Odstavec předpisu 398/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 398/2016 Sb., o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
Příl.1

Příl.1
Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I   Název koření   I    Název rostliny    I    Část     I        Vzhled           I      Barva       I       Vůně       I      Chuť        I
I                  I                      I  rostliny   I                         I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Anýz             I anýz                 I sušené      I rýhované nažky,         I hnědá až         I příjemná ovocná  I nasládle,        I
I                  I (Pimpinella anisum   I plody       I vejčité s krátkou       I hnědožlutá       I sladká           I palčivě kořenitá I
I                  I L.)                  I             I částí stopky            I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Badyán           I badyánovník pravý    I zralé       I plodenství              I hnědá            I výrazná,         I jemně kořenitá,  I
I celý,            I (Illicium verum      I sušené      I hvězdicovitého tvaru s  I                  I nasládlá         I nasládlá         I
I                  I Hooker.)             I plodenství  I krátkou stopkou,        I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I oplodí hrubého,         I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I vrásčitého povrchu, s   I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I lesklými plochými       I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I vejčitými semeny bez    I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I zlomků a volných semen  I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I mletý            I                      I             I prášek se znatelnými    I červenohnědá až  I výrazně kořenitá I kořenitá,        I
I                  I                      I             I částicemi               I hnědá            I                  I nasládlá         I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Bazalka          I bazalka              I sušené      I řezané nebo celé        I šedozelená       I v závislosti na  I sladce nebo      I
I                  I (Ocimum basilicum    I listy a     I listy, bez stonků       I                  I odrůdě kořenitá, I kořenitě         I
I                  I L.)                  I části květů I                         I                  I skořicová až     I chutnající v     I
I                  I                      I             I                         I                  I citrónová        I závislosti na    I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I odrůdě           I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Bobkový list     I vavřín pravý         I sušené      I lístky s krátkými       I světle zelená až I jemně kořenitá,  I aromatická,      I
I                  I (Laurus nobilis L.)  I listy       I stopkami, bez větviček  I světle hnědá     I charakteristická I mírně trpká      I
I                  I                      I             I                         I                  I po bobkovém      I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I listu            I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Citrónová        I citrónová tráva      I sušené      I kousky sušených listů,  I žlutá až okrová  I výrazná, svěží,  I nahořklá, mírně  I
I tráva/citronela  I (Cymbopogon citratus I listy       I drť nebo jemně mletý    I nebo zelenožlutá I po citrusech     I nasládlá, jemně  I
I celá, drcená     I Staph/C. nardus (L.) I             I prášek                  I                  I                  I nakyslá, po      I
I nebo mletá       I Rendle               I             I                         I                  I                  I citrusech        I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Celerové semeno  I celer řapíkatý /     I plod        I drobné celé nažky nebo  I šedohnědá,       I výrazná, typická I kořenitá,        I
I celé nebo mleté  I bulvový (Apium       I             I mletý prášek            I zelenohnědá až   I pro celer        I nahořklá,        I
I                  I graveolens L.)       I             I                         I hnědá            I                  I typická celerová I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Černucha celá    I černucha setá        I semena      I celá semena             I černá až         I jemně kořenitá   I kořenitá,        I
I                  I (Nigella sativa L.)  I             I                         I šedočerná        I                  I palčivá          I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Estragon         I pelyněk kozelec      I sušené      I celé nebo sekané        I listy bledě      I jemně kořenitá   I kořenitá, jemně  I
I                  I (Artemisia           I listy       I listy, bez stonků a     I zelené až        I                  I ostrá            I
I                  I dracunculus L.)      I             I hnědých listů           I šedozelené       I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Fenykl           I fenykl               I sušené      I nažky podlouhlé, nebo   I žlutozelená až   I kořenitá, svěží  I kořenitá,        I
I celý nebo mletý  I (Foeniculum vulgare  I plody       I slabě zakřivené, na     I zelenohnědá      I                  I nasládlá         I
I                  I Mill.conv. vulgare)  I             I hřbetní straně se       I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I třemi žebry nebo mletý  I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I prášek                  I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Galgán           I galgán               I oddenek     I sušené plátky nebo      I žlutá, okrová až I výrazná, po      I kořenitá,        I
