Odstavec předpisu 153/2013 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 153/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, ve znění pozdějších předpisů
Čl.II

Čl. II
Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, ve znění vyhlášky č. 650/2004 Sb. a vyhlášky č. 291/2010 Sb., se mění takto:
1. V § 6 se za písmeno f) vkládají písmena g) a h), která znějí:
„g) džemem výběrovým (Extra) speciálním - potravina splňující požadavky pro džem výběrový (Extra) s tím, že tyto výrobky jsou se sníženým obsahem energie/cukru a splňují podmínky pro relevantní výživové tvrzení; výživové tvrzení musí být uvedeno v názvu výrobku,
h) džemem výběrovým (Extra) méně sladkým - potravina splňující požadavky pro džem výběrový (Extra) s tím, že tyto výrobky obsahují méně cukru než džemy výběrové (Extra),“.
Dosavadní písmena g) až x) se označují jako písmena i) až z).
2. V § 8 odst. 1 písm. a) se slova „ ; u potravin definovaných v § 6 písm. f), g), h), i) a r) a vyrobených ze tří nebo více druhů ovoce může být údaj o druzích použitého ovoce nahrazen slovy „směs ovoce“ nebo uvedením počtu použitých druhů ovoce“ zrušují.
3. V § 8 odst. 1 písmena d) a e) znějí:
„d) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků množstvím ovoce v gramech, které bylo použito pro výrobu 100 g hotového výrobku; údaj o obsahu ovoce se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku a musí být uveden jasně viditelnými písmeny,
e) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků celkovým obsahem přírodních sladidel v gramech obsažených ve 100 g výrobku, přičemž uvedené číslo představuje množství stanovené refraktometricky při 20 °C u hotového výrobku s tolerancí +/- 3 refraktometrické stupně; údaj o obsahu přírodních sladidel se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku a musí být uveden jasně viditelnými písmeny,“.
4. V § 8 odst. 1 písm. f) se za slova „džemů výběrových (Extra),“ vkládají slova „džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých,“.
5. V § 8 se na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno g), které zní:
„g) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), rosolové marmelády a kašta- nového pyré v názvu výrobku jménem použitého druhu nebo použitých druhů ovoce v sestupném pořadí podle hmotnosti použité suroviny; u výrobků vyrobených ze tří nebo více druhů ovoce však může být údaj o druzích použitého ovoce nahrazen slovy „směs ovoce“ nebo podobnou formulací nebo počtem použitých druhů ovoce.“.
6. V § 10 odst. 2 se za slova „džemu výběrového (Extra),“ vkládají slova „džemu výběrového (Extra) speciálního, džemu výběrového (Extra) méně sladkého,“.
7. V § 10 odst. 3 a 4 se za slova „Džem výběrový (Extra)“ vkládají slova „ , džem výběrový (Extra) speciální a džem výběrový (Extra) méně sladký“.
8. V § 10 odst. 5 a 13 se za slova „džemu výběrového (Extra)“ vkládají slova „ , džemu výběrového (Extra) speciálního a džemu výběrového (Extra) méně sladkého“.
9. V § 10 odst. 6 se slova „a džemu výběrového (Extra)“ nahrazují slovy „ , džemu výběrového (Extra), džemu výběrového (Extra) speciálního a džemu výběrového (Extra) méně sladkého“.
10. V § 10 odst. 9 se za slova „džemu výběrovému (Extra),“ vkládají slova „džemu výběrovému (Extra) speciálnímu, džemu výběrovému (Extra) méně sladkému,“.
11. V § 10 odstavec 10 zní:
„(10) K potravinám definovaným v § 6 písm. f) až k) a t) lze přidávat lihoviny, víno, desertní (likérové) víno, ořechy, aromatické byliny, koření, vanilku, vanilin, vanilkové extrakty a med4) jako částečnou nebo úplnou náhradu přírodního sladidla, jedlé tuky a oleje jako látky zabraňující pěnění a tekutý pektin.“.
12. Příloha č. 2 zní:
„Příloha č. 2 k vyhlášce č. 157/2003 Sb.
 
