Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
§ 2
§ 2
Základní pojmy
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) mlékem mléko podle nařízení o společné organizaci trhů se zemědělskými produkty2)
splňující požadavky právních předpisů upravujících veterinární a hygienické požadavky
na živočišné produkty3) a předpisů Evropské unie upravujících hygienická pravidla
pro potraviny živočišného původu4) a ošetřené podle právních předpisů upravujících
veterinární a hygienické požadavky na veterinární produkty3) a podle nařízení, kterým
se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu5),
b) smetanou tekutý mléčný výrobek ošetřený podle právních předpisů upravujících veterinární
a hygienické požadavky na živočišné produkty3) a podle nařízení, kterým se stanoví
zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu5) s obsahem tuku nejméně
10 % hmotnostních ve formě emulze (mléčného tuku v plazmě) získaný fyzikální separací
z mléka,
c) kysaným nebo zakysaným mléčným výrobkem mléčný výrobek získaný kysáním mléka,
smetany, podmáslí, syrovátky nebo jejich směsi za použití mikroorganismů uvedených
v příloze č. 1 k této vyhlášce, tepelně neošetřený po kysacím procesu,
d) jogurtem kysaný mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich
směsi pomocí mikroorganismů uvedených v příloze č. 1 k této vyhlášce, u kterého lze
zvýšit obsah sušiny pouze přidáním mléčné bílkoviny, sušeného nebo zahuštěného mléka,
nebo odebráním syrovátky, tepelně neošetřený po kysacím procesu,
e) zahuštěným mlékem nebo zahuštěnou smetanou mléčný výrobek, slazený nebo neslazený,
získaný částečným odpařením vody ze smetany nebo z mléka plnotučného, odtučněného
nebo částečně odtučněného nebo z jejich směsi, ke kterým mohou být přidány smetana
nebo sušené mléko nebo obojí, přičemž přídavek sušeného mléka nesmí v konečném výrobku
přesahovat 25 % obsahu celkové sušiny,
f) sušeným mlékem nebo sušenou smetanou mléčný výrobek v prášku získaný sušením mléka
plnotučného, odtučněného nebo částečně odtučněného nebo smetany nebo jejich směsi,
s obsahem vody nejvýše 5 % hmotnostních,
g) sýrem mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla
nebo jiných vhodných koagulačních činidel, oddělením podílu syrovátky a následným
prokysáním nebo zráním,
h) syrovátkou mléčný výrobek vznikající jako vedlejší produkt při výrobě sýrů, včetně
tvarohů a potravinářských kaseinů; syrovátkou může být i mléčná složka uvolňovaná
po fermentaci při výrobě jiných mléčných výrobků, zejména u jogurtů či mléčných dezertů,
i) tvarohem nezrající sýr, získaný kyselým srážením, nebo u kterého převládá kyselé
srážení nad srážením pomocí syřidla,
j) máslem mléčný výrobek podle nařízení o společné organizaci trhů se zemědělskými
produkty2),
k) podmáslím mléčný výrobek vznikající jako vedlejší produkt při výrobě másla,
l) máselným koncentrátem mléčný výrobek s celkovým obsahem mléčného tuku vyšším než
90 % hmotnostních získaný z mléka, smetany nebo másla,
m) máselným tukem bezvodý mléčný tuk získaný z mléka, smetany nebo másla obsahující
více než 99,3 % hmotnostních mléčného tuku,
n) tradičním pomazánkovým mléčný výrobek ze zakysané smetany, s přídavkem sušeného
mléka s možností obohacení sušenou syrovátkou nebo sušeným podmáslím, obsahující
nejméně 31 % hmotnostních a nejvíce 36 % hmotnostních mléčného tuku, a nejméně 42
% hmotnostních sušiny, který se vyrábí tradiční technologií pomocí vysokotlaké homogenizace
smetanové směsi, následným prokysáním směsi a termizací s finální homogenizací před
plněním do obalu,
o) mléčným bílkovinným výrobkem sušený mléčný výrobek získaný oddělením bílkovin
z mléka nebo syrovátky,
p) potravinářským kaseinem kyselým mléčný výrobek získaný oddělením, promytím a vysušením
sraženiny vzniklé kyselým srážením odtučněného mléka nebo jiných výrobků získaných
z mléka, splňující požadavky uvedené v příloze č. 2 k této vyhlášce,
q) potravinářským kaseinem sladkým mléčný výrobek získaný oddělením, promytím a vysušením
sraženiny získané reakcí syřidla nebo jiných koagulujících enzymů z odtučněného mléka
nebo jiných výrobků získaných z mléka, splňující požadavky uvedené v příloze č. 2
k této vyhlášce,
r) potravinářským kaseinátem mléčný výrobek získaný reakcí potravinářského kaseinu
nebo jeho sraženiny s neutralizačními činidly a splňující požadavky uvedené v příloze
č. 3 k této vyhlášce,
s) mléčným retentátem výrobek získaný koncentrací mléčných bílkovin na základě ultrafiltrace
mléka, částečně odstředěného mléka nebo odstředěného mléka,
t) mléčným permeátem výrobek získaný odstraněním mléčných bílkovin a mléčného tuku
z mléka, částečně odstředěného mléka nebo odstředěného mléka na základě ultrafiltrace,
u) laktózou přírodní složka mléka, která se běžně získává ze syrovátky s obsahem
bezvodé laktózy ve výši nejméně 99,0 % hmotnostních v sušině; může být bezvodá nebo
obsahovat jednu molekulu krystalové vody nebo může být směsí obou forem,
v) tepelným ošetřením technologický proces podle nařízení, kterým se stanoví zvláštní
hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu5),
w) termizací tepelné ošetření mléčných výrobků po ukončení kysacího procesu a před
balením k potlačení nebo zastavení aktivity přítomné mléčné mikroflóry až do teploty
80 °C,
x) vysokotepelným ošetřením (UHT) tepelné ošetření mléka a mléčných výrobků podle
nařízení, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného
původu5),
y) sterilací mléka a mléčných výrobků tepelné ošetření mléka a mléčných výrobků jejich
nepřímým ohřevem v hermeticky uzavřených obalech na teplotu nad 100 °C po dobu zajišťující
splnění požadavku na mikrobiologickou nezávadnost podle nařízení, kterým se stanoví
zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu5) bez porušení uzávěru,
a
z) průměrným množstvím potraviny hmotnost potraviny bez obalu se zohledněním záporné
hmotnostní nebo objemové odchylky.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince
2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují
nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o
potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.
1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady
90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES,
směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým
se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu.
3) Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně a doplnění některých souvisejících
zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Vyhláška č. 289/2007 Sb.,
o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny
přímo použitelnými předpisy Evropských společenství, ve znění vyhlášky č. 61/2009
Sb.
Vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro
některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty.
4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004
o hygieně potravin.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.
5) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.