Odstavec předpisu 397/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Příl.11

Příl.11
Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
Tabulka 1 - Základní členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny
a podskupiny
 
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I      Druh       I         Skupina         I           Podskupina           I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
I Jedlý tuk nebo  I rostlinný               I jednodruhový                   I
I jedlý olej      I                         I vícedruhový                    I
I                 I-------------------------I--------------------------------I
I                 I živočišný               I vepřové sádlo, vepřový tuk     I
I                 I                         I výběrový hovězí lůj, hovězí    I
I                 I                         I lůj tuk nebo olej podle druhu  I
I                 I                         I živočicha                      I
I                 I-------------------------I--------------------------------I
I                 I ztužený                 I plně                           I
I                 I                         I částečně                       I
I                 I-------------------------I--------------------------------I
I                 I pokrmový                I                                I
I                 I-------------------------I--------------------------------I
I                 I roztíratelný 17)         I                                I
I                 I-------------------------I--------------------------------I
I                 I směsný roztíratelný     I                                I
I                 I 17)                      I                                I
I                 I-------------------------I--------------------------------I
I                 I tekutý emulgovaný       I                                I
I-----------------I-------------------------I--------------------------------I
Tabulka 2 - Členění a požadavky na jednodruhové rostlinné tuky a oleje
 
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I        Výrobek          I                     Požadavky                    I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Olej z podzemnice       I olej vyrobený z jader podzemnice olejné (jádra   I
I olejné                  I druhu Arachis hypogaea L.)                       I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Babassový olej          I vyrobený z jader plodů několika druhů palem      I
I                         I Orbignya spp.                                    I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Kokosový tuk            I vyrobený z dužiny (kopry) kokosových ořechů,     I
I                         I plodů palmy kokosové (Cocos nucifera L.)         I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Bavlníkový olej         I vyrobený ze semen různých kultivovaných druhů    I
I                         I bavlníku Gossypum spp.                           I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Hroznový olej           I vyrobený ze semen hroznů révy vinné (Vitis       I
I                         I vinifera L.)                                     I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Kukuřičný olej          I vyrobený z klíčků kukuřice (zárodek Zea mays L.) I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Hořčičný olej           I Vyrobený ze semen hořčice bílé (Sinapis alba L.  I
I                         I nebo Brassica hirta Moench), hořčice hnědé nebo  I
I                         I žluté (Brassica juncea (L.) Czernajev a Cossen)  I
I                         I a hořčice černé (Brassica negra (L.) Koch).      I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Palmojádrový tuk        I vyrobený z jader plodů palmy olejové (Elaeis     I
I                         I guineensis)                                      I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I palmojádrový tuk        I tekutá frakce získaná z palmojádrového tuku      I
I frakcionovaný - olein   I frakcionací                                      I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I palmojádrový tuk        I pevná frakce s vysokým bodem tání získaná z      I
I frakcionovaný - stearin I palmojádrového tuku frakcionací                  I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Palmový tuk             I vyrobený z dužiny plodů palmy olejové (Elaeis    I
I                         I guineensis)                                      I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I palmový tuk             I tekutá frakce získaná z palmového tuku           I
I frakcionovaný - olein   I frakcionací                                      I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I palmojádrový tuk        I pevná frakce s vysokým bodem tání získaná z      I
I frakcionovaný - stearin I palmového tuku frakcionací                       I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I palmojádrový tuk        I tekutá frakce získaná z palmového tuku           I
I frakcionovaný -         I speciálním procesem řízené krystalizace tak, aby I
I superolein              I bylo dosaženo hodnoty jodového čísla 60 nebo     I
I                         I více                                             I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Řepkový olej            I vyrobený ze semen druhů řepky olejné Brassica    I
I                         I napus L., Brassica campestris L., Brassica       I
I                         I juncea L. a Brassica toumefortii Gouan           I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Řepkový olej            I vyrobený ze semen s nízkým obsahem kyseliny      I
I nízkoerukový            I erukové vyšlechtěných druhů řepky olejné         I
I                         I Brassica napus L., Brassica campestris L. a      I
I                         I Brassica juncea L. musí obsahovat nejvíce 2 %    I
I                         I hmot. erukové kyseliny z celkového obsahu        I
I                         I mastných kyselin                                 I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Rýžový olej             I vyrobený z otrub rýže (Oriza sativa L.)          I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Světlicový olej         I vyrobený ze semen světlice barvířské (Carthamus  I
I                         I tinctorius L.)                                   I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Světlicový olej s       I vyrobený ze semen s vysokým obsahem kyseliny     I
I vysokým obsahem         I olejové kultivovaných druhů světlice barvířské   I
I kyseliny olejové        I (Carthamus tinctorius L.) musí obsahovat nejméně I
I                         I 70 % hmot. kyseliny olejové z celkového množství I
I                         I mastných kyselin                                 I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Sezamový olej           I vyrobený ze semen sezamu (Sesamum indicum L.)    I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Sójový olej             I vyrobený ze semen sóji (Glycine max (L.) Merr.)  I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Slunečnicový olej       I vyrobený ze semen slunečnice (Helianthus annuu   I
I                         I L.)                                              I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Slunečnicový olej s     I vyrobený ze semen s vysokým obsahem kyseliny     I
I vysokým obsahem         I olejové kultivovaných druhů semen                I
I kyseliny olejové        I slunečnice(Helianthus annuu L.) musí obsahovat   I
I                         I nejméně 75 % hmot. kyseliny olejové z celkového  I
I                         I množství mastných kyselin                        I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Olivový olej            I olej získaný z plodů olivovníku (Olea europaea   I
I                         I sativa Hoff. et Link)                            I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
17) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.