Odstavec předpisu 248/2018 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí
§ 16
§ 16
Vymezení některých pojmů
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) pivem pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny připravené ze sladu,
vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových výrobků9), který vedle
kvasným procesem vzniklého etanolu a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství
neprokvašeného extraktu; slad lze do výše jedné třetiny hmotnosti celkového extraktu
původní mladiny nahradit extraktem zejména cukru, obilného škrobu, nesladovaných
obilovin nebo rýže; u piv ochucených může být obsah alkoholu zvýšen přídavkem lihovin
nebo ostatních alkoholických nápojů,
b) sladem obilná zrna ječmene nebo jiných obilovin, u nichž sladováním
došlo k enzymatickým přeměnám endospermu a k vytvoření typických chuťových, aromatických
a barvicích látek,
c) spodně kvašeným pivem pivo vyrobené za použití pivovarských kvasinek
spodního kvašení,
d) svrchně kvašeným pivem pivo vyrobené za použití pivovarských kvasinek
svrchního kvašení,
e) světlým pivem pivo vyrobené převážně ze světlých sladů,
f) tmavým a polotmavým pivem pivo vyrobené z tmavých sladů, sladů karamelových,
případně barevných sladů ve směsi se světlými slady,
g) řezaným pivem pivo vyrobené při stáčení smísením světlých a tmavých
piv,
h) stolním pivem pivo s extraktem původní mladiny do 6 % hmotnostních
včetně,
i) výčepním pivem pivo s extraktem původní mladiny 7 až 10 % hmotnostních,
j) ležákem spodně kvašené pivo s extraktem původní mladiny 11 až 12 %
hmotnostních,
k) plným pivem svrchně kvašené pivo s extraktem původní mladiny 11 až
12 % hmotnostních,
l) silným pivem pivo s extraktem původní mladiny 13 % hmotnostních a
vyšším,
m) nízkoalkoholickým pivem pivo s obsahem alkoholu více než 0,5 % objemových
a nejvýše 1,2 % objemových,
n) nealkoholickým pivem pivo s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 % objemových,
o) pivem z jiných obilovin pivo vyrobené s podílem extraktu z použitého
sladu jiné obiloviny než ječmene vyšším než jedna třetina hmotnosti extraktu,
p) kvasnicovým pivem pivo vyrobené dodatečným přídavkem čisté kvasničné
kultury nebo podílu rozkvašené mladiny do hotového piva,
q) ochuceným pivem pivo vyrobené s přídavkem látek určených k aromatizaci,
potravin a surovin s vlastním aromatem, lihovin nebo ostatních alkoholických nápojů
uvedených v § 21; obsah alkoholu pocházejícího z lihovin a ostatních alkoholických
nápojů přitom nesmí překročit obsah alkoholu v původním pivu,
r) sladinou výluh ze sladu získaný za použití pivovarské technologie,
s) nápojem na bázi piva kvašený sladový nápoj, míchaný nápoj z piva nebo
atypický pivní nápoj,
t) kvašeným sladovým nápojem nápoj vyrobený ze sladiny pivovarskou technologií,
který může být ochucený,
u) míchaným nápojem z piva nápoj vyrobený smícháním piva s nealkoholickým
nápojem nebo s nápojovým koncentrátem pro přípravu nealkoholických nápojů,
v) atypickým pivním nápojem nápoj na bázi piva s modifikovaným podílem
sladu nebo modifikovaným způsobem kvašení,
w) typem nebo též stylem piva označení obvyklého způsobu produkce a surovinového
složení podle postupů provozovaných v tradičních oblastech výroby v souladu s očekáváním
spotřebitele.
9) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince
2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují
nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007,
v platném znění.