Odstavec předpisu 262/2012 Sb.
Nařízení Vlády České republiky č. 262/2012 Sb., o stanovení zranitelných oblastí a akčním programu
Příl.3
Příloha 3
Výnosové hladiny a limity přívodu dusíku
Tabulka č. 1 Výnosová hladina 1 I----------------------I-----------------------------------------------------I I Klimatický region*I Hlavní půdní jednotka**I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 8, 9 I 18, 20, 22, 35 - 38, 48 - 58, 64 I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 0 - 9 I 39 - 41, 65 - 78 I I----------------------I-----------------------------------------------------I Vysvětlivky: * 1. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky. ** 2. a 3. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky.
Tabulka č. 2 Výnosová hladina 2 I----------------------I-----------------------------------------------------I I Klimatický region*I Hlavní půdní jednotka**I I----------------------I-----------------------------------------------------I I Všechny ostatní bonitované půdně ekologické jednotky, které nepatří do I I výnosové hladiny 1 ani 3 I I----------------------------------------------------------------------------I Vysvětlivky: * 1. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky ** 2. a 3. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky. Tabulka č. 3 Výnosová hladina 3 I----------------------I-----------------------------------------------------I I Klimatický region*I Hlavní půdní jednotka**I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 0 - 5 I 01 - 03, 06 - 15 I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 2, 3 I 19, 24, 25, 42, 43 I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 0 - 3 I 56, 57, 60 - 61 I I----------------------I-----------------------------------------------------I I 3 I 58 - 59 I I----------------------I-----------------------------------------------------I Vysvětlivky: * 1. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky ** 2. a 3. číslice kódu bonitované půdně ekologické jednotky.
Tabulka č. 4 Výnosy plodin a limity přívodu dusíku v hospodářském roce pro jednotlivé výnosové hladiny I------------------------------I-----------------------------------------------------I I Plodina I Výnosové hladiny I I I---------------I-------------------I-----------------I I I 1 I 2 I 3 I I I--------I------I------------I------I----------I------I I I t/ha I kg I t/ha I kg I t/ha I kg I I I I N/ha I I N/ha I I N/ha I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 1. I Pšenice ozimá I do 6,0 I 170 I 6,0-8,0 I 200 I nad 8,0 I 230 I I I potravinářská I I I I I I I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 2. I Pšenice ozimá I do 6,0 I 150 I 6,0-8,0 I 180 I nad 8,0 I 200 I I I nepotravinářská I I I I I I I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 3. I Pšenice jarní I do 4,0 I 110 I 4,0-6,0 I 130 I nad 6,0 I 145 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 4. I Žito I do 4,5 I 115 I 4,5-6,5 I 135 I nad 6,5 I 145 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 5. I Ječmen ozimý I do 5,5 I 135 I 5,5-7,5 I 160 I nad 7,5 I 175 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 6. I Ječmen jarní I do 4,5 I 100 I 4,5-6,8 I 125 I nad 6,8 I 135 I I I sladovnický I I I I I I I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 7. I Ječmen jarní krmný I do 4,5 I 115 I 4,5-7,0 I 145 I nad 7,0 I 160 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 8. I Oves I do 3,5 I 110 I 3,5-5,0 I 125 I nad 5,0 I 140 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 9. I Tritikále I do 4,5 I 125 I 4,5-6,5 I 150 I nad 6,5 I 165 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 10. I Kukuřice na zrno I do 8,0 I 190 I 8,0-10,5 I 220 I nad 10,5 I 240 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 11. I Kukuřice na siláž I do 40 I 190 I 40-50 I 220 I nad 50 I 240 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 12. I Brambory rané I do 20 I 100 I 20-30 I 130 I nad 30 I 160 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 13. I Brambory sadbové I do 20 I 100 I 20-30 I 125 I nad 30 I 150 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 14. I Brambory ostatní I do 30 I 140 I 30-40 I 170 I nad 40 I 190 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 15. I Cukrovka I do 65 I 170 I 65-80 I 190 I nad 80 I 210 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 16. I Krmná řepa I do 35 I 100 I 35-50 I 130 I nad 50 I 150 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 17. I Řepka I do 3,0 I 200 I 3,0-4,0 I 220 I nad 4,0 I 230 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 18. I Slunečnice I do 2,5 I 100 I 2,5-3,5 I 110 I nad 3,5 I 130 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 19. I Mák I do 0,8 I 100 I 0,8-1,2 I 120 I nad 1,2 I 140 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 20. I Hořčice I do 1,0 I 80 I 1,0-1,3 I 85 I nad 1,3 I 90 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I I 21. I Len I do 1,5 I 80 I 1,5-2,0 I 85 I nad 2,0 I 90 I I-----I------------------------I--------I------I------------I------I----------I------I Vysvětlivky: Limit přívodu dusíku ve výnosové hladině 1 se vztahuje k uvedenému výnosu a ve výnosové hladině 2 k výnosu na horním okraji uvedeného rozmezí. Ve výnosové hladině 3 se limit vztahuje k výnosu o 30 % vyššímu, než je uvedeno.
Tabulka č. 5 Limity přívodu dusíku k jednotlivým plodinám nebo kulturám v hospodářském roce bez ohledu na výnosové hladiny I-------------------------------------I--------------------------------------I I Plodina/kultura I Limit přívodu dusíku I I I (kg N/ha) I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 1. Luskoviny - mimo hrách zahradní, I 40 I I fazol zahradní a sóju I I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 2. Sója I 80 I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 3. Jetel, vojtěška*I 40 I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 4. Trávy na orné půdě I 200 I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 5. Trvalé travní porosty I 160 I I-------------------------------------I--------------------------------------I I 6. Jahody I 100 I I-------------------------------------I--------------------------------------I Vysvětlivka:*Do limitu se nezapočítává případné hnojení krycí plodiny do doby její sklizně.