-------------------------------------------------------------------------------------
Druh       Skupina     Potravina               Minimální         Poznámka
                                               hmotnostní
                                               podíl ovoce
                                               (v g v 1 kg
                                               potraviny)
-------------------------------------------------------------------------------------
Zpracované Džemy       všeobecně                  450
ovoce      výběrové    --------------------------------------------------------------
           (Extra)     z červeného rybízu,        350
                       jeřabin, rakytníku,
           Džemy       černého rybízu, kdoulí
           výběrové    a šípků
           (Extra)     --------------------------------------------------------------
           speciální   ze zázvoru                 250
                       --------------------------------------------------------------
           Džemy       z kešu-jablka              230
           výběrové    --------------------------------------------------------------
           (Extra)     z plodů mučenky
           méně sladké (maracuja)                  80
           --------------------------------------------------------------------------
           Džemy       všeobecně                  350
                       --------------------------------------------------------------
                       z červeného rybízu,        250
                       jeřabin, rakytníku,
                       černého rybízu, kdoulí
                       a šípků
                       --------------------------------------------------------------
                       ze zázvoru                 150
                       --------------------------------------------------------------
                       z kešu-jablka              160
                       --------------------------------------------------------------
                       z plodů mučenky
                       (maracuja)                  60
           --------------------------------------------------------------------------
           Rosoly      všeobecně                  450
           výběrové    --------------------------------------------------------------
           (Extra)     z černého rybízu, šípků,   350
                       kdoulí, malin
                       --------------------------------------------------------------
                       ze zázvoru                 250
                       --------------------------------------------------------------
                       z kešu-jablka              230
                       --------------------------------------------------------------
                       z plodů mučenky
                       (maracuja)                  80
           --------------------------------------------------------------------------
           Rosoly      všeobecně                  350
                       --------------------------------------------------------------
                       z černého rybízu, šípků,   250
                       kdoulí, malin
                       --------------------------------------------------------------
                               ze zázvoru                 150
                       --------------------------------------------------------------
                       z kešu-jablka              160
                       --------------------------------------------------------------
                       z plodů mučenky
                       (maracuja)                  60
           --------------------------------------------------------------------------
           Marmelády   všeobecně                  200            z toho min. 75 g
                                                                 pocházející
                                                                 z endokarpu
           --------------------------------------------------------------------------
           Povidla     slazená ze švestek        1700            k výrobě je možno
                                                                 použít švestkovou
                                                                 dřeň, švestkový
                                                                 lektvar a dřeň
                                                                 ze sušených švestek
                       --------------------------------------------------------------
                       slazená ze švestek        2200            podíl ovocné sušiny
                       a jablek                                  ze švestek nejméně
                                                                 75 %
                       --------------------------------------------------------------
                       slazená z jablek          3000
                       --------------------------------------------------------------
                       slazená z hrušek          3200            podíl ovocné sušiny
                       a jablek                                  z jablek nejméně
                                                                 30 %
           --------------------------------------------------------------------------
           Klevely     všeobecně                 1500
                       --------------------------------------------------------------
                       z meruněk                  730
                       --------------------------------------------------------------
                       z jahod                    640
           --------------------------------------------------------------------------
           Kaštanový                              380            podíl ovoce musí být
           krém                                                  vnesen kaštanovým
                                                                 krémem
           --------------------------------------------------------------------------
           Ovocný
           protlak
           --------------------------------------------------------------------------
           Sušené
           ovoce
           --------------------------------------------------------------------------
           Proslazené
           ovoce nebo
           kandované
           ovoce
           --------------------------------------------------------------------------
           Ovoce       v plechovém obalu          220
           v lihu      --------------------------------------------------------------
           (ovocná     ve skleněném obalu         450
           bowle)
           --------------------------------------------------------------------------
           Upravené
           chlazené
           čerstvé
           ovoce
           --------------------------------------------------------------------------
           Kompot
-------------------------------------------------------------------------------------
13. V příloze č. 4 tabulka 1 zní:
Tabulka 1

Kompoty,  džemy, rosoly,  marmelády, klevely,  povidla, protlaky a
proslazené ovoce

------------------------------------------------------------------
Potravina        Refraktometrická        Kyselost (jako
                 sušina                  kyselina citrónová)
                 (%)                     (%)
------------------------------------------------------------------
kompoty          nejvýše 48              0,3 - 2,5
------------------------------------------------------------------
džemy výběrové   nejméně 60                  -
(Extra)
------------------------------------------------------------------
džemy výběrové     52-59                     -
(Extra)
méně sladké
------------------------------------------------------------------
džemy výběrové   nejvýše 40                  -
(Extra)
speciální
------------------------------------------------------------------
džemy            nejméně 60                  -
------------------------------------------------------------------
rosoly a rosoly  nejméně 60                  -
výběrové (Extra)
------------------------------------------------------------------
marmelády        nejméně 60                  -
------------------------------------------------------------------
kaštanový krém   nejméně 60                  -
------------------------------------------------------------------
klevely          nejméně 38              0,6 - 2,6
------------------------------------------------------------------
povidla          nejméně 60              0,6 - 2,6
------------------------------------------------------------------
ovocné protlaky  nejvýše 29              0,6 - 2,5
------------------------------------------------------------------
proslazené ovoce nejméně 70              neurčuje se
------------------------------------------------------------------

Pozn. Nejnižší obsah refraktometrické sušiny nemusí být dodržen u džemů výběrových (Extra), džemů 
výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, džemů, rosolů a rosolů 
výběrových (Extra), marmelád a kaštanových krémů za předpokladu, že cukr byl u těchto výrobků 
zcela nebo zčásti nahrazen sladidlem.

Džem výběrový (Extra) méně sladký a džem výběrový (Extra) speciální představují tzv. vyhrazené názvy
výrobků v souladu s ustanovením druhého pododstavce bodu II přílohy I směrnice Rady 2001/113/ES o 
ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.".


Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.