Odstavec předpisu 399/2013 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 399/2013 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění vyhlášky č. 418/2000 Sb.
Čl.II

Čl. II
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění vyhlášky č. 418/2000 Sb., se mění takto:
1. V názvu a v úvodní větě se slova „§ 18 písm. a), d), h), i), j) a k)“ nahrazují slovy „§ 18 odst. 1 písm. a), b), e), f), g) a h)“.
2. V § 3 odst. 1 úvodní části ustanovení, v § 7 odst. 1 úvodní části ustanovení a v § 11 odst. 1 úvodní části ustanovení se slova „zvláštní vyhlášce1)“ nahrazují slovy „vyhlášce o způsobu označování potravin2)“.
Poznámka pod čarou č. 2 zní:
„2) Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů.“.
Poznámka pod čarou č. 1 se zrušuje.
3. V § 3 odst. 3 se slova „5 % hmotnostních čokolády, přičemž čokoládu je přípustné nahradit kakaovou hmotou, kakaem, odtučněným kakaem s přídavkem nebo bez přídavku kakaového másla, avšak obsah odtučněného kakaového prášku musí odpovídat nejméně 5 % hmotnostním čokolády“ nahrazují slovy „20 % hmotnostních odtučněného kakaového prášku“.
4. V § 5 písm. j) se slova „sójová bílkovina“ nahrazují slovem „potravina“.
5. V § 5 se na konci textu písmene k) doplňují slova „nebo jiná luštěnina, obilnina nebo jejich kombinace“.
6. V § 5 se na konci písmene k) tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena l) až n), která znějí:
„l) natto - sójovým výrobkem sójový fermentovaný výrobek,
m) sójovou omáčkou - sójovým výrobkem fermentovaná omáčka ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a pšenice,
n) miso - sójovým výrobkem fermentovaná pasta ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a jiných obilnin.“.
7. V § 12 se doplňuje odstavec 4, který zní:
„(4) Pro použití v potravinářství lze použít pouze semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu pocházející z odrůd, které obsahují max. 0,8 % morfinových alkaloidů v sušině tobolky (makovici) a na povrchu makového semene není obsah morfinových alkaloidů vyšší než 25 mg/kg.“.
8. Příloha č. 4 zní:
„Příloha č. 4 k vyhlášce č. 329/1997 Sb.
Členění luštěnin na druhy, skupiny a podskupiny
 
-------------------------------------------------------------------------------------
Druh                      Skupina                      Podskupina
-------------------------------------------------------------------------------------
Luštěnina                hrách žlutý                      předvařené
                           hrách zelený                     loupané celé
                           čočka velkozrnná                 loupané půlené
                           čočka drobnozrnná
                           fazole bílé
                           fazole barevné
                           cizrna
                           bob
                           sója
-----------------------------------------------------------------------------------
Mlýnský výrobek            mouky
z luštěnin                 vločky
                           vlákninový koncentrát
-----------------------------------------------------------------------------------
Sójový výrobek             sójový nápoj
                           zakysaný sójový výrobek
                           tofu                          
                           sojanéza
                           tempeh     
                           natto
                           sójová omáčka
                           miso                  .".
9. V příloze č. 6 tabulka 3 zní:
 
"Tabulka 3
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójový výrobek          | Bílkovina v %    | Tuk v sušině v % | Sušina v %       |
|                         | hmotnosti min.   | hmotnosti max.   | hmotnosti min.   |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójový nápoj            | 1,8              | 30,0             | 4,0              |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójový nápoj v prášku   | 20,0             | 30,0             | 90,0             |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Zakysaný sójový výrobek | 2,5              | 50,0             | 8,0              |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Tofu                    | 4,5              | 40,0             | 10,0             |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sojanéza                | 1,0              |                  |                  |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Tempeh                  | 10,0             | 50,0             | 27,0             |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Miso                    | 9,0              |                  |                  |    
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójová omáčka           | 2,3              |                  |                  |    
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Natto                   | 15,0             |                  |                  |    
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+ ".
10. Příloha č. 7 zní:
„Příloha č. 7 k vyhlášce č. 329/1997 Sb.
Členění olejnatých semen na druhy, skupiny a podskupiny
----------------------------------------------------------------------
   Druh            Skupina             Podskupina
----------------------------------------------------------
                   mák                 modrý
                                ----------------------
                                       bílý
                                ----------------------
                                       barevný*
                   ----------------------------------------
                   slunečnice
                   ----------------------------------------
                   tykev
Olejnaté semeno  -----------------------------------
                   sezam
                   ----------------------------------------
                   len
                   ----------------------------------------
                   hořčice              bílá
                                -------------------
                                        černá
----------------------------------------------------------
* barevný: šedý, oranžový, okrový, růžový.".
11. Příloha č. 9 zní:
„Příloha č. 9 k vyhlášce č. 329/1997 Sb.
Fyzikální a chemické požadavky na jakost olejnatých semen
 
Tabulka 1 - Semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        Barva           modrá                                     nejvýše  0,2 % hmotnosti máku bílého
                -------------------------------------------------------------------------------------------------
semen           bílá nebo směs barev                      nad 0,2 % hmotnosti máku bílého
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vlhkost         1. jakost                                 nejvýše 8,0 % hmotnosti
                2. jakost                                 nejvýše 10,0 % hmotnosti
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Semena nevybarvená                                        nejvýše 5,0 % hmotnosti
tmavá až černá
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Příměsi a nečistoty celkem                                nejvýše 8,0 % hmotnosti
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
z toho:
a)  semena nevyzrálá rezavé barvy                         nejvýše 5,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
b)  poškozená semena                                      nejvýše 3,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
c)  nečistoty           celkem 1.jakost                   nejvýše 0,2 % hmotnosti
                        celkem 2. jakost                  nejvýše 1,0 % hmotnosti      
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
d)  semena blínu černého                                  nejvýše 0,00 % hmotnosti
    (Hyoscyamus niger L.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
e)  semena laskavce a merlíku                             nejvýše 0,2 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
f)  anorganické nečistoty                                 nejvýše 0,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
g)  obsah kadmia                                          nejvýše 0,8 mg/kg
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
h)  obsah arsenu                                          nejvýše 0,1 mg/kg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
i)  obsah rtuti                                           nejvýše 0,012 mg/kg
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
j)  obsah olova                                           nejvýše 1,0 mg/kg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
k)  obsah morfinových alkaloidů                           nejvýše 25 mg/kg 
------------------------------------------------------------------------------------------------


Tabulka 2 - Ostatní semena

+---------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Semeno                    | Vlhkost          | Příměsi          | Nečistoty        |
|                           | v % nejvýše      | v % nejvýše      | v % nejvýše      |
+---------------------------+------------------+------------------+------------------+
| slunečnice                |                  |                  |                  |               
| (Heliantus annus L.)      |       8,0        |       4,0        |       1,0        |    
| tykve (Cucurbita)         |      10,0        |       4,0        |       1,0        |
| sezamu                    |                  |                  |                  | 
| (Sesamum indicum  L.)     |      10,0        |       4,0        |       1,0        |
| lnu                       |                  |                  |                  | 
| (Linum usitatissimum L.)  |       9,0        |       2,0        |       1,0        |
| hořčice (Sinapis alba L., |                  |                  |                  |
| Brassica nigra L.,        |                  |                  |                  | 
| Brassica juncca L.)       |      10,0        |       3,0        |       0,5        | 
| Světlice barvířské        |                  |                  |                  |
| (Carthamus tinctorius L.) |      10,0        |       4,0        |       1,0        | 
+---------------------------+------------------+------------------+------------------+.".

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.