I (kalkán,         I Alpinia galanga      I             I kousky oddenků nebo     I světle hnědá     I eukalyptu        I nakyslá,         I
I siamský zázvor)  I Willd, Alpinia       I             I mletý prášek            I                  I                  I připomíná směs   I
I celý nebo mletý  I officinarum Hance)   I             I                         I                  I                  I zázvoru a pepře  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Hořčice bílá     I hořčice bílá         I semena      I hladká, téměř kulovitá  I světle žlutá až  I nevýrazná,       I palčivá, ostrá   I
I celá             I (Sinapis alba L.)    I             I semena, smí obsahovat   I okrová           I neutrální        I                  I
I                  I                      I             I nejvýše 5 % semen       I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I brukve černohořčice     I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Hřebíček         I hřebíčkovec kořenný  I sušená      I nerozvinutá, celistvá   I tmavě            I výrazná, svěží,  I výrazně          I
I celý,            I (Eugenia caryophylla I poupata     I poupata, smí obsahovat  I červenohnědá,    I charakteristická I kořenitá,        I
I                  I Thumb.)              I             I nejvýše 25 % hm.        I hlavička         I po hřebíčku      I palčivá          I
I                  I Syzygium aromaticum  I             I hřebíčku bez hlaviček   I žlutohnědá       I                  I                  I
I                  I (L.) Merr.           I             I                         I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I prášek se znatelnými    I tmavě            I kořenitá         I výrazně                  I
I mletý            I                      I             I částicemi               I červenohnědá     I                  I kořenitá,        I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I palčivá          I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Chilli/ kayenský I paprika              I sušené      I celé sušené zralé       I široká škála     I kořenitá,        I od pálivé po     I
I pepř             I (Capsicum frutescens I plody       I plody se zbytky         I barev a jejich   I sladká, s        I zvláště ostře    I
I celé/celý,       I L.,                  I             I plodních stopek         I přechodů (žlutá, I dráždivým        I pálivou          I
I                  I Capsicum chinense    I             I                         I oranžová,        I palčivým         I                  I
I                  I Jacq.                I             I                         I červená, hnědá,  I podtónem         I                  I
I                  I Capsicum baccatum L. I             I                         I zelená, temně    I                  I                  I
I                  I a Capsicum annuum    I             I                         I purpurová až     I                  I                  I
I                  I L.)                  I             I                         I načernale        I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I červená)         I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I mleté/mletý      I                      I             I drť nebo jemně mletý    I                  I kořenitá,        I od pálivé po     I
I nebo             I                      I             I prášek                  I                  I sladká, s        I zvláště ostře    I
I drcené/drcený    I                      I             I                         I                  I dráždivým        I pálivou          I
I                  I                      I             I                         I                  I palčivým         I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I podtónem         I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Jalovec          I jalovec obecný       I zralé       I kulovité lysé nebo      I červenohnědá až  I výrazná          I kořenitá,        I
I celý,            I (Juniperus communis  I sušené      I nepravidelně zvrásněné  I tmavohnědá, na   I pryskyřičná      I nasládlá         I
I                  I L.)                  I plody       I bobule, na temeni mají  I povrchu bobule   I                  I                  I
I                  I                      I             I třípaprsčitý šev        I zpravidla        I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I modrošedé až     I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I tmavomodře       I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I ojíněné          I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I drť nebo mletý prášek   I                  I                  I                  I
I mletý            I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Kardamom         I kardamom obecný      I tobolky     I celé tříhranné          I tobolky světle   I výrazná, svěží,  I kořenitá,        I
I celá semena,     I (Elettaria           I nebo celá   I podlouhlé tobolky nebo  I zelené, žluté až I jemně citrónová  I palčivá,         I
I tobolky,         I cardamomum L. Maton) I vyloupaná   I celá zralá vyloupaná    I světle hnědé     I                  I citrónová        I
I                  I                      I semena      I semena                  I barvy; semena    I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I světle hnědá až  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I hnědočerná       I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I drť nebo jemný prášek   I černohnědá,      I svěží,           I kořenitá,        I
I mletý            I                      I             I z celých sušených       I světle až tmavě  I citrónová,       I výrazně          I
