Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
§ 18
§ 18
Základní pojmy
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) mraženým krémem výrobek získaný zmrazením směsi připravené v závislosti na skupině
mraženého krému zejména z vody, mléka, smetany, tuku, cukru a dalších složek, pevné
nebo pastovité konzistence, který je uváděn na trh a určen ke konečné spotřebě ve
zmrazeném stavu,
b) zmrazením technologický proces konzervace výrobků rychlým snížením teploty na
teplotu minus 18 °C a nižší v souladu s vyhláškou o požadavcích vztahujících se na
některé zmrazené potraviny12),
c) mraženými krémy smetanovými a mléčnými mražené krémy vyrobené zmrazením našlehané
směsi připravené z mléčných surovin, zejména smetany, mléčného tuku, másla, mléka
a sušeného mléka, cukrů nebo sladidel, s přídavkem dalších složek a ochucujících
přísad, vyjma rostlinného tuku,
d) mraženými krémy s rostlinným tukem mražené krémy vyrobené zmrazením našlehané
směsi připravené z mléka nebo jiných mléčných surovin, vody, rostlinných tuků, cukrů
nebo sladidel, s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad,
e) mraženými krémy vodovými mražené krémy vyrobené zmrazením směsi připravené z vody
a cukrů nebo sladidel s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad,
f) sorbetem mražený výrobek získaný zmrazením směsi vyrobené z vody a cukrů s přídavkem
ovoce, popřípadě i vína včetně aromatizovaného vína anebo alkoholu a s přídavkem
dalších složek a ochucujících přísad,
g) zmrzlinovými směsmi polovýrobky nebo polotovary v kapalném stavu, v zahuštěném
stavu anebo v práškovém stavu, určené pro výrobu zmrzliny,
h) sušenou zmrzlinovou směsí práškový polovýrobek nebo práškový polotovar, který
obsahuje maximálně 4 % vody, a
i) průměrným množstvím potraviny hmotnost potraviny bez obalu se zohledněním záporné
hmotnostní odchylky podle přílohy č. 7 k této vyhlášce.
12) Vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené
potraviny.