Odstavec předpisu 18/2020 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
§ 7
§ 7
(1) Členění pekařských výrobků na druhy a skupiny je uvedeno v příloze č.
8 k této vyhlášce.
(2) Kromě údajů uvedených v nařízení o poskytování informací o potravinách
spotřebitelům, v zákoně a ve vyhlášce o některých způsobech označování potravin se
u pekařských výrobků uvede
a) u chleba a běžného pečiva název druhu a skupiny; druh běžné pečivo lze označit
názvem "pečivo",
b) u jemného pečiva název druhu; dále je lze označit slovy vyjadřujícími recepturní
nebo technologické zpracování jako "z listového těsta", "z kynutého listového těsta",
"smažené", "ze šlehaných hmot" nebo "ze třených hmot" a
c) u trvanlivého pečiva název skupiny, s výjimkou sněhového pečiva a piškotů ze skupiny
trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot, které se označí slovy "sněhové pečivo" nebo "piškoty".
(3) Kromě údajů uvedených v nařízení o poskytování informací o potravinách
spotřebitelům, v zákoně a ve vyhlášce o některých způsobech označování potravin se
u nebalených pekařských výrobků uvede
a) u jemného pečiva a trvanlivého pečiva druh náplně a polevy v případě plněných
nebo potahovaných výrobků,
b) u nebaleného pekařského výrobku, který byl v hotovém stavu zmrazen a konečnému
spotřebiteli je nabízen v rozmrazeném stavu, tam, kde je výrobek přímo nabízen k
prodeji konečnému spotřebiteli, viditelně v blízkosti názvu výrobku údaj "rozmrazeno"
a
c) u nebaleného pekařského výrobku, který byl dokončen ze zmrazeného pekařského polotovaru,
tam, kde je výrobek přímo nabízen k prodeji konečnému spotřebiteli, viditelně v blízkosti
názvu výrobku údaj "ze zmrazeného polotovaru".
(4) Informaci "pekárna" nebo slova, která mají pro spotřebitele stejný význam,
lze použít při uvádění na trh pekařského výrobku pouze v případě, pokud byl vyroben
v pekárně.
(5) Jemné pečivo a trvanlivé pečivo lze označit jako celozrnné, pokud obsahuje
nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství mlýnských obilných výrobků
tak, aby byly zahrnuty všechny složky zrna, vztaženo na celkovou hmotnost použitých
mlýnských obilných výrobků.