I                  I                      I             I plodů, případně         I červenohnědá     I nasládlá         I citrónová, slabě I
I                  I                      I             I vyloupaných semen       I                  I                  I palčivá          I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Kmín             I kmín                 I sušené      I podlouhlé, mírně        I světle hnědá až  I charakteristická I kořenitá         I
I (tmavý)          I kořenný-dvouletá     I plody       I zahnuté nažky,          I tmavě hnědá, se  I po kmínu         I                  I
I celý,            I forma                I             I žebernatého povrchu     I žlutými až       I                  I                  I
I                  I (Carům carvi L.)     I             I                         I okrovými žebry   I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I drť nebo jemný prášek   I světle až tmavě  I charakteristická I kořenitá         I
I mletý            I                      I             I                         I hnědá, hnědošedá I po kmínu         I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Kmín jednoletý   I kmín                 I             I nažky mají stejné       I žlutohnědá,      I charakteristická I kořenitá         I
I (světlý)         I kořenný-jednoletá    I             I charakteristiky jako    I světle hnědá až  I po kmínu, avšak  I                  I
I celý,            I forma (Carum carvi   I             I nažky dvouleté formy    I světle šedohnědá I méně zřetelná    I                  I
I                  I L.)                  I             I kmínu, pouze jsou       I se světlejšími   I než u dvouleté   I                  I
I                  I                      I             I větší                   I žebry, celkově   I formy            I                  I
I                  I                      I             I                         I světlejší než    I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I dvouletá forma   I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I drť nebo prášek se      I šedozelená,      I charakteristická I kořenitá         I
I mletý            I                      I             I znatelným zrněním       I hnědozelená až   I po kmínu, avšak  I                  I
I                  I                      I             I                         I hnědá            I méně zřetelná    I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I než u dvouleté   I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I formy            I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Kmín římský      I šabrej kmínovitý     I sušené      I nažky podlouhlé,        I žlutohnědá až    I jemně ostrá      I ostrá až palčivá I
I celý,            I (Cuminum cyminum L.) I plody       I rovné, na povrchu       I hnědá            I                  I                  I
I                  I                      I             I žebernaté, u konce      I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I zúžené                  I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I drť nebo prášek         I                  I                  I                  I
I mletý            I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Kopr             I kopr vonný           I sušené      I plody oválné, ploché,           I hnědá se         I charakteristická I kořenitá,        I
I koprová          I (Anethum graveolens  I plody       I se třemi podélnými      I světlými žebry a I po kopru         I pronikavá        I
I semena,          I L.)                  I             I žebry a (dvojnažky)     I křídlatými       I                  I                  I
I                  I                      I             I tenkým křídlatým        I okraji           I                  I                  I
I                  I                      I             I okrajem                 I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I nať              I                      I sušená nať  I celá nebo sekaná nať    I světle až tmavě  I typická pro kopr I typická koprová  I
I                  I                      I             I                         I zelená           I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Koriandr         I koriandr             I sušené      I kulovité dvojnažky      I světle hnědá,    I kořenitá         I charakteristicky I
I plody,           I (Coriandrum sativum  I plody       I hladké                  I nazelenalá,      I                  I kořenitá         I
I                  I L.)                  I             I                         I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I listy            I                      I sušené      I kousky listů a          I zelená s         I kořenitá         I charakteristicky I
I                  I                      I listy a     I vrcholků stonků         I nádechem do      I                  I kořenitá         I
I                  I                      I vrcholky    I                         I žluté, šedé nebo I                  I                  I
I                  I                      I stonků      I                         I hnědé barvy      I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Kurkuma          I kurkuma              I sušené      I vejčitého nebo          I šedožlutá,       I charakteristická I palčivě kořenitá I
I celá,            I (Curcuma longa L.)   I oddenky     I válcovitého             I žlutá,           I po kurkumě       I                  I
I                  I                      I             I nepravidelného tvaru,   I žlutohnědá až    I výrazná          I                  I
I                  I                      I             I tvrdého lomu,           I načernalá        I                  I                  I
