Odstavec předpisu 398/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 398/2016 Sb., o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
Příl.4

Příl.4
Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-------------------------------------I--------------I
I            Název koření             I  Vlhkost  I  Celkový  I Silice v % I    Popel    I    Příměsi v % hmotnosti nejvýše    I  Doplňující  I
I                                     I    v %    I popel v % I (ml/100 g) I nerozpustný I                                     I   hodnoty    I
I                                     I hmotnosti I hmotnosti I  v sušině  I v kyselině  I-----------I-----------I-------------I--------------I
I                                     I  nejvýše  I  sušiny   I  nejméně   I     v %     I Organické I Organické I Anorganické I              I
I                                     I           I  nejvýše  I            I  hmotnosti  I  vlastni  I   cizí    I             I              I
I                                     I           I           I            I   sušiny    I           I           I             I              I
I                                     I           I           I            I   nejvýše   I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Anýz                                I   12,0    I   10,0    I    2,0     I     2,5     I    3,0    I    2,0    I     2,0     I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Badyán                  celý        I   10,0    I    4,0    I    8,0     I             I   20,0    I    0,5    I     0,5     I              I
I                         mletý       I   12,0    I    5,0    I    3,0     I     1,0     I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Bazalka                             I   12,0    I   16,0    I    0,3     I     2,0     I   18,0*   I    2,0    I     2,0     I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Bobkový list            celý        I    8,0    I    7,0    I    1,0     I     2,0     I   10,0    I    1,0    I     0,5     I              I
I                         mletý       I    8,0    I    7,0    I    1,0     I     2,0     I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Citrónová               celá        I   12,0    I    8,0    I            I     2,5     I           I           I             I              I
I tráva/Citronela         drcená,     I   12,0    I    8,0    I            I     2,5     I           I           I             I              I
I                         mletá       I           I           I            I             I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Celerové semínko        celé        I   10,0    I   12,0    I    1,5     I     3,0     I           I           I             I              I
I                         mleté       I   10,0    I   12,0    I    1,5     I     3,0     I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Černucha                celá        I    8,0    I    5,5    I            I     1,0     I           I    3,0    I     2,0     I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Estragon                            I   14,0    I   12,0    I    0,6     I     1,5     I  16,0*)   I    4,0    I     2,0     I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Fenykl                  celý        I   12,0    I   10,0    I    1,0     I     2,0     I    3,0    I    2,0    I     2,0     I              I
I                         mletý       I   12,0    I   10,0    I    1,0     I     2,0     I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Galgán/Kalkán/Siamský   celý        I   12,0    I    9,0    I            I     4,0     I           I           I             I              I
I zázvor                  mletý       I   12,0    I    9,0    I            I     4,0     I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Hořčice bílá            celá        I   10,0    I           I            I             I    3,0    I    1,0    I     0,5     I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Hřebíček                celý        I   12,0    I           I    15.0    I             I    5,0    I    0,3    I     0,3     I              I
I                         mletý;      I   10,0    I    7,0    I    14.0    I     0,5     I           I           I             I              I
I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Chilli/Kayenský pepř    celé/celý   I   11,0    I   10,0    I            I     1,6     I   10,0    I    0,5    I     0,5     I              I
I                         mleté/mletý I   11,0    I   10,0    I            I     1,6     I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Jalovec                 celý        I   16,0    I    4,0    I    0,7     I     1,0     I    5,0    I    0,5    I     0,5     I              I
I                         mletý;      I   13,0    I    4,0    I    0,5     I     1,0     I           I           I             I              I
I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Kardamom                semena      I   13,0    I    9,5    I    3,5     I             I    1,0    I    0,5    I     0,5     I              I
I                         tobolky     I   13,0    I    9,5    I    3,5     I             I    5,0    I    3,0    I     2,0     I              I
I                         mletý;      I   13,0    I    9,5    I    3,5     I             I           I           I             I              I
I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Kmín (tmavý)            celý        I   13,0    I    8,0    I    2,0     I     1,5     I    1,0    I    2,0    I     2,0     I              I
I                         drcený      I   13,0    I    8,0    I    1,0     I             I           I           I             I              I
I                         mletý       I   13,0    I    8,0    I    1,0     I     1,5     I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Kmín jednoletý          celý        I   12,0    I    9,0    I    1,5     I     2,0     I    1,0    I    2,0    I     2,0     I              I
I (světlý)                drcený      I   12,0    I    9,0    I    1,5     I             I           I           I             I              I
I                         mletý       I   12,0    I    9,0    I    1,5     I             I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Kmín římský             celý        I   12,0    I   12,0    I    1,5     I     3,0     I    5,0    I    2,0    I     2,0     I              I
I                         mletý       I   12,0    I   12,0    I    1,5     I     3,0     I    5,0    I    2,0    I     2,0     I              I
I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Kopr/Koprová            semena      I   10,0    I           I    2,5     I             I    3,0    I    2,0    I     0,5     I              I
I                         nať         I   10,0    I    1,0    I            I             I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
        I Koriandr plody          celý        I    9,0    I    7,0    I    0,4     I     1,5     I    3,0    I    2,0    I     2,0     I              I
I                         mletý       I    9,0    I    7,0    I    0,4     I     1,5     I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Koriandr lístky                     I   12,0    I   15,0    I            I     1,0     I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Kurkuma                 celá        I   12,0    I           I            I             I    2,0    I    0,2    I     0,2     I  barvivost   I
I                         mletá,      I   10,0    I    9,0    I            I     1,5     I           I           I             I  v % hmot.   I
I                         drcená      I           I           I            I             I           I           I             I nejméně 2,0  I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Majoránka                           I   12,0    I   16,0    I    0,5     I     4,5     I    3,0    I    1,0    I     2,0     I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Máta                                I   13,0    I   14,0    I            I             I    3,0    I    2,0    I     2,0     I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Mauricijská papeda                  I   12,0    I           I            I             I           I           I             I              I
I /Kafírové lístky                    I           I           I            I             I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Muškátový květ          celý        I   10,0    I    4,0    I            I     0,5     I   16,0    I    0,3    I     0,5     I              I
I                         mletý,      I   12,0    I    4,0    I            I             I           I           I             I              I
I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Muškátový ořech         celý        I   10,0    I    3,0    I    6,5     I     0,5     I   10,0    I    0,5    I     0,5     I     oxid     I
I                         mletý       I   10,0    I    3,0    I    5,0     I             I           I           I             I vápenatý v % I
I                                     I           I           I            I             I           I           I             I     hm.      I
I                                     I           I           I            I             I           I           I             I nejvýše 0,35 I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
 