Tabulka č. 6 Limity přívodu dusíku k zelenině podle dosahovaných výnosů I-------------------------I----------------I-----------------I----------------I I Plodina I Nízký výnos I Střední výnos I Vysoký výnos I I I---------I------I----------I------I---------I------I I I t/ha I kg I t/ha I kg I t/ha I kg I I I I N/ha I I N/ha I I N/ha I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Brokolice I do 12 I 180 I 12 - 18 I 260 I nad 18 I 320 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Celer bulvový I do 36 I 145 I 36 - 54 I 220 I nad 54 I 260 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Celer naťový I do 29 I 100 I 29 - 43 I 145 I nad 43 I 175 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Celer řapíkatý I do 30 I 135 I 30 - 45 I 200 I nad 45 I 245 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Cibule I do 42 I 110 I 42 - 62 I 160 I nad 62 I 195 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Šalotka I do 28 I 90 I 28 - 42 I 130 I nad 42 I 155 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Čekanka salátová I do 22 I 110 I 22 - 34 I 170 I nad 34 I 200 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Česnek I do 6 I 140 I 6 - 8 I 150 I nad 8 I 160 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Fazol zahradní I do 8 I 75 I 8 - 12 I 110 I nad 12 I 130 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Hrách zahradní (zelené I do 6 I 45 I 6 - 8 I 70 I nad 8 I 80 I I zrno) I I I I I I I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Hrách zahradní (lusky) I do 17 I 45 I 17 - 25 I 70 I nad 25 I 80 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Chřest I do 3 I 60 I 3 - 5 I 100 I nad 5 I 180 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Kapusta hlávková I do 26 I 130 I 26 - 38 I 190 I nad 38 I 230 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Kapusta růžičková I do 5 I 145 I 5 - 7 I 215 I nad 7 I 260 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Kapusta kadeřavá - I do 18 I 130 I 18 - 28 I 195 I nad 28 I 235 I I kadeřávek I I I I I I I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Kedluben I do 24 I 120 I 24 - 36 I 180 I nad 36 I 215 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Kopr vonný I do 12 I 60 I 12 - 18 I 95 I nad 18 I 110 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Křen selský I do 10 I 80 I 10 - 14 I 120 I nad 14 I 145 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Kukuřice cukrová I do 15 I 130 I 15 - 25 I 190 I nad 25 I 230 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Květák I do 28 I 170 I 28 - 42 I 250 I nad 42 I 300 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Lilek vejcoplodý I do 35 I 100 I 35 - 55 I 160 I nad 55 I 190 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Meloun vodní I do 45 I 145 I 45 - 70 I 220 I nad 70 I 260 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Mrkev I do 40 I 130 I 40 - 60 I 200 I nad 60 I 240 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Okurka nakládačka I do 80 I 145 I 80 - 120 I 220 I nad 120 I 260 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Okurka salátová I do 95 I 160 I 95 - 145 I 245 I nad 145 I 295 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Paprika I do 55 I 150 I 55 - 85 I 225 I nad 85 I 270 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Pastinák I do 32 I 110 I 32 - 48 I 170 I nad 48 I 200 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Pažitka I do 25 I 100 I 25 - 35 I 145 I nad 35 I 170 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Petržel kořenová I do 32 I 70 I 32 - 48 I 105 I nad 48 I 125 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Petržel naťová I do 20 I 145 I 20 - 30 I 220 I nad 30 I 260 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Pór I do 40 I 160 I 40 - 60 I 240 I nad 60 I 280 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Rajče I do 40 I 110 I 40 - 60 I 160 I nad 60 I 195 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Reveň I do 35 I 150 I 35 - 55 I 225 I nad 55 I 270 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Ředkev I do 32 I 100 I 32 - 48 I 155 I nad 48 I 185 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Ředkvička I do 26 I 70 I 26 - 38 I 110 I nad 38 I 130 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Řepa salátová I do 28 I 90 I 28 - 42 I 135 I nad 42 I 160 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Salát ledový I do 55 I 125 I 55 - 80 I 185 I nad 80 I 220 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Salát ostatní I do 45 I 100 I 45 - 65 I 150 I nad 65 I 180 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Špenát I do 18 I 125 I 18 - 28 I 190 I nad 28 I 225 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Tykev I do 80 I 100 I 80 - 120 I 150 I nad 120 I 180 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Zelí hlávkové bílé I do 65 I 210 I 65 - 95 I 300 I nad 95 I 360 I I krouhárenské I I I I I I I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Zelí hlávkové bílé I do 40 I 150 I 40 - 60 I 220 I nad 60 I 265 I I ostatní I I I I I I I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Zelí hlávkové červené I do 40 I 170 I 40 - 60 I 260 I nad 60 I 310 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I I Zelí pekingské I do 48 I 130 I 48 - 72 I 195 I nad 72 I 230 I I-------------------------I---------I------I----------I------I---------I------I
Vysvětlivky: Limit přívodu dusíku pro nízký výnos se vztahuje k uvedenému výnosu a pro střední výnos k výnosu na horním okraji uvedeného rozmezí. Limit pro vysoký výnos se vztahuje k výnosu o 20 % vyššímu, než je uvedeno.