I                  I                      I             I svraštělého a           I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I zjizveného povrchu bez  I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I hlíz a zlomků (menší    I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I než 15 mm), připouští   I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I se nejvýše 15 % oddenků I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I scvrklých, dutých nebo  I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I pórovitých a            I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I připálených             I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcená nebo      I                      I             I drť nebo jemný prášek   I sytě žlutá,      I charakteristická I palčivě kořenitá I
I mletá            I                      I             I                         I oranžově žlutá   I po kurkumě,      I                  I
I                  I                      I             I                         I až načervenalá   I výrazná          I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Majoránka        I majoránka            I suchá směs  I celé nebo sekané kousky I světle zelená,   I charakteristická I kořenitá, mírně  I
I                  I (Origanum majorana   I listů,      I listů a vrcholků lodyh, I šedozelená až    I po majoránce,    I svíravá          I
I                  I L.)                  I květenství, I bez stonků              I hnědozelená      I výrazná          I                  I
I                  I                      I květů nebo  I                         I                  I                  I                  I
I                  I                      I jejich      I                         I                  I                  I                  I
I                  I                      I částí       I                         I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Máta             I máta (Mentha x.      I listy,      I celé nebo sekané kousky I zelená s         I výrazně          I charakteristická I
I                  I piperin L.)          I vrcholky    I listů a vrcholků stonků I nádechem do      I aromatická,      I mátová, po       I
I                  I                      I stonků      I                         I červené až hnědé I typická pro      I mentolu, mírně   I
I                  I                      I             I                         I podle poddruhu   I mátu, po mentolu I nahořklá         I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Mauricijská      I mauricijská papeda   I listy       I celé sušené listy       I zelená s         I svěží, ovocná,   I typická,         I
I papeda/          I (Citrus hystrix DC.) I             I charakteristického      I nádechem do      I po citrusech     I citrusová, mírně I
I kafírové lístky  I                      I             I tvaru, často částečně   I žluté až hnědé   I                  I nahořklá         I
I                  I                      I             I svinuté                 I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Muškátový květ   I muškátovník pravý    I zralé       I semenné míšky jsou      I žlutá, oranžově  I výrazná,         I kořenitá až      I
I celý,            I (Myristica fragrans  I sušené      I ploché, ve spodní části I žlutá,           I charakteristická I ostrá            I
I                  I Houtt.)              I osemení     I celistvé, v horní části I žlutohnědá až    I po muškátovém    I                  I
I                  I                      I (semenný    I nepravidelně            I červenohnědá     I květu            I                  I
I                  I                      I míšek)      I rozvětvené, matně       I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I lesklého povrchu,       I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I křehké                  I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I mletý            I                      I             I jemně až zrnitě mletý   I jasně žlutohnědá I charakteristická I kořenitá až      I
I                  I                      I             I prášek se znatelnými    I až červenohnědá  I po muškátovém    I ostrá            I
I                  I                      I             I částicemi               I                  I květu, výrazná   I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Muškátový ořech  I muškátovník pravý    I sušená      I semena mají tupě        I povrch šedohnědý I charakteristická I kořenitá, ostrá  I
I celý,            I (Myristica fragrans  I zralá jádra I vejčitý nebo kulovitý   I až hnědý, na     I po muškátovém    I až jemně palčivá I
I                  I Houtt.)              I             I tvar, na povrchu síťově I řezu jsou semena I ořechu,          I                  I
I                  I                      I             I žilnatě vrásčitá        I mramorovaná      I pryskyřičná      I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I jemně zrnitý prášek     I tmavě žlutohnědá I výrazná,         I ostrá, kořenitá  I
I mletý            I                      I             I                         I                  I charakteristická I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I po muškátovém    I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I ořechu, kořenitá I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
        I Nové koření      I pimentovník pravý    I sušené      I nedozrálé bobule,       I šedohnědé, tmavě I charakteristická I ostře palčivá    I
I celé,            I (Pimenta dioica L.   I plody       I drsného povrchu, tvrdé, I hnědé až         I po novém koření  I                  I
