Vločky se změněnou barvou na více než 50 % povrchu.
8) Kaménky, písek, hrudky zeminy, prach, v případě rýže i mastek.
9) Části zrna příslušné obiloviny, zůstalo-li méně než polovina obilky.
10) Zrna příslušného druhu obilovin s odlišnou jakostí snižující celkovou hodnotu výrobku nebo technologicky neodstranitelná zrna a semena jiných než příslušných druhů obilovin.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.