Odstavec předpisu 330/2019 Sb.
Nařízení Vlády České republiky č. 330/2019 Sb., o podmínkách provádění navazujících agroenvironmentálně-klimatických opatření
§ 20

§ 20
Podopatření údržba zatravněných drah soustředěného odtoku
(1) Žadatel v žádosti o zařazení do podopatření údržba zatravněných drah soustředěného odtoku uvede
a) seznam jím obhospodařovaných dílů půdních bloků vedených v evidenci využití půdy na žadatele s druhem zemědělské kultury trvalý travní porost nebo travní porost, které hodlá zařadit do podopatření údržba zatravněných drah soustředěného odtoku, a
b) údaj o výměře jednotlivých dílů půdních bloků podle písmene a) vedených v evidenci využití půdy na žadatele.
(2) Součástí žádosti o zařazení do podopatření údržba zatravněných drah soustředěného odtoku je zákres příslušných dílů půdních bloků, které žadatel uvedl v této žádosti, v mapě dílů půdních bloků v měřítku 1: 10 000 nebo podrobnějším.
(3) Zařadit do podopatření údržba zatravněných drah soustředěného odtoku lze díl půdního bloku,
a) na kterém není uplatňováno
1. žádné z podopatření uvedených v § 2, nebo
2. žádné z podopatření uvedených v § 2 nařízení vlády č. 75/2015 Sb. a
b) jehož převážná část evidovaná v evidenci využití půdy byla k 31. prosinci 2021 zařazená podle § 3 odst. 3 v závazku v rámci podopatření podle § 2 písm. h) anebo byla k 31. prosinci 2019, 31. prosinci 2020 nebo 31. prosinci 2021 zařazená podle § 3 odst. 3 nařízení vlády č. 75/2015 Sb. v závazku v rámci podopatření podle § 2 písm. h) nařízení vlády č. 75/2015 Sb.
(4) Minimální výměra pro zařazení do podopatření údržba zatravněných drah soustředěného odtoku činí 0,5 hektaru zemědělské půdy s druhem zemědělské kultury standardní orná půda podle nařízení vlády upravujícího podrobnosti evidence využití půdy podle uživatelských vztahů.
(5) Žadatel po celou dobu zařazení do podopatření údržba zatravněných drah soustředěného odtoku
a) neaplikuje hnojiva13) ; za aplikaci hnojiva se nepovažuje pastva zvířat a vápnění,
b) zajistí
1. zemědělské obhospodařování v souladu s § 7 nařízení vlády č. 50/2015 Sb. za podmínky uvedené v písmenu c) a
2. provedení druhé seče s odklizením biomasy nebo pastvu do 31. října příslušného kalendářního roku;
seč a pastvu lze kombinovat,
c) zajistí likvidaci nedopasků sečením nebo mulčováním
1. do 30 dnů od skončení pastvy, nebo
2. v případě celoroční pastvy nejpozději do 31. prosince příslušného kalendářního roku; tato podmínka se nevztahuje na plochy s průměrnou sklonitostí převyšující 10°,
d) neprovádí rozorání nebo obnovu travního porostu,
e) ve zvláště chráněných územích2), ochranných pásmech národních parků3) a v oblastech soustavy Natura 20004) neprovádí mulčování, vápnění nebo přísev travního porostu nebo trvalého travního porostu bez souhlasného stanoviska místně příslušného orgánu ochrany přírody,
f) aplikuje herbicidy povolené v příslušném kalendářním roce k používání v České republice pouze bodově; jedná-li se o hospodaření ve zvláště chráněných územích2), ochranných pásmech národních parků3) a v oblastech soustavy Natura 20004) aplikuje herbicidy pouze se souhlasným stanoviskem místně příslušného orgánu ochrany přírody.
(6) O skončení pastvy podle odstavce 5 písm. c) se nejedná, pokud je pastva přerušena nejdéle na 29 dnů.
2) § 14 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů.
3) § 37 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
4) Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb.
13) § 2 písm. a) zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských půd, ve znění pozdějších předpisů.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.