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Nové koření             celé        I   12,0    I    4.5    I    1,5     I     0,4     I    4,0    I    0,5    I     0,5     I              I
I                         mleté,      I   12,0    I    4.5    I    1,0     I     0,4     I           I           I             I              I
I                         drcené      I           I           I            I             I           I           I             I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Oregano (Dobromysl)                 I   12,0    I   10,0    I    1,0     I     2,0     I  16,0*)   I    3,0    I     2,0     I              I
I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I
I Paprika                 lahůdková   I   11,0    I    7,0    I   
x)
80,0 I 0,5 I I I I
x)
min. I I sladká I 11,0 I 7,5 I 60,0 I 0,7 I I I I obsah I I pálivá I 11,0 I 8.0 I 40.0 I 1,0 I I I I přírodního I I gulášová I 11,0 I 9,0 I 40.0 I 1,3 I I I I barviva I I I I I I I I I I vyjádřený I I I I I I I I I I v ASTA I I I I I I I I I I jednotkách I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Pažitka I 8,0 I 13,0 I I I I I I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Pepř bílý celý I 15,0 I 3,5 I 1,0 I I 4,0 I 0,5 I 0,5 I piperin v % I I mletý, I 15,0 I 3,5 I 0,6 I 0,3 I I I I hm. I I drcený I I I I I I I I nejméně 4,0 I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Pepř černý celý I 14,0 I 6,0 I 2,0 I I 4,0 I 0,5 I 0,5 I piperin v % I I mletý, I 14,0 I 6,0 I 0,8 I 1,2 I I I I hm. I I drcený I I I I I I I I nejméně 4,0 I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Pepř červený/růžový celý I 15,0 I I 1,0 I I 4,0 I 0,5 I 0,5 I I I mletý, I I I I I I I I I I drcený I I I I I I I I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Pepř sečuánský celý I 14,0 I 6,0 I I 3,0 I 4,0 I 0,5 I 0,5 I I I mletý, I I I I I I I I I I drcený I I I I I I I I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Pepř zelený celý I 12,0 I 5,0 I I 0,3 I 4,0 I 0,5 I 0,5 I I I mletý, I I I I I I I I I I drcený I I I I I I I I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Petržel I 7,5 I 14,0 I I I I I I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Pískavice, řecké seno I 11,0 I 5,0 I I 1,5 I 5,0 I 5,0 I 2,0 I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Rozmarýn celý I 11,0 I 8,0 I 0,8 I 1,0 I 6,0 I 1,0 I 1,0 I I I drcený I 11,0 I 8,0 I 0,8 I 0,8 I I I I I I mletý I I I I I I I I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Saturejka I 13,0 I 11,0 I 0,4 I 1,0 I 4,0 I 1,0 I 2,0 I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Skořice celá I 14,0 I 7,0 I 1,0 I 2,0 I 2,0 I 1,0 I 0,5 I I I mletá, I 12,0 I 7,0 I 0,5 I 2,0 I I I I I I drcená I I I I I I I I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Šafrán blizny a I 12,0 I 8,0 I I 1,5 I I I I I I jejich I I I I I I I I I I úlomky I I I I I I I I I I mletý I 10,0 I 8,0 I I 1,5 I I I I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Šalvěj I 12,0 I 11,0 I 0,7 I 2,0 I 8,0*) I 0,5 I 0,5 I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Tymián I 12,0 I 14,0 I 1,0 I 3,5 I 5,0 I 1,0 I 1,0 I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Vanilka I 35,0 I 7,0 I I I I I I ethylvanilin I I I I I I I I I I 2 % I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I Zázvor nebělený celý I 12,0 I 8,0 I 1,5 I 1,1 I 2,0 I 0,5 I 0,5 I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I I bělený celý I 12,0 I 11,0 I 1,5 I 2,5 I 2,0 I 0,5 I 0,5 I I I mletý, I 12,0 I 8,0 I 1,0 I 2,5 I I I I I I drcený I I I I I I I I I I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I *) včetně barevných změn listů

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.