Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Příl.1
Příl.1
Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů
mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
I----------------------I------------------------------------I----------------I I Výrobek I Použité mikroorganismy I Mléčná I I I I mikroflóra I I I I výrobku v 1 g I I----------------------I------------------------------------I----------------I I Kysané či zakysané I monokultury nebo směsné kultury I 106I I mléčné výrobky dále I bakterií mléčného kysání I I I neuvedené, například I I I I kysané mléko, I I I I smetanový zákys, I I I I zakysané podmáslí, I I I I zakysaná smetana, I I I I kysané mléčné nápoje I I I I----------------------I------------------------------------I----------------I I Acidofilní mléko I Lactobacillus acidophilus a další I 106I I I mezofilní, případně termofilní I Lactobacilus I I I kultury bakterií mléčného kysání I acidophilus I I----------------------I------------------------------------I----------------I I Jogurty včetně I symbiotická směs Streptococcus I 107I I jogurtového mléka I thermophilus a Lactobacillus I I I I delbrueckii subsp. bulgaricus I I I----------------------I------------------------------------I----------------I I Kefír I zákys připravený z kefírových zrn I 107I I I nebo kefírové kultury, jehož I I I I mikroflóra se skládá z kvasinek I I I I zkvašujících i nezkvašujících I I I I laktózu a mezofilních a I I I I termofilních bakterií mléčného I I I I kysání, rostoucí ve vzájemném I I I I společenství I I I----------------------I------------------------------------I----------------I I Kefírové mléko I zákys skládající se z kvasinkových I bakterie I I I kultur a mezofilních a I mléčného I I I termofilních kultur bakterií I kysání 106a I I I mléčného kysání rostoucí ve I kvasinky 102I I I vzájemné symbióze I I I----------------------I------------------------------------I----------------I I Kysaný mléčný I Bifidobacterium sp. v kombinaci s I 106I I výrobek s I mezofilními a termofilními I bifidobakterie I I bifidokulturou I bakteriemi mléčného kysání I I I----------------------I------------------------------------I----------------I
Poznámka: U jogurtových výrobků mohou být kromě základní jogurtové kultury
přidávány kmeny produkující kyselinu mléčnou a pomáhající dotvářet specifickou chuťovou
nebo texturovou charakteristiku výrobku. Musí však být zachován optimální poměr obou
základních kmenů jogurtové kultury.