I                  I Merr.)               I             I bez slupek              I načervenale      I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I hnědé            I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcené nebo      I                      I             I jemně zrnitý prášek     I hnědá až         I ostrá, kořenitá  I ostře palčivá    I
I mleté            I                      I             I                         I červenohnědá     I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Oregano          I dobromysl (Origanum  I suchá směs  I bez stonků a větviček   I světlezelená až  I jemně kořenitá   I jemně kořenitá   I
I (Dobromysl)      I vulgare L.)          I listů a     I                         I hnědozelená,     I                  I                  I
I                  I                      I částí květů I                         I Šedo až olivově  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I zelená           I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Paprika mletá    I paprika              I sušené      I                         I                  I                  I                  I
I                  I (Capsicum annuum L.) I plody       I                         I                  I                  I                  I
I lahůdková,       I                      I             I jemně mletá             I sytě červená     I intenzívní,      I sladká           I
I                  I                      I             I                         I                  I charakteristická I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I po paprice       I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I sladká,          I                      I             I                         I sytě červená až  I charakteristická I sladká, nepatrně I
I                  I                      I             I                         I červená          I po paprice       I nahořklá nebo    I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I pálivá           I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I pálivá,          I                      I             I                         I červená až       I kořenitá         I pálivá, slabě    I
I                  I                      I             I                         I hnědočervená     I                  I nahořklá,        I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I gulášová         I                      I             I                         I hnědočervená     I kořenitá,        I sladká až mírně  I
I                  I                      I             I                         I                  I nevýrazná        I pálivá           I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Pažitka          I pažitka pobřežní     I sušená nať  I sekaná nať              I světle až tmavě  I charakteristická I mírně nasládlá,  I
I                  I (Allium              I             I                         I zelená           I po pažitce       I slabě nahořklá,  I
I                  I schoenoprasum L.)    I             I                         I                  I                  I mírně po česneku I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I a cibuli         I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Pepř bílý        I pepřovník černý      I sušené      I loupané, sušené, tvrdé  I šedobílá, temně  I kořenitá         I palčivě ostrá    I
I celý,            I (Piper nigrum L.)    I zralé plody I na povrchu hladké,      I šedá se světlými I                  I                  I
I                  I                      I             I kulovité bobule, smí    I pruhy            I                  I                  I
I                  I                      I             I obsahovat nejvýše 10 %  I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I černých bobulí          I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I prášek se znatelným     I šedobílá s       I kořenitá         I palčivě ostrá    I
I mletý            I                      I             I zrněním nebo drť        I nažloutlým       I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I odstínem         I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Pepř černý       I pepřovník černý      I sušené      I sušené tvrdé bobule,    I hnědočerná až    I kořenitá         I palčivě ostrá    I
I celý,            I (Piper nigrum L.)    I nezralé     I neloupané, svraštělé,   I šedočerná až     I                  I                  I
I                  I                      I plody       I bez stopek, smí         I černá            I                  I                  I
I                  I                      I             I obsahovat nejvýše 15 %  I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I lehkých bobulí          I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I jemně mletý sypký       I šedobílá se      I ostře kořenitá   I palčivě ostrá    I
I mletý            I                      I             I prášek, případně se     I žlutým až        I                  I                  I
I                  I                      I             I znatelným zrněním nebo  I zeleným odstínem I                  I                  I
I                  I                      I             I drť                     I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Pepř             I pepřovec (Schinus    I sušené      I hladké bobule, které    I červená až bledě I jemná, kořenitá  I jemně kořenitá,  I
I červený/růžový   I molle L.)            I nezralé     I mají křehkou vnější     I růžová           I                  I nasládlá         I
I celý,            I                      I plody       I slupku uzavírající ne   I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I zcela vyvinuté semeno   I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I (vnitřní část bobule)   I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I jemně mletý sypký       I                  I                  I                  I
