Odstavec předpisu 18/2020 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
§ 10
§ 10
(1) Pekařský výrobek, který je základem nebo součástí cukrářského výrobku,
je dobře propečený, není připálený, má příjemnou vůni a chuť odpovídající použitým
surovinám, bez cizích pachů a příchutí.
(2) Náplně cukrářských výrobků, které z mikrobiologického hlediska snadno
podléhají zkáze, je nutné zpracovat nejdéle do 24 hodin po jejich vyrobení; nespotřebované
náplně lze po tuto dobu uchovávat při teplotě nejvýše 5 °C.
(3) Náplně, které jsou vlivem použitých surovin nebo vlivem technologické
úpravy vedoucí k prodloužení trvanlivosti mikrobiologicky a fyzikálně-chemicky stabilní
při teplotách nad 8 °C, se uchovávají při teplotách stanovených výrobcem po dobu
nejvýše 48 hodin od vyrobení.
(4) Nespotřebovaná náplň se zpracovává samostatně, je nepřípustné přimíchávat
ji do nově zhotovené náplně.
(5) Cukrářské výrobky s výjimkou výrobků uvedených v odstavci 6 a těsta se
uvádějí na trh při teplotách do 8 °C. Hluboko zmrazené cukrářské výrobky a těsta
se uvádějí na trh při teplotě minus 18 °C nebo nižší.
(6) Cukrářské výrobky balené, které jsou v důsledku použití surovin trvanlivějšího
charakteru nebo technologické úpravy vedoucí k prodloužení trvanlivosti mikrobiologicky
a fyzikálně-chemicky stabilní při teplotách nad 8 °C, se uvádějí na trh při teplotách
deklarovaných výrobcem.