I mletý            I                      I             I prášek, případně se     I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I znatelným zrněním, nebo I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I drť                     I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Pepř sečuánský   I pepř sečuánský       I plody       I tobolky s drsným        I tobolky jsou na  I kořenitá,        I kořenitá,        I
I celý,            I (Zanthoxylum bungei  I             I bradavičnatým povrchem  I povrchu hnědé až I výrazná až ostrá I nahořklá,        I
I                  I Planch,              I             I a zbytkem stopky a      I červenohnědé,    I                  I nakyslá, svíravá I
I                  I Z.acanthopodium DC., I             I semeny; tobolky jsou    I uvnitř (po       I                  I                  I
I                  I Z.piperitum DC.)     I             I převážně puklé a semena I puknutí) slámově I                  I                  I
I                  I                      I             I uvolněná                I hnědé, semena    I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I černá                    I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I mletý            I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I drcené tobolky a semena I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I nebo mletý prášek       I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Pepř zelený      I pepřovník černý      I sušené      I typicky svraštělé tvrdé I šedozelená,      I kořenitá,        I výrazně          I
I celý,            I (Piper nigrum L.)    I nezralé     I bobule nebo plody s     I zelená až        I aromatická       I kořenitá, pálivá I
I                  I                      I plody       I tenkou křehkou          I hnědozelená      I                  I                  I
I                  I                      I             I povrchovou slupičkou    I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I drť nebo prášek         I                  I                  I                  I
I mletý            I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Petržel          I petržel zahradní     I sušená nať  I sekaná nať              I světle až tmavě  I kořenitá,        I kořenitá, mírně  I
I                  I (Petroselium crispum I             I                         I zelená           I charakteristická I nasládlá         I
I                  I L.)                  I             I                         I                  I po petrželi      I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Pískavice řecké  I pískavice řecké seno I sušené      I hladká lysá tvrdá       I okrová až hnědá  I výrazně kořenitá I mírně nahořklá,  I
I seno             I (Trigonella foenum - I semeno      I semena, asi 5 mm velká, I                  I                  I kořenitá         I
I                  I graecum L.)          I             I nepravidelného          I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I hranolovitého           I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I zakulaceného,           I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I zploštělého tvaru, s    I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I typickou hlubokou rýhou I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I na bocích               I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Rozmarýn         I rozmarýn             I sušené      I listy čárkovité,        I svrchní část     I výrazná,         I kořenitá, trpká  I
I celý,            I (Rosmarinus          I listy       I kožovité, krátce        I listu je šedavě  I charakteristická I kořenitá, trpká  I
I                  I officialis L.)       I             I řapíkovité až přisedlé, I zelená na spodní I po rozmarýnu     I                  I
I                  I                      I             I bez stonků a listů se   I straně světleji  I                  I                  I
I                  I                      I             I změnou barvy            I šedoplstnatá     I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I sekané, drcené nebo     I                  I výrazná,         I                  I
I mletý            I                      I             I mleté listy             I                  I charakteristická I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I po rozmarýnu     I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Saturejka        I saturejka zahradní   I sušené      I celé nebo řezané,       I saturejka        I s. zahradní -    I ostrá až         I
I                  I (Satureja hortensis  I listy a     I kopinaté listy          I zahradní zelená  I výrazně kořenitá I štiplavá         I
I                  I L.)                  I části květů I (saturejka zahradní     I až tmavě         I                  I                  I
I                  I saturejka horská     I nebo celé s I úzce čárkovité,         I červená,         I                  I                  I
I                  I (Satureja montana    I nitky       I saturejka horská        I saturejka horská I s. horská -      I ostrá            I
I                  I L.)                  I             I zakončené špičkou),     I listy zelené     I kořenitá         I                  I
I                  I                      I             I hladké na povrchu a     I nebo šedozelené  I                  I                  I
I                  I                      I             I okrajích, bez stonků,   I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I nebo snítky 15-30 cm    I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I dlouhé                  I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Skořice          I skořicovník          I kůra        I kousky, svitky, trubky  I světle žlutá,    I charakteristická I kořenitá,        I
I celá,            I (Cinnamomum          I             I nebo pruty oškrábané    I tmavě žlutá,     I po skořici,      I nasládlá,        I
I                  I zeylanicum (Blume),  I             I nebo neoškrábané,       I skořicově hnědá  I výrazná až ostrá I natrpklá až      I
I                  I C.aromaticum (Nees), I             I hladkého až drsného     I až červenohnědá  I                  I svíravá,         I
I                  I C.laureirií (Nees),  I             I povrchu, tvrdé, bez     I                  I                  I štiplavá         I
I                  I C.burmanii (Nees),   I             I kousků dřeva a větviček I                  I                  I                  I
I                  I C.tomala (Nees))     I             I skořicovníku            I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcená nebo      I                      I             I jemný prášek bez        I okrová s         I charakteristická I ostrá, kořenitá  I
I mletá            I                      I             I znatelných částic nebo  I odstínem do      I po skořici       I                  I
I                  I                      I             I drť                     I hnědá až         I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I hnědočervena     I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Šafrán           I šafrán pravý         I sušené      I křehké, různě           I oranžová až      I výrazná,         I kořenitá, hořká  I
I blizny a jejich  I (Crocus sativus L.)  I blizny      I zprohýbané              I temně červená    I charakteristická I                  I
I úlomky nebo      I                      I             I                         I                  I po šafránu       I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I mletý            I                      I             I jemný prášek            I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Šalvěj           I šalvěj               I sušené      I celé nebo sekané        I svrchní strana   I silná, kořenitá, I kořenitá, trpká, I
I                  I (Salvia officinalis  I listy a     I vejčité až podlouhlé    I listů je         I připomínající    I nahořklá         I
I                  I L.)                  I vrcholky    I kopinaté listy na       I šedopýřitá,      I kafr             I                  I
I                  I                      I květenství  I okrajích jemně          I naspodu je list  I                  I                  I
I                  I                              I a stonků    I vroubkované, na líci s  I běloplstnatý     I                  I                  I
I                  I                      I             I vpadlou žilnatinou, bez I                  I                  I                  I
I                  I                      I             I stonků a hnědých listů  I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Tymián           I tymián obecný        I suchá směs  I listy malé (1-5 mm)     I šedozelená,      I příjemně         I výrazná až       I
I                  I (Thymus vulgaris L.) I natě,       I                         I šedohnědá až     I kořenitá         I štiplavá         I
I                  I                      I listů,      I                         I hnědozelená,     I                  I                  I
I                  I                      I květenství  I                         I barva květů      I                  I                  I
I                  I                      I a květů     I                         I fialovo-růžová   I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I až hnědavá       I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Vanilka          I vanilka pravá        I sušené      I tobolky podélně         I tmavohnědá,      I charakteristická I výrazná, sladce  I
I                  I (Vanilla planifolia  I nedozrálé,  I svraštělé, ohebné       I hnědočerná       I po vanilce,      I kořenitá         I
I                  I Andrews, Vanillia    I celé plody  I                         I                  I sladká           I                  I
I                  I pompona, Vanillia    I             I                         I                  I                  I                  I
I                  I tahitiensis)         I             I                         I                  I                  I                  I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I
I Zázvor           I zázvor               I sušené      I kousky nepravidelného   I světle žlutá,    I charakteristická I ostrá až         I
I celý,            I (Zingiber officinale I oddenky     I tvaru a velikosti       I žlutohnědá až    I po zázvoru,      I palčivá,         I
I                  I Roscoe.)             I             I (nejméně však 2 cm),    I světle hnědá, u  I výrazná, svěží   I kořenitá         I
I                  I                      I             I rozvětvené, zakulacené  I vápněného        I                  I                  I
I                  I                      I             I a zploštělé             I zázvoru šedobílá I                  I                  I
I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I
I drcený nebo      I                      I             I prášek se znatelnými    I žlutá se světle  I charakteristická I ostrá až         I
I mletý            I                      I             I jemnými částicemi a     I hnědým odstínem  I po zázvoru,      I palčivá,         I
I                  I                      I             I krátkými vlákny         I až žlutohnědá    I slabě nasládlá   I kořenitá